-
בעתירה שלפני מלין העותר על מניעת טיפול תרופתי בריטלין וזאת חרף כך שאובחן על ידי פסיכיאטרית קלינית מומחית מטעמו, כמי שסובל מהפרעות קשב וריכוז והומלץ לו על נטילתה.
תמצית העובדות הצריכות לעניין
-
העותר, מרצה מאסר למשך 27 שנים בגין חטיפת אחותו והריגתה, מצוי בעיצומם של לימודים לקראת תואר בפסיכולוגיה, באוניברסיטה הפתוחה ולומד במספר קורסים במקביל.
-
בעתירה שהוגשה ביום 28.11.2017, טען העותר כי פנה באופן פרטי לד"ר בן אור, פסיכיאטרית קלינית מומחית (להלן: "הפסיכיאטרית הפרטית") נוכח קושי ועומס בלימודיו. רופא בית סוהר "רימונים" ד"ר אבו עקל (להלן: "רופא בית הסוהר") , סירב לקבל את ההמלצה והפנה את העותר לד"ר רזניק, פסיכיאטר מטעם השב"ס, (להלן: "פסיכיאטר שב"ס"), שסירב לפעול על פי המלצת הפסיכיאטרית הפרטית ודחה את בקשת העותר לקבלת הריטלין.
נטען כי על המשיב לנהוג בעניינו של העותר, כפי שנהג בעניינם של אסירים נוספים בבית הסוהר (להלן: "האסירים הנוספים"), ואישר מתן ריטלין על סמך אישור רופא בית הסוהר בלבד, שהסתמך על חוות דעתה של הפסיכיאטרית הפרטית (להלן: "טענת האפליה").
-
עובר להגשת העתירה פנה העותר עם חוות דעתה של הפסיכיאטרית הפרטית לרופא שב"ס, אשר הפנה את עניינו לפסיכיאטר שב"ס. זה האחרון קבע כי על פי חוות הדעת לא קיימת אינדיקציה להפרעת קשב וריכוז ועל כן העותר אינו עונה על הקריטריונים לקבלת ריטלין. העותר הצטייד בחוות דעת משלימה של הפסיכיאטרית הפרטית, אשר הועברה גם היא לפסיכיאטר שב"ס שנותר איתן בעמדתו.
-
ב"כ המשיב ביקשה שהות, על מנת לגבש את עמדתה ועל מנת לבחון את טענת האפליה לעומקה ואת הנסיבות האופפות אותה והדיונים נדחו מעת לעת.
-
במהלך תקופת הדחייה, ובהתאם להוראות סעיף ה' לפקנ"צ 04.46.00 , לפיה נוכח סתירה בין חוות דעת של גורמי שב"ס לבין חוות הדעת הפרטית, יש להפנות את המקרה לרע"ן רפואה כללית, על מנת שיכריע בסוגיה (להלן: "ההוראה"), הופנה המקרה להתייחסות ד"ר וינוקור, רע"ן פסיכיאטריה בשב"ס (להלן: "רע"ן פסיכיאטריה").
-
במסמך שערכה , רע"ן פסיכיאטריה ביום 12.04.2018 הובעה התייחסות לעמדת פסיכיאטר שב"ס, שגובשה לאחר שבדק את העותר, כי אין לאשר מתן ריטלין לעותר שכן אינו עומד בקריטריונים למתן טיפול כאמור.
רע"ן פסיכיאטריה דחתה את עמדת הפסיכיאטרית הפרטית כי "ניתן לתת טיפול בריטלין לכל מבוגר המבקש זאת." זאת משום שמדובר בתרופה ממכרת, הגורמת לתנודות במצב הרוח, ואף עלולה לגרום לירידה במצב הרוח. כמו כן, התרופה משפיעה לזמן קצר מאד ויש להתאים את המינון לצרכי ריכוז בזמן למידה. עוד צוין כי מעבר לצורך הרפואי במתן התרופה, יש ליתן את הדעת, להיבטים נוספים הכרוכים בנטילת תרופה בין כתלי בית הסוהר, סביבה שבה קיימים איומים נוספים, כגון סחר בתרופות בכלל ובתרופות ממכרות בפרט.
במסגרת הטיפול בעתירה, נבחנו כלל המקרים בשב"ס שבהם אסירים מקבלים טיפול בריטלין ועלה כי אך האסירים הנוספים, המוחזקים כולם בבית סוהר "רימונים", מטופלים בריטלין. זאת על פי החלטת רופא בית הסוהר, שהסתמך על חוות דעת פרטיות.