תע"א
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
11827-08
02/11/2011
|
בפני השופט:
אורנית אגסי
|
- נגד - |
התובע:
פולידו פרנקל מו
|
הנתבע:
שגרירות צ'ילה
|
פסק-דין |
פסק דין
1.התובע, מר פולידו פרנקל מויסס, הגיש תביעתו כנגד מעסיקתו, שגרירות צ'ילה בישראל, בה טען כי לאחר כ- 10 שנות עבודה, נאלץ להתפטר בדין מפוטר בשל הרעת תנאי שכרו, ועל כן תביע פיצויי פיטורים, החזר דמי נסיעה והחזר תשלומים ששילם למל"ל ביתר.
הנתבעת טענה מנגד כי דין התביעה להידחות, שכן שולמו לתובע כל זכויותיו וכי תביעתו לתשלום פיצויי פיטורים בשל התפטרותו נעדרת כל עילה שבעובדה ובדין.
2.ואלה הן העובדות הנחוצות להכרעתי בתיק זה, כפי שהן עלו מכתבי הטענות, המסמכים והעדויות שנשמעו בפני:
א.הנתבעת הינה הנציגות הדיפלומטית של מדינת צ'ילה בישראל.
ב.התובע שימש כנהגו של שגריר צ'ילה מ- 1.12.97 ועד 25.5.08.
ג.בין התובע לנתבעת נחתמו מספר הסכמי עבודה, זהים בנוסחם, בשפה הספרדית, אשר קבעו את תנאי עבודתו ושכרו.
ד.הסכם העסקה האחרון עליו חתמו הצדדים מיום 1.3.2007 קבע כי שכרו החודשי של התובע הינו 1,290 $ ברוטו. השכר שולם בדולרים והתובע המיר זאת לשקלים מידי חודש. הוסכם כי שעות עבודתו הן 45 שעות לשבוע. כן הוסכם כי כל המסים וההיטלים עפ"י חוק, ינוכו ממשכורתו הנ"ל, יהיו על חשבון העובד וכי השגרירות משוחררת מכל אחריות לנושא זה.
ה.התובע פנה בענין שחיקת שכרו השקלי מספר פעמים לשגרירה ולמנכ"ל הנתבעת מאז חודש ינואר 2008 ולאחר שנענה בשלילה, הודיע על התפטרותו בע"פ לשגרירה ולמנכ"ל הנתבעת, מר בן בסט, וחזר ודרש שוב עידכון שכרו בשל ירידת שער השקל אל מול הדולר.
בנוסף להודעתו בע"פ, נשלח על ידי ב"כ התובע מכתב אל הנתבעת המודיע על התפטרותו בשל הרעה מוחשית בתנאי עבודתו, הנובעת משחיקת שער השקל אל מול הדולר. במכתב זה ניתנה אפשרות לנתבעת לתקן את שכרו על מנת למנוע שחיקת שכרו והתפטרותו.
ו.שכרו של התובע בדולרים עמד בתחילת העסקתו ב- 1998 בסך 1,010 $ ובשקלים 4,185 ₪. בשנת 2001 הועלה השכר ל- 1,100 $, ב- 2006 הועלה השכר ל- 1,210 $ כנגד 40 שעות עבודה ובש"ח קיבל כ- 4,600 ₪.
במהלך השנים 2006-2007, ירד השכר השקלי בשל ירידת הדולר והגיע ל- 3,841 ₪ ב- 12/07 .
ז.התובע שילם מידי חודש בעצמו את דמי הביטוח הלאומי, חלק עובד ומעביד בסך 388 ₪.
ח.אין חולק כי התובע הגיע מידי בוקר לשגרירות מביתו בת"א להרצליה ברכבו הפרטי, וכך גם חזר לביתו. ההסכם שותק באשר להחזר דמי נסיעה או דלק והנתבעת בתצהירה לא נתנה כל גרסה בעניין זה.
הנתבעת אפשרה לתובע לרכוש דלק מוזל במסגרת הנחות דלק שניתנו לשגרירות והתובע קיבל תלושי דלק מוזלים, בשיעורים שונים ולא קבועים.
דיון והכרעה
תביעת פיצויי הפיטורים
3.התובע פירט בתביעתו ובתצהירו את גרסתו המלאה לנסיבות אשר הביאו להתפטרותו, הן באשר לשיעורי שחיקת שכרו, הן באשר לשיחות שניהל עם השגרירה וכן עם מנכ"ל הנתבעת וכן הציג לבית הדין את הסכמי העבודה, שיעורי השכר שקיבל ופנייתו אף בכתב באמצעות ב"כ כשבועיים לפני סיום העסקתו, בה ביקש כי שכרו יעודכן בעקבות השחיקה הקשה עקב ירידת שער הדולר בלמעלה מ- 30%.
אף מנכ"ל הנתבעת בתצהירו מפרט את שיעורי השכר השקלי לאחר המרתו מדולרים משנת 1997 ועד 2007 (סעיף 4 לתצהיר) ואף מהצהרתו עולה כי החל משנת 2005 נשחק שכרו השקלי של התובע באופן משמעותי ביותר בשיעור של למעלה מ- 30%.
זאת ועוד, ב"כ הנתבעת נמנע מלחקור את התובע בנושא שחיקת השכר ובכך אימץ באופן מובהק את מלוא גרסת התובע לעניין זה.