החלטה
העותר החל לבצע עבודות שירות שנגזרו עליו, אולם החסיר ימים רבים, חלקם גובה באישורים רפואיים, בשל מחלת גב וניתוח שעבר, וחלקם לא הוסבר כראוי.
לאחר שעפ"י דברי שב"ס נעשו נסיונות לבצע איתו בירורים ולשמוע את עמדתו, והוא לא התייצב ולא נתן את ההסברים שהתבקשו, הופקעו עבודות השירות וניתנה הוראה להפסקה מנהלית שלהם והמרת יתרת התקופה במאסר ממש וזאת על ידי מפקד מחוז דרום של שב"ס גונדר גביזון.
נימוקי ההפסקה המנהלית היו שהוא לא התמיד בעבודות, נעדר ללא אישור, והמציא חלק קטן מהאישורים על העדרות, וכל הנסיונות להביאו לעבודות שירות ולהצדיק את העדרותו לא עלו יפה.
בעתירתו ובטיעונים מטעם באת כוחו טוען העותר שלא קיבל הודעה על הפסקת השירות ועל הזמנתו לשימוע וזכותו נפגעה לנסות ולשכנע את הרשות המחליטה בצדקתו, ולגופם של דברים הוא מסביר שבשל מחלתו אכן נאלץ להעדר לתקופה כזו או אחרת וטוען הוא שמרבית ימי ההעדרות מגובים באישורים רפואיים נאותים וגם אם היתה הפרה כזו או אחרת מצידו, הרי אין היא כה כבדת משקל עד כדי להצדיק הפקעת העבודות.
בעיקר טוענת עו"ד ורד שההודעות וההזמנות שטוענים כי נמסרו לו להתייצב לשימוע בטרם הפסקת העבודות לא הגיעו אליו וזכותו נפגעה וכי אם היתה ניתנת לו הזדמנות סביר שהיה מצליח לשכנע את הרשות להימנע מהצעד הקיצוני הזה.
אין בידי בית המשפט כלים לברר עד תום מבחינה עובדתית האם ההזמנות אכן נמסרו ליעדן או שמא כדבריו מסיבה זו או אחרת לא ידע על ההזמנה לשימוע.
טוענת בא כח המדינה שאין אמנם ראיה נחרצת שהוא הוזמן ונמנע מלהתייצב אך חובתו היתה לדווח על כל שינוי כתובת ואם הוזמן מהמקום שנתן כמקום מגורים בטפסים השונים, די בכך.
לעניין האישורים הרפואיים מסכימה בא כח פמ"ד שבמקרה אחד לתקופה של יומיים כנראה נפלה שגגה והיו אישורים רפואיים בעוד שסברו שמדובר בימי היעדרות לא מוצדקים אך לגבי חלק הארי של הימים הנטענים, אכן מדובר בהיעדרות לא מוצדקת וללא אישורים רפואיים.
כפי שטוענת בא כח העותרת אין מדובר באותו מקרה, שבו אנו נתקלים לעיתים, של עובד עבודות שירות המנתק קשר, נעלם, ואינו מתייצב לעבודות עד אשר הן מופסקות והוא נעצר.
מדובר במקרה גבולי, שבו אין ספק שהעותר סבל מבעיות רפואיות בגבו ובגין חלק מהתקופה שבה נעדר מעבודה יש אישורים רפואיים קבילים. הוא גם לא ניתק קשר, התייצב לעבודה מעת לעת, והיו מפגשים ושיחות איתו, הגם שהמדינה טוענת שהחל להתחמק מהם בשלב מסוים.
הפסקת עבודות השירות והוראה על ריצוי מאסר בפועל לתקופה שנותרה, אפשרית במקרה כזה, ומדובר בהחלטה שהיא סבירה ומתקבלת על הדעת, אך, צריך לשאוף שהחלטה כזו תתקבל לאחר שימוע ושמיעת טיעוני העותר וניסיונו לשכנע את הרשות להמנע מצעד זה, ולחלופין שהיא תתקבל כאשר העותר הוזמן וניתנה לו הזדמנות אך נמנע מלבוא ולהשמיע את דברו.
ראינו שלפחות לגבי יומיים אכן היתה שגגה. אין אנו יודעים מה היה משקל תקופה קצרה זו בשיקולי גונדר גביזון, אך אפשר שלגבי עוד ימים כאלה ואחרים ניתן היה לשכנע את הקצין הממונה אם היה נערך שימוע בזמנו.
לא לחלוטין ברור האם עסקינן במקרה השני מבין אלה שהוזכרו, כלומר שהעותר הנוכחי, במודע, ובכוונת מכוון התחמק מלבוא לשימוע וליתן עמדתו. גם אם אמור היה לדווח לשב"ס על מקום הימצאו ועל כתובת מדויקת ונכונה להזמנתו ולא עשה כן, התוצאה מליקוי זה בעבורו חמורה וקשה מעבר לצריך.
בנסיבות האלה דומה שראוי לאפשר לעותר את יומו להישמע בפני הרשות המחליטה טרם שיפסק האם יש להפסיק את עבודות השירות או לתת לו הזדמנות נוספת ומששימוע זה לא התקיים, אף שאיני שולל שהדבר היה מתוך מחדל שלו עצמו, החלטתי לקבל את העתירה במובן זה ולאפשר שימוע טרם החלטה נוספת לגופם של דברים.
אין בכך לומר שנימוקי הרשות המוסמכת, לגופם, לא היו נכונים ובהחלט יתכן שגם אחרי השימוע תתקבל החלטה ברוח מה שנקבע קודם לכן.
ברור שיש לשמוע את הטיעונים מטעמו בנפש חפצה ובלב פתוח ולקבל אחר כך כל החלטה מושכלת לפי מה שהקצין מוסמך לקבלה, וסבור שיש לתיתה בנסיבות.
על כן אני מורה על שחרור העותר ממאסר, ככל שאין עליו פקודת מאסר אחרת כדין, ועל שב"ס להזמין את העותר שוב לשימוע, ולקבל החלטה מחודשת לאחר שישמע לגופם של דברים.
רשמתי לפני שבמעמד שימוע ההחלטה הודיע העותר שכתובתו לצורך הזמנתו הינה אצל באת כוחו עו"ד ורד יעל שדרות רגר 19 ת.ד. 108 בבאר שבע. פקס' מס' 6271815 -08.או טלפון
במשרד 08-6250745.