כללי
העותרים, ממוצא ערבי, הינם הוריהם של ילדים בעלי לקויות וצרכים מיוחדים הלומדים ב"גן אשל" שייעודו חינוך מיוחד לילדים ערביים (להלן: "הגן" או "גן אשל"). לאורך עשור שנים ועד לשנת הלימודים הנוכחית היה הגן מצוי בשכונת רמת אשכול – שכונה הנושאת צביון מעורב הגם שאוכלוסייתה היהודית הולכת וגדלה. עובר לחודש ספטמבר 2014 למדו בגן 11 ילדים. מחציתם עמדו להתחיל את שנתם השנייה והאחרים עמדו בפתח שנתם הראשונה שתחילתה ב -1 לחודש ספטמבר 2014 (שנת הלימודים תשע"ה).
במועד לא ידוע לקראת ההיערכות לשנת הלימודים התשע"ה, החליטה המשיבה 1 (להלן: "העירייה") להעביר את מושבו של גן אשל למתחם המצוי בסמוך לבית ספר אלזהראא בשכונה הערבית ס"ח ולצרפו לאשכול גנים המונה 9 גני ילדים, בהם ארבעה המיועדים לחינוך מיוחד (להלן: "ההחלטה").
ההחלטה הגיעה לידיעת העותרים באקראי, כך לטענתם, באמצעות גננת הגן, בסוף חודש יולי או לקראת אמצע חודש אוגוסט 2014. בתאריך 13.8.14 שגרו העותרים מכתב לראש העיר בדרישה לביטול ההחלטה והשארת הגן במקום מושבו. פנייתם לא נענתה.
בתאריך 29.8.14 העבירה העירייה את הגן למקום מושבו החדש, בחסות המשטרה ובליווי שוטרים רבים. בתאריך 1.9.14 הגישו העותרים עתירה לבית משפט זה לביטול ההחלטה. במסגרת הסדר דיוני אליו הגיעו הצדדים, נמחקה העתירה אולם בתאריך 10.9.14 שבו העותרים והגישו העתירה דנן, בנימוק כי העירייה לא עמדה בהתחייבותה על פי ההסכם הדיוני שהושג בין הצדדים.
בעתירה, עותרים העותרים לביטול ההחלטה ולהשבת המצב לקדמותו, קרי השבת גן אשל למקומו הקבוע בשכונת רמת אשכול. לציין, למחרת העתקת גן אשל ממקומו, הוקם במקום מושבו גן לילדי החינוך הממלכתי הדתי – גן מעוז (להלן: "גן מעוז") המונה 30 ילדים.
העותרים טוענים כי ההחלטה נתקבלה שלא כדין, בניגוד לחוק הפיקוח על בתי ספר התשכ"ט – 1969 ו/או לנוהלי וחוזרי משרד החינוך . לדידם, די בטעם זה כדי להורות על ביטולה. כן עותרים הם לחייב את המשיב 2 (להלן: "משרד החינוך") להורות על סגירת גן מעוז אשר הוקם, לשיטתם, שלא כדין ובניגוד לחוק פיקוח על בתי ספר ו/או נהלי וחוזרי משרד החינוך.
נימוקי העתירה
העתירה נשענת על שני אדנים מרכזיים; האדן הראשון - עניינו נימוקים זרים ופסולים שעומדים ביסוד ההחלטה, אשר מקורם במגמה ברורה ופסולה של העירייה להפריד בין יהודים לערבים בעיר לוד, לייהד את שכונת רמת אשכול, בין היתר באמצעות השתלטות על גן אשל, אגב הדרת ילדיו הערביים, בעלי הצרכים המיוחדים והעברתם לשכונה ערבית שאוכלוסייתה חלשה והקמתו של גן יהודי תחתיו.
העותרים טוענים כי בנקיטת מדיניות זו, פוגעת העירייה בעקרון השוויון. חומרת יתר הם מייחסים לפגיעה באוכלוסייה חלשה של ילדים בעלי צרכים מיוחדים. העותרים מלינים על העירייה אשר תחת עידוד דו קיום באמצעות הקמת שכונות מעורבות, היא גורמת לבידול והפרדה בין המגזרים תוך נטיעת ניכור ושטנה, כדבריהם:
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.
האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.