א
בית משפט השלום תל אביב-יפו
|
50976-06
25/12/2007
|
בפני השופט:
י. קורן
|
- נגד - |
התובע:
הראל בע"מ - חברה לבטוח עו"ד לימור ימר
|
הנתבע:
1. עמל 1 רשת מכללות ובתי ספר למדעים טכנולוגיים 2. בית ספר מקיף ז' באר שבע 3. כלל חברה לביטוח בע"מ
עו"ד אשרת עזריה
|
פסק-דין |
תביעת תיחלוף על סך כ-52,500 ש"ח.
בתאריכים 19 עד 21 באוקטובר 2004 התארחו תלמידי כתה י"ב של הנתבע 2 (השייך לרשת בתי הספר של הנתבע 1 ומבוטח על ידי הנתבעת 3) במלון שלום פלאזה טבריה, המבוטח על ידי התובעת.
במהלך שהותם בבית המלון פגעו התלמידים ברכוש המלון וגרמו לו נזק.
הואיל והנזק היה מכוסה בפוליסת הביטוח שהעניקה התובעת לבית המלון, שילמה התובעת לבית המלון סך של כ-44,300 ש"ח, ונשאה בשכר טרחת שמאי בסכום של כ-2,400 ש"ח.
התובעת טוענת כי על הנתבעים היתה החובה למנוע את התנהגות התלמידים הפרועה אשר גרמה להשחתת רכוש בית המלון בזדון ומשלא מילאו אחר חובה זו, עליהם לשפות את התובעת בגין תגמולי הביטוח שנאלצה התובעת לשלם לבית המלון.
התובעת טוענת כי התלמידים השחיתו שטיחים ומשטחי פרקט; שברו נורות וגופי תאורה; שברו זכוכיות; שברו גלאי עשן; השחיתו את קירות המסדרנות וקשקשו עליהם; שברו תמונות, והציתו אש במסדרון בית המלון באמצעות השלכת חזיז.
התובעת הגישה חוות דעת שמאי אשר פירט את הנזקים ואת עלות תיקונם.
התובעת תומכת גרסתה ברשימת נזקים שנערכה על ידי נציג המלון ונחתמה בידי מדריך הטיול.
הנתבעים טוענים כי אין להטיל עליהם אחריות למעשי התלמידים וכי על התובעת להפנות את תביעתה אל התלמידים ואל הוריהם.
הנתבעים טוענים כי התלמידים קיבלו הדרכה עובר לטיול, וכי במהלך הטיול והשהות במלון היו התלמידים תחת השגחה של האחראים על הטיול. הנתבעים לא התרשלו בפיקוח על התלמידים, ועל כן יש לדחות את התביעה.
הנתבעים טוענים כי לא הוכח קשר סיבתי בין מעשי התלמידים לרשימת הנזקים המפורטים בחוות דעת השמאי מטעם התובעת.
הנתבעים טוענים כי האירוע של זריקת החזיז הוא אירוע חריג אשר הנתבעים לא היו יכולים ולא היו צריכים לצפותו ועל כן אין להטיל עליהם אחריות בגינו. לא ניתן להטיל על הנתבעים אחריות לחיפוש בכליהם של תלמידים בני 17.
הנתבעים טוענים כי יש לייחס למבוטחת התובעת אשם תורם בשיעור של 100%.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובראיות שבפני החלטתי לקבל את התביעה.
שאלת אחריות מורים למעשי תלמידיהם נדונה בבית המשפט המחוזי בחיפה בתיק אזרחי 915/02,
ק.ג. נ' מדינת ישראל ואח', ובפסקי דין נוספים המוזכרים באותו פסק דין.
נפסק כי על המורים מוטלת חובה של השגחה ופיקוח על התלמידים לבל יזיקו לעצמם ולאחרים. חובת הפיקוח וההשגחה המוטלת על המורים כלפי התלמידים זהה לחובת הורה כלפי בנו.
ככל שגובר החשש להתנהגות בלתי מרוסנת של התלמידים, כגון ביציאה לטיולים או כאשר הם נמצאים בחבורה, כן נדרש פיקוח הדוק יותר מצד המורים.
הנזק הנרחב שהצליחו התלמידים לגרום בבית המלון, בחדרים ובמסדרונות, מלמד כי חובת הפיקוח על התלמידים הופרה. המבחן, במקרה זה, הוא מבחן התוצאה ולא יועילו לענין זה עדויות המורים המלווים בדבר רשימות שמירה כאלה ואחרות שנערכו במהלך הטיול.
הנזקים המפורטים בתביעה לא נגרמו באירוע בודד ופתאומי אלא במעשי ואנדליזם שנעשו לאורך זמן, במהלך שהות התלמידים בבית המלון. השלכת החזיז היתה שיאם של מעשי ההתפרעות ואחריה נקטע המשכו של הטיול אשר ממילא עמד להסתיים. היה על המורים לזהות את יכולתם המוגבלת להשליט משמעת על התלמידים בשלב מוקדם יותר ובמידת הצורך להפסיק את הטיול או את שהות התלמידים בבית המלון. המורים המלווים לא עשו כן, ועל כן מוטלת על הנתבעים האחריות לנזק שגרמו התלמידים.
העובדה שהנתבעים החתימו את הורי התלמידים על התחייבות לשפות את הנתבעים בגין נזקים שיגרמו התלמידים במהלך הטיול, אינה פוטרת את הנתבעים מאחריות כלפי צד ג' אשר ניזוק ממעשי התלמידים. אדרבא, החתמת ההורים על התחייבות כאמור מלמדת כי הנתבעים ערים לחובתם כלפי צד ג' ועל כן דאגו לכתב שיפוי בעוד מועד.