אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק ברע 2369/06

פסק-דין בתיק ברע 2369/06

תאריך פרסום : 22/07/2007 | גרסת הדפסה

בר"ע
בית המשפט המחוזי ירושלים
2369-06
19/12/2006
בפני השופט:
חנה בן-עמי

- נגד -
התובע:
גוילי גילו דוד
עו"ד יהודה צור
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
עו"ד שלומי מור
פסק-דין

1.         השאלה המתעוררת בבקשת רשות הערעור דנן, שזוהי הערכאה השלישית הנדרשת לה, הינה אם לענין צירוף תיק למסגרת איחוד תיקים של חייב, דין תיק הוצל"פ שנפתח ע"י המוסד לביטוח לאומי (להלן: המל"ל) לשם גביית חוב מזונות, כדין תיק הוצל"פ שנפתח ע"י הזוכה - או שמא בהיות שהמל"ל אינו הזוכה הישיר, דין תיק הוצל"פ שנפתח על-ידו כדין כל תיק הוצל"פ אחר, שניתן לצרוף למסגרת איחוד התיקים.

2.         בענין דנן, ניתן נגד החייב צו איחוד תיקים על פי החלטת ראש ההוצל"פ משנת 2000. בקשה שהוגשה על-ידו (ביום 9.2.06) לצירוף תיק לגביית מזונות שנפתח ע"י המל"ל, נדחתה ע"י ראש ההוצל"פ.

            גם ערעור שהוגש לביה"מ לעניני משפחה נדחה בפסק דינו של כב' השופט מ' הכהן מיום 8.8.06 (תמ"ש 4420/06).

            בפסק דין מפורט ומנומק היטב נקבע ע"י ביה"מ קמא כי נוכח תכליותיו של חוק המזונות (הבטחת תשלום), התשל"ב-1972 (להלן: חוק המזונות), וההלכה שנקבעה בע"א 357/79, המוסד לביטוח לאומי נ' כונס הנכסים הרשמי, פ"ד לה(1) 393 (להלן: הלכת המל"ל),לפיה המל"ל עומד בנעליו של הזוכה כלפי החייב לכל דבר וענין - אף משנפתח תיק מזונות ע"י המל"ל אין להכלילו במסגרת איחוד תיקיו של החייב.

3.         בבר"ע שהוגשה על פסק הדין האמור נטען כי שגה בית המשפט קמא בקובעו כי אין לאחד תיק המזונות של המל"ל במסגרת איחוד התיקים של המבקש. לשיטת בא כוחו המלומד של המבקש, האספקלריה המשפטית במסגרתה נבחנה השאלה - חוק המזונות - אינה נכונה, ועל בית המשפט קמא היה לבוחנה לאור תכליותיו והוראותיו של חוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967 (להלן: " חוק ההוצאה לפועל"). לדידו, בחינה באספקלריה זו, היתה מביאה לתוצאה שונה, שכן בבסיס העדיפות הניתנת במסגרת חוק ההוצאה לפועל לחוב מזונות על פני זכות הקניין של החייב ויתר הנושים בתיק האיחוד, מצויה הזכות האישית הגלומה בחוב המזונות והמטרות הסוציאליות בבסיסו. דא עקא, במקום בו הזוכה הינו המל"ל, אין מתקיימות תכליות אלו, ועל כן אין מקום לאבחן בינו לבין יתר נושי החייב.

עוד נטען ע"י ב"כ המבקש, כי האבחנה שעשה בית המשפט קמא בין המקרה שנדון ברע"א 4445/96, בר-נוי נ' המוסד לביטוח לאומי ואח' (תק-על 97(3) 252, להלן: ענין בר-נוי), בו נדונה שאלת חירותו של החייב, לבין המקרה דנן, בו מדובר בזכויותיו הקנייניות - אינה נכונה, שכן הרציונל בבסיס האבחנה בין זוכה ישיר לבין המל"ל - זהה, מה גם שלאחר חקיקת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, יש לפרש את המונח "למעט תיק מזונות" האמור בסעיף 74א לחוק ההוצאה לפועל בצורה דווקנית, כך שלא יכלול תיק לגביית מזונות על ידי המל"ל, ולא יביא לפגיעה מוגברת בזכות הקניין של החייב.

ואף זאת, לדידו קביעת בית המשפט קמא בדבר אי התאמת תיק מזונות להליך של איחוד תיקים הינה שגויה, הן נוכח העובדה כי כל חוב, מטבעו, תופח בשל הפרשי הצמדה וריבית, והן מאחר שצו האיחוד דנן ניתן לאחר שהחייב הוכרז מוגבל באמצעים (על פי סעיף 69ו לחוק ההוצאה לפועל), ועל כן לא חלים עליו הכללים בדבר יכולת הפירעון עד לתאריך מסוים (לפי סעיף 74ט לחוק ההוצאה לפועל).

4.         בתשובתו לערעור טען המל"ל, כי יש לדחות הערעור הן מהטעמים שפורטו בפסק דינו של בית המשפט קמא, והן מטעמים נוספים:

ראשית נטען, כי סעיף 14 לחוק המזונות העמיד את המל"ל בנעלי הזוכה הישיר, על כל הכלים העומדים בידי האחרון לגביית חוב המזונות, וזאת על מנת לאפשר פירעון מלא, ככל האפשר, של החוב, ולמנוע מצב בו חיובי המזונות ייפלו על כלל הציבור.

זאת ועוד, כנטען, בשליש מהתביעות למזונות מקבלים הזוכים סכום הנמוך מסכום המזונות הפסוק, כאשר המל"ל פועל לגביית מלוא הסכום ולהעברת היתרה לזוכים. פגיעה ביכולתו של המל"ל לגבות מלוא הסכום האפשרי תביא, בראש ובראשונה, לפגיעה בזוכים הישירים. מה גם שאף במצב הקיים הגבייה אינה אופטימלית, וסך נומינאלי של חובות המזונות למדינה עומדים על כשני מיליארד ש"ח.

המל"ל מוסיף וטוען, כי ניתן ללמוד על הפרשנות הראויה לסעיף 74א לחוק ההוצאה לפועל אף מהצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007), התשס"ז-2006 (שעברה לא מכבר בקריאה ראשונה), בה אובחן, לענין גובה חוב המזונות המצדיק פקודת מאסר, בין חוב מזונות אישה לבין חוב מזונות כלפי המל"ל. לשיטתו, כאשר ביקש המחוקק להבדיל בין חוב אישה למזונות לבין חוב מזונות למל"ל, עשה כן במפורש, ובהעדר אבחנה מפורשת כאמור אין לקרוא לתוך החוק מה שאין בו, ויש לנהוג בחוב כחוב מזונות רגיל לכל דבר וענין.

כ"כ צורפה לתשובת המל"ל עמדת ב"כ היועץ המשפטי לממשלה, התומכת באמור לעיל.

            בהתייחס לכל האמור דנתי בבקשה כאילו ניתנה רשות ערעור וערעור הוגש על-פי  הרשות שניתנה.

5.         סעיף 74ב לחוק ההוצאה לפועל מאפשר לחייב לבקש איחודם של התיקים התלויים ועומדים נגדו. לענין זה, "תיק" הינו "תיק הוצאה לפועל, למעט תיק מזונות" (סעיף 74א לחוק). הוצאת תיק המזונות ממסגרת תיקי הוצל"פ שניתן לצרפם לתיק האמור נעשתה בהתחשב במעמדם המיוחד של דמי המזונות, שעניינם הענקת אמצעי קיום ומחייה יומיומיים לזוכה.

תכלית זו עמדה אף בבסיס חקיקת חוק המזונות, כאשר בדברי ההסבר לחוק צוין, כי מטרת החוק הינה הבטחת אמצעי מחייה לאישה ולילדים שזכו בפסק דין למזונות מבלי להיזקק להליכי הוצאה לפועל מחד, וגביית חוב המזונות על ידי המל"ל באופן יעיל, מאידך ( "דברי הכנסת", כרך 60, עמ' 2437-2438).

6.         משכך קובע סעיף 14(א)-(ב) לחוק המזונות כדלקמן:

"(א)   המוסד יגבה מן החייב כל סכום שהגיע או המגיע ממנו לזוכה לפי פסק הדין למזונות, לרבות ריבית כפי שנפסק והוצאות גביה ושכר טרחת עורך דין כפי שנקבע בהוצאה לפועל.

(ב)    פסק הדין למזונות יבוצע בדרך האמורה בחוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967, כאילו ניתן לזכות המוסד, לרבות האמור בפרק ז' שבו".

על זכות הסוברוגציה שיצר המחוקק בסעיף זה עמד כב' הנשיא אהרון ברק בהלכת המל"ל, בה נקבע:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ