בג"צ
בית המשפט העליון
|
8046-04
17/01/2005
|
בפני השופט:
1. אהרן ברק 2. מישאל חשין 3. דורית ביניש
|
- נגד - |
התובע:
אורי בן עטיה עוד
|
הנתבע:
1. ראש עייירת בת ים - מר שלומי לחיאני 2. שרת החינוך התרבות והספורט משרד החינוך התרבות והספורט משרד החינוך התרבות והספורט
עו"ד עודד שטרוזמן עו"ד רינת שטרוזמן עו"ד ענר הלמן
|
פסק-דין |
השופט מ' חשין:
אמר רב יהודה אמר רב: מהו שנאמר: "אל תגעו במשיחי ובנביאי אל תרעו" (דברי הימים א' טז, כב)? "אל תגעו במשיחי" - אלו תינוקות של ביתרבן... "ובנביאי אל תרעו" - אלו תלמידי חכמים. אמר ריש לקיש משום רבי יהודה נשיאה: אין העולם מתקיים אלא בשביל הבל דברי תורה של תינוקות של ביתרבן. אמר לו רב פפא לאביי: לימוד תורה שלי ושלך מהו? כלומר, מדוע יגרע ערך דברי התורה שאנו המבוגרים לומדים? אמר לו: אינו דומה הבל של מבוגרים, שיש בו חטא, להבל שאין בו חטא. ואמר ריש לקיש משום ר' יהודה נשיאה: אין מבטלים תינוקות של ביתרבן מלימודים אפילו לבנין ביתהמקדש. ואמר ריש לקיש לרבי יהודה נשיאה: כך מקובלני מאבותי, ויש אומרים מאבותיך: כל עיר שאין בה תינוקות של ביתרבן לומדי תורה מחריבין אותה, רבינא אמר: מחרימין אותה.
(תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף קיט עמוד ב, על-פי מהדורת שטיינזלץ)
אלו אמיתות הורונו חז"ל על-אודות לימוד וחינוך הטף, הילדים, הנוער; על-אודות לימוד ועל-אודות ביטול קטנים מלימודים.
ולהשבתת לימודים בימינו, כך הורנו הרב עובדיה יוסף:
השבתת תלמוד תורה לשם העלאת שכר במציאות של היום, נראה שהדבר אסור מצד ההלכה... וכן פסק הרמב"ם... וזו לשונו: מושיבים מלמדי תינוקות בכל מדינה ומדינה בכל פלך ופלך ובכל עיר ועיר. וכל עיר שאין בה תינוקות של בית רבן, מחרימים את אנשי העיר עד שיהיו מושיבים מלמדי תינוקות, שאין העולם מתקיים אלא בהבל פיהם של תינוקות של בית רבן... אמר רב המנונא, לא חרבה ירושלים אלא על שביטלו בה תינוקות של בית רבן. אמר רבי שמעון בן לקיש משום רבי יהודה נשיאה, אין העולם מתקיים אלא בשביל הבל תינוקות של ביתרבן, שהוא הבל שאין בו חטא. ואין מבטלים תינוקות של ביתרבן אפילו לבנין ביתהמקדש. ואם כן השביתה בבתי הספר שיש בה ביטול תורה לתלמידים, הוא חטא גדול, שאפילו אם נניח שהמורים צודקים בתביעות שכר שלהם, שאין משכורתם מבטאת את המאמץ והיגיעה שלהם, הרי סוף סוף אין השביתה חלילה על פת לחם, ואין כל הצדקה להפקיר את אלפי ילדי ישראל לחסדי הרחוב ולבטלם מתלמוד תורה, בגלל הטבת שכר ושיפור תנאי העבודה.
(שו"ת יחווה דעת, חלק ד סימן מח, ד"ה אולם כל)
הרב יוסף מדבר אומנם בהשבתת לימודים בידי מורים, ואולם מה לי השבתת לימודים בידי מורים מה לי השבתת לימודים בכל דרך אחרת, שזו רעה חולה וזו רעה חולה כמותה.
וידענו - כולנו ידענו - בייחוד בימינו, כי אין אמיתות גדולות מאמיתות אלו.
2. ביום 1 בספטמבר 2004 - היום הראשון לשנת הלימודים תשס"ה - הורה מר שלמה לחיאני, ראש עיריית בת-ים, את בתי-הספר בעיר בת-ים, כי יסגרו את שעריהם וכי לא יתנו לאיש לבוא בהם; וכל הבאים, ולו מורים ותלמידים הם, ישובו כלעומת שבאו. כך בטלו מלימודים חמישה-עשר-אלף שבע-מאות שלושים-ותשעה תלמידות ותלמידים. התלמידים בטלו מלימודים יומיים תמימים, עד שיצא מלפנינו צו-ביניים שאסר על מר לחיאני להוסיף ולהשבית את מערכת החינוך בעיר. ביום 2.9.2004 הוצאנו צו-על-תנאי המורה את מר לחיאני להשיב לעתירה וליתן טעם להוראה שהורה על השבתת מערכת החינוך בבת-ים, מר לחיאני - וכמותו משרד החינוך - השיבו תשובתם בכתב, וביום שנקבע לשמיעה הוספנו ושמענו טיעונים על-פה מפי באי-כוחם.
המיתווה הנורמטיבי שלעניין
3. כהוראת סעיף 2 לחוק לימוד חובה, תש"ט-1949 (החוק או חוק לימוד חובה), חלה חובת לימוד-חובה על כל ילד או נער בישראל צעירים מחמש-עשרה שנים. ובלשון החוק:
לימוד חובה לילדים ולנערים
|
2. (א) לימוד-חובה יקיף כל ילד וכל נער בן 14 או 15.
(ב) ...
|
מוסיף החוק וקובע, כי כל ילד ונער שחובת לימוד חלה עליהם, זכותו עומדת לו לחינוך חינם (סעיף 6). על הורי הילד - על כל אחד מהם - הוטלה החובה לדאוג כי הילד או הנער ילמדו באופן סדיר במוסד-חינוך מוכר (סעיף 4 לחוק), ואילו על המדינה ועל הרשות המקומית הוטלה - במשותף - החובה לקיים מוסדות-חינוך בהם ילמדו הילדים והנערים. וכהוראת סעיף 7 לחוק:
אחריות למתן חינוך חובה חינם
|
|