הבקשה
1. לפני בקשת המבקשת לתשלום תכוף לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (להלן:"
חוק הפיצויים").
2. אין חולק בין הצדדים כי המבקשת, ילידת 12.10.1988, נפגעה בתאונת דרכים קשה בתאריך 25.4.2007 הינה משותקת ב-4 גפיה וזקוקה לעזרה סיעודית צמודה, הינה מצויה במצב קוגניטיבי של "תת-הכרה" וכי בסיכומו של יום על הנתבעת לשאת בנזקיה.
3. המבקשת פנתה פעם אחת בעבר בבקשה לתשלום תכוף שנדונה בפני כב' השופט שכיב סרחאן מבימ"ש השלום בנצרת בת"א (נצרת) 8144-07-08 (הבקשה, פרוטוקול הדיון וההחלטה סומנו מש/1, מש/2 ומש/3).
בקשת רשות ערעור שהוגשה על החלטה זו נדונה בביהמ"ש המחוזי בנצרת ברע"א 120/09 בפני כב' הש' אברהם אברהם (פסה"ד מתאריך 29.3.2009 צורף כנספח לבקשה דנן), ובה קיבל ביהמ"ש חלק מטענות המבקשת והוריה והורה על השבת הוצאות וכן על תשלומים תכופים בסכום חודשי בסך של 4,210 ש"ח לחודש (כולל שכ"ט עו"ד ומע"מ), שאינו מכסה לטענת המבקשת כיום ולו את מקצת צרכיה.
4. הבקשה דנן, שהוגשה בתאריך 9.1.2012, הוגשה לטענת המבקשת רק לאחר שבתאריך 7.6.2011 התקבלה חוו"ד המומחה השיקומי פרופ' עורי בעוד שקודם לקבלתה לא ניתן היה להגישה.
5. המבקשת ציינה בבקשה שהוגשה באמצעות הוריה, כי קודם לתאונה היתה כבת 19 בלבד לאחר שסיימה לימודיה התיכוניים ושירתה בשירות לאומי התנדבותי. באותה העת התגוררה בבית הוריה ולא היו לה הכנסות קבועות. המבקשת הדגישה, כי אינה עותרת להפסדי הוריה בבקשה זו. לאחר התאונה אין למבקשת הכנסות משל עצמה למעט גמלאות אותן משלם המל"ל בסכום כולל של כ- 10,000 ש"ח לחודש המתייחסות לגמלת ניידות, נכות כללית ושר"ם.
6. אשר להוצאות הנדרשות, ציינה, כי קיים עדיין חוב פתוח בביה"ח לוינשטיין אם כי במהלך הדיון התברר שהחוב כבר אינו קיים והנושא אף לא הועלה בסיכומי המבקשת.
7. המבקשת הוסיפה, כי מאז התאונה אביה אינו מש ממיטתה ונאלץ בשל כך לפרוש ממקום עבודתו בטרם עת (4/2010) בהיותו כבן 58 בלבד. האם, שהינה עובדת סוציאלית במקצועה, נאלצה מצידה לשנות תפקיד עקב היעדרויות ממושכות בשל הצורך לסעוד את המבקשת, ובשל כך נפגעה פרנסתה לאחר שנטשה השתלמויות שהיו אמורות להיטיב שכרה. מעבר להורים, יתר האחים, ארבעה במספר, עורכים אף הם תורנויות סביב מיטתה של המבקשת בכל ימות השנה ובכך נפגע אורח החיים המשפחתי.
8. באשר לצרכי המבקשת, הרי שהיא נדרשת להשכרת מחולל חמצן וכן בלון חמצן בעלות חודשית של 77 ש"ח. מעבר לכך הינה זקוקה למטפלים בשכר שכן הינה תלויה לחלוטין בזולתה למשך 24 שעות ביממה. יש למבקשת אמנם מטפלת זרה, ילידת הודו, המשמשת כמטפלת סיעודית, אך גם היא אינה אמורה לעבוד מעבר ל-8 שעות ביממה וגם לה מגיעים ימי חופשה ומנוחה. לפיכך עתרה למטפלת מקצועית מיומנת וכן חונכת ישראלית שתשמש לה חברה. לצורך כך עתרה לתשלומים בסכום של 24,000 ש"ח לחודש לאור היזקקותה של המבקשת לעזרה 24 שעות ביממה ובסה"כ לשלושה מטפלים בשכר.
9. מעבר לאלה טענה כי הינה נזקקת לציוד שיקומי ועותרת לכיסוי עלויות בשל רכישת ציוד זה בסכום של 72,565 ש"ח בהתייחס לכסא גלגלים טילט, משענת ראש ותמיכות צידיות, כרית למניעת פצעי לחץ כסא שירותים ורחצה, מזרן למניעת פצעי לחץ, מנוף חשמלי ומיטת עמידה. כמו כן הינה זקוקה לסטנד וקנגורו כמו גם הינה זקוקה לבלון חמצן שמחירו 579 ש"ח. המבקשת הודתה כי כבר שולם לה הסך של 36,913 ש"ח עבור מנוף ומיטת עמידה, אך סכום זה נוצל למטרות אחרות הקשורות לטיפול במבקשת ולכן המנוף והמיטה נשכרו ולא נרכשו.
10. סה"כ ההוצאות החודשיות הועמדו על הסך של 35,895 ש"ח בניכוי גמלאות המל"ל בסך 10,256 ש"ח היינו 25,639 ש"ח והן מתייחסות כאמור לעזרת צד ג', הסעות, אגרות רישוי, טיטולים, תרופות וצורכי הזנה, מוצרי היגיינה, שקיות הזנה, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, הסרת שיער מהפנים בשל תופעות לוואי של התרופות, החזקת יחידת הדיור בה מתגוררת המבקשת והוצאות עודפות לביגוד.
11. ס"כ ההוצאות החד פעמיות הועמד על הסך של 532,423 ש"ח מהן יש להפחית את חוב האשפוז לבית לוינשטיין בסך 84,458 ש"ח שאינו קיים כאמור והיתרה בסך 447,965 ש"ח מתייחסת להוצאות עבור אגרות בניה ורישיונות בניה, התקנת מעלית בבית המגורים, רכישת ציוד שהתבלה והוצאות העבר ממועד שחרורה.
תגובת המשיבה
12. המשיבה מצידה סבורה, כי אין סיבה לשנות את החלטת ביהמ"ש המחוזי בנצרת באשר הסכומים שצוינו בו נפסקו עד למתן פסה"ד בתובענה העיקרית לכן אין בחווה"ד של פרופ' עורי כדי לשנות פסה"ד שניתן בערעור. מעבר לכך, חווה"ד של פרופ' עורי אינה משנה למעשה דבר ואין בה שינוי נסיבות המצדיק הגשת בקשה חדשה לתשלום תכוף.
ככל שביהמ"ש יחליט לדון בבקשה, טענה המשיבה, יש לקבוע כי מקומה של המבקשת במוסד שכן הינה מצויה בתת הכרה מינימאלי ולכן הינה זקוקה לסידור במוסד סיעודי מורכב. אין לכן לדון כעת בנושא הטיפולים השונים שעל המבקשת לקבל כאשר טרם הוכרעה שאלת המפתח בעניין זה היינו האם הטיפול יינתן בבית או במוסד.
13. מעבר לאלה הוצאות הריפוי והסיעוד חלות על קופת החולים במקרה ובו מדובר בחולה סיעודי מורכב לאחר התיקון לחוק שהתבטא בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התוכנית הכלכלית לשנים 2009-2010) המעביר את האחריות לטיפול בנפגעי תאונות דרכים אל קופות החולים. המשיבה אף נתנה דוגמא למקרה דומה בו קופת חולים לאומית מימנה עלות הטיפול עבורו במוסד, באותו מקרה 9,390 ש"ח לחודש.
14. עוד טענה המשיבה כי לא קדמה לבקשה פניה מקדימה כדין, המבקשת לא טרחה להקטין נזקיה, ההוצאות מופרזות ולא הוצאו בפועל, בגין חלק מהדרישות כבר שולמו ההוצאות ע"י המשיבה. בהמשך דחתה המשיבה פרטנית את כלל הדרישות.
15. למרות הניסיון להביא את הצדדים להסכמות הדבר לא עלה בידי, התקיים דיון בו נחקר אבי המבקשת הוגשו סיכומי הצדדים והנני נדרש כעת לבקשה.