עת"מ
בית המשפט המחוזי ירושלים כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
62248-02-16
14/03/2016
|
בפני השופטת:
נאוה בן אור
|
- נגד - |
המבקשת:
טיולי הגשר לעולם בע"מ עו"ד טל לנדאו
|
המשיבים:
1. משרד החינוך 2. גלעד סיורים שזוכרים לעד בע''מ 3. אקדמי טרוול (2013) בע''מ 4. איילה נסיעות ותיירות בע''מ 5. י.הלל ושות' 6. החוויה הישראלית - שירותי תיירות חינוכית בע''מ 7. דיזנהאוז בי.טי.סי בע''מ 8. סיגנל טורס בע''מ 9. איסתא ישראל בע''מ
עו"ד צחי הרמן עו"ד חגי הלוי עו"ד אבי זיידנברג
|
החלטה |
1.עניינה של העתירה במכרז שהוציא משרד החינוך להוצאת משלחות נוער לפולין. בבקשה לצו ביניים שהתלוותה לעתירה, מבקשת העותרת כי בית המשפט יורה למשרד החינוך לפרסם איסור בדבר התקשרות עם חברת "גלעד סיורים שזוכרים לעד בע"מ" (להלן: גלעד), אשר על פי תוצאות המכרז נכללה ברשימת הזכיינים. לטענת העותרת, גלעד אינה עומדת בתנאי הסף של חברות ביאט"ה (IATA) (ארגון בינלאומי המאגד בתוכו את רוב חברות התעופה בעולם וסוכני נסיעות), שכן הציגה את האישור הנדרש לאחר הארכה שניתנה לה לשם כך.
2. על פי הנטען בבקשה (ובעתירה), תנאי הסף הרלוונטי, שנכלל במכרז שפורסם ב- 6.11.14, קבע כי על הגוף המציע להיות בעל אישור תקף המעיד על היותו סוכן מורשה של יאט"ה. מאוחר יותר, ב- 12.11.14 פרסם משרד החינוך הבהרה למכרז ולפיה מציעים שאינם סוכני יאט"ה במועד האחרון להגשת ההצעות, יידרשו להציג אישור כזה לא יאוחר מ- 31.1.15 וכי רק גופים שיהיה ברשותם האישור הנדרש עד למועד האמור, ייכללו ברשימת הזכיינים. הבהרה נוספת פורסמה ב- 3.3.15, ולפיה על המציע להיות סוכן מורשה של יאט"ה, ולחלופין, ככל שאינו כזה, עליו לצרף להצעתו אסמכתא להגשת בקשה להיות סוכן מורשה. ועוד הובהר, כי מציעים שאינם סוכנים מורשים כאמור במועד האחרון להגשת ההצעות יידרשו להציג, לא יאוחר מ- 1.5.15, אישור תקף המעיד על היותם סוכנים מורשי יאט"ה.
לטענת העותרת, ב- 15.2.16, לאחר פניות חוזרות ונשנות שלה לוועדת המכרזים, קיבלה לידיה את הפרוטוקולים ואת המסמכים הרלוונטיים לדיוניה של הוועדה. להפתעתה התברר לה, כי ועדת המכרזים אישרה לגלעד להציג אישור חברות ביאט"ה עד תאריך 15.11.15, ולאחר מכן אף דחתה את המועד פעם נוספת, עד 22.11.15, ככל הנראה על יסוד בקשות של גלעד שלא פורסמו ברבים. ועוד התברר, כי האישור שהוצג מטעם יאט"ה נושא תאריך 24.11.15, היינו אף לאחר הארכה שאושרה לגלעד.
העותרת סבורה כי ועדת המכרזים אפשרה לגלעד, שלא כהלכה, "במחשכים", להגיש את האישור הנדרש חודשים רבים לאחר המועד האחרון להגשתו, כפי שנקבע בהודעות ההבהרה. גלעד לא עמדה בתנאי הסף במועד שנקבע בהבהרה האחרונה, ומשכך לא רשאית הייתה ועדת המכרזים להכשיר את הצעתה ולכלול אותה ברשימת הזכיינים.
משהתברר לעותרת מה שהתברר, פנתה במכתב לוועדת המכרזים ב- 18.2.16. ועדת המכרזים הודיעה לה כי יתקיים דיון בפנייתה, ועם סיומו תובא תוצאתו לידיעתה. בו ביום דרשה העותרת לדעת מתי אמור להתקיים הדיון ומשנותרה ללא מענה הגישה את עתירתה (ב- 29.2.16) בלוויית הבקשה לצו ביניים.
העותרת טוענת כי נגרם לה נזק בלתי הפיך כתוצאה מהתנהלות משרד החינוך. העותרת, כדבריה, מתמחה בפלח השוק של המגזר הדתי, וכך גם גלעד. והנה עתה מהווה גלעד מתחרה נוספת בשוק המשלחות לפולין, במיוחד בקרב המגזר הדתי, כאשר על פי תנאי המכרז כלל לא הייתה אמורה לזכות בו. והנה, לאחרונה זכו הן העותרת והן גלעד במכרז שפרסם מרכז ישיבות בני עקיבא. לו נפסלה הצעת גלעד כפי שהיה על ועדת המכרזים לעשות, יש להניח כי העותרת הייתה הזוכה הבלעדית באותו מכרז. ומאחר שצפויים להתפרסם בקרוב מכרזים נוספים מטעמם של בתי ספר ומוסדות שטרם הזמינו שירותי ארגון משלחות לחו"ל, צפויים עסקיה של העותרת להיפגע בשל זכייתה של גלעד במכרז. כך באשר למאזן הנוחות.
בכל הנוגע לסיכויי העתירה טוענת העותרת כי ועדת המכרזים נהגה שלא תום לב, בחוסר שקיפות ובחוסר הגינות בכך שאפשרה לגלעד להגיש אישור חברות ביאט"ה באיחור רב, בניגוד לתנאי המכרז, תוך פגיעה בעקרון השוויון.
2. בעקבות הגשת העתירה והבקשה לצו ביניים הוריתי למשרד החינוך ולגלעד להגיב על הבקשה, תוך שהערתי כי גם הזכייניות האחרות, שצורפו לעתירה, רשאיות להגיש את תגובתן. מבין כלל המציעות האחרות הגישה תגובה רק משיבה 5, "י. הלל ושות'", התומכת בעתירה.
ועדת המכרזים וגלעד דוחות מכל וכל את הנטען.