אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פלוני נ' לשכת עורכי הדין בישראל ואח'

פלוני נ' לשכת עורכי הדין בישראל ואח'

תאריך פרסום : 11/06/2018 | גרסת הדפסה

עע"מ
בית המשפט העליון ירושלים בשבתו כבית משפט לערעורים בעניינים מינהליים
3897-18
10/06/2018
בפני הרכב השופטים:
1. י' עמית
2. נ' סולברג
3. ג' קרא


- נגד -
המערער:
פלוני
המשיבות:
1. לשכת עורכי הדין בישראל
2. ועדת הבחינות של לשכת עורכי הדין בישראל

עו"ד דוד יצחק
עו"ד מירית שלו
ערעור
 

השופט ג' קרא:

 

           ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים (כב' השופט א' אברבנאל) מיום 4.5.2018, בעת"מ 30673-02-18. עניינו של פסק הדין בהתאמות הנדרשות לעותר לביצוע בחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין.

 

 

רקע

 

  1. בחודש דצמבר 2017 נערכה לראשונה בחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין (להלן: בחינת ההסמכה או הבחינה) במתכונת חדשה, בהתאם לתיקון חוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961 ותקנות לשכת עורכי הדין (סדרי בחינות בדיני מדינת ישראל, באתיקה מקצועית החלה על עורכי דין זרים ובבחינת ההסמכה לעריכת דין), התשכ"ג-1962 (להלן: התקנות). הבחינה החדשה נחלקת לשלושה חלקים: מטלת כתיבה שמשקלה 15 נקודות מתוך 100; שאלון רב-ברירה בתחום הדין הדיוני שמשקלו 45 נקודות; ושאלון רב-ברירה בתחום הדין המהותי שמשקלו 40 נקודות. על מנת לעבור את הבחינה יש לקבל 65 נקודות במצטבר, ובלבד שבכל אחד משלושת החלקים יקבל הנבחן לפחות שליש מהניקוד המרבי המוענק בעבור אותו החלק (להרחבה בנושא ראו פסקאות 4-2 לפסק דינו של השופט י' עמית בעע"מ 3717/18 פרץ נ' הוועדה הבוחנת של לשכת עורכי הדין בישראל (10.6.2018) (להלן: עע"מ 3717/18)).

 

  1. המערער נבחן בבחינת ההסמכה במתכונתה החדשה. עובר למועד הבחינה, פנה המערער לוועדה הבוחנת של לשכת עורכי הדין (להלן: הוועדה) באמצעות לשכת עורכי הדין (להלן יחד: המשיבות), בבקשה לקבל תנאי בחינה מותאמים. המערער איבד את ידו הימנית (הדומיננטית) מעל למרפק לאחר שנפצע בתאונת דרכים. בשל היותו קטוע יד, עתר המערער בבקשתו להתאמות מסוג "הקלה משמעותית ותוספת זמן בצורה ניכרת" "ואפשרות לכתוב את החלק של הכתיבה המשפטית ע"ג מחשב", כשלבקשה אף צורפה חוות דעת רפואית. בקשתו התקבלה באופן חלקי כך שניתנה למשיב תוספת זמן מסוימת, אך נדחתה הבקשה לעשות שימוש במחשב. כן צויין כי יינתן למבקש סיוע בהשחרת טופס התשובות של המבחן.

 

  1. המערער לא צלח את הבחינה. ביום 14.2.2018 עתר המערער לבית המשפט קמא בטענה כי ההתאמות עליהן החליטה הוועדה לא גילו התחשבות מספקת במוגבלותו הרפואית. נטען, בין היתר, כי תוספת הזמן שניתנה ודחיית הבקשה לבצע את מטלת הכתיבה באמצעות מחשב אינן סבירות בנסיבות העניין; כי בזמן אמת, לא ניתן לו סיוע בסימון התשובות כפי שהובטח; וכי ההחלטה ניתנה בחוסר סמכות, מכיוון שלא נמנים על חברי הוועדה אנשי מקצוע בתחום הרפואי-שיקומי או בתחום הרפואי תעסוקתי. בשל כל אלה, המערער עתר לזכותו בתוספת ניקוד ("פקטור"), באופן שיביא להצלחתו במבחן והסמכתו כעורך דין מן המניין. לחלופין, ביקש המערער לאפשר לו לגשת לבחינה חוזרת בתוך 21 יום לכל המאוחר, תוך מתן ההתאמות הנדרשות.

 

  1. במסגרת ההליך שהתנהל בפני בית המשפט קמא התבקשו המשיבות לשוב ולבחון את עמדתן, והודיעו כי הוועדה החליטה שבמועד הבחינה שיערך בחודש יוני  2018 יינתנו למערער התאמות נוספות, לרבות שימוש במחשב, תוספת זמן מוגדלת מזו שניתנה לו בבחינה האחרונה. לאחר שמיעת טענות הצדדים, דחה בית המשפט קמא את העתירה.

 

           בית המשפט קבע כי החלטת המשיבות ניתנה בהתאם לסמכותה לפי סעיף 18ד לתקנות, כשתוספת הזמן המשמעותית, שאין חולק שהמערער זכאי לה, ניתנה כמעט כפי שביקש. הפער בין תוספת הזמן שניתנה לבין זו שהתבקשה עומד על 13 דקות בלבד, וככזה אינו מקים עילה להתערבות שיפוטית. ביחס לבקשה לאפשר למערער לעשות שימוש במחשב, צויין כי אף שהסירוב לבקשה אינו מובן, בחלק של מטלת הכתיבה זכה המערער ל-11 נקודות מתוך 15. על כן, גם אם היה ניתן לו הניקוד המרבי בחלק זה, לא היה עובר את הבחינה בהצלחה. התאמות אחרות לא התבקשו על ידו עובר למועד הבחינה, ומשהודיעו המשיבות על התאמות נוספות להן יזכה המערער בבחינה הבאה, אין מקום להתערב בהחלטתן. הוער כי סעד מסוג פקטור מעורר קושי של ממש כשעסקינן בבחינת הסמכה למקצוע, ואילו הסעד החלופי לו עתר המערער – בחינה חוזרת תוך מתן ההתאמות שנדרשו – אינו מעשי בהינתן שבחינת ההסמכה הבאה עתידה להתקיים במועד קרוב. על כן, נדחתה העתירה.

 

           למען שלמות התמונה יצויין כי בעתירתו בפני בית המשפט קמא העלה המערער טענות נוספות וכלליות נגד הבחינה ומתכונתה החדשה ואלו נדונו במסגרת עתירות אחרות, והכרעה בהן ניתנה במאוחד (עת"מ 29810-01-18). ערעור על פסק הדין הנ"ל נדון בפני מותב זה והוכרע בנפרד במסגרת עע"מ 3717/18. במסגרת ההליך שלפנינו אין אנו נדרשים לטענות כלליות בנוגע לבחינת ההסמכה, ונתמקד בעניינו הייחודי של המערער.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ