עת"א
בית המשפט המחוזי נצרת כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
44840-11-15
02/12/2015
|
בפני השופט:
יוסף בן-חמו
|
- נגד - |
העותר:
ניזאר זובידאת
|
המשיבים:
1. שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים 2. מדינת ישראל
|
החלטה |
לפני עתירת אסיר "כנגד התנהלות כלא שיטה – גורמי הטיפול (עו"ס) הפוגעת בעותר באופן מכוון".
העותר טוען להתעמרות מכוונת מצד מערכת שב"ס, ובכלל זה העברת דוח סוציאלי לוועדת השחרורים בו הודיעה כי העותר לא שיתף פעולה כלל בטיפול.
בדוח מיום 22/10/15 נרשם שהעותר לא נמצא מתאים לתכנית רש"א, ואולם בניגוד לאמור הוא לא נפגש עם רשות לשיקום האסיר מאז שהופיע בפני וועדת השחרורים (ביום 10/12/14 – אז ביקש לדחות את הדיון בוועדה), וטרם כניסתו לטיפול. העותר טוען עוד כי ביקש מהעו"ס להפגישו עם רש"א, אך היא בחרה לרשום כי הוא לא נמצא מתאים לבניית תכנית. העותר סבור כי חוות הדעת של העו"ס הינה תולדה של העתירות שהוא הגיש כנגד גורמי הטיפול טרם כניסתו לטיפול.
העותר מבקש שבית המשפט יורה על זימונם של המשיבים ולדרוש הסבר לפשר התנהלותם הפוגעת, ולהורות על תיקון הדוח הסוציאלי.
העותר הינו אסיר פלילי המרצה עונש של 4.5 שנות מאסר בגין עבירות של החזקת נשק, הדחה בחקירה, חטיפה, סחיטה, קבלת דבר במרמה ועוד. מסווג בקטגוריה ב/1. זהו מאסרו השני.
כתב התשובה :
לכתב התשובה צורפה התייחסות בכתב של ראש תחום טיפול ושיקום בכלא שיטה. מהמסמך עולה כי העותר שולב בקבוצה טיפולית מתקדמת בנושא "דפוסים". עד כה התקיימו 18 מפגשים, ברובם התנהלותו של האסיר אופיינה בשתיקות רבות שיכולות להצביע על קושי בהשתתפות או בחוסר שיתוף פעולה. נערכו עמו מס' שיחות עם מנחות הקבוצה, הובהרו לו הציפיות ממנו וניתנו לו כלים להתמודדות עם המסגרת הקבוצתית, אך עד כה ללא שינוי משמעותי. בנוסף, לכך החסיר העותר 3 מפגשים. ההתרשמות עד כה היא כי הוא מתקשה להיתרם מהמסגרת הקבוצתית ואיננו מקיים את המאמץ הנדרש ממנו. את המטלות הוא עושה בעזרת אחרים וגם הן מאופיינות בהעדר העמקה אמיתית וכנה בהתנהלות ובדפוסיו המכשילים.
למרות שלא ניתן להיעדר מהקבוצה יותר מ – 2 מפגשים, ניתנה לאסיר הזדמנות להמשיך ולהשתתף למרות שנעדר מ – 3 מפגשים.
בניגוד לרושם המוטעה מתוכן העתירה, האסיר הופגש עם נציגת רש"א ביום 19/11/14 ולא נמצא מתאים לתכנית שיקום משום שלא השלים הליך טיפולי בתקופת מאסרו. בדוח צוין שהעותר יופגש בשנית עם נציג רש"א ואכן בתאריך 9/11/15 הוא נפגש עם נציג רש"א למרות שהוא רק בעיצומו של הליך טיפולי ולא השלים הליך טיפולי. גם לאחר הפגישה השנייה הגיע רש"א למסקנה כי האסיר לא נמצא מתאים לבניית תכנית שיקום בפיקוח רש"א.
חוות דעת המגובשת בעניינו של האסיר, כמו גם בעניינם של אסירים אחרים המשולבים בטיפול, מתבססת על רישומים קפדניים ומקצועיים בתיקו ותוך התייעצות בין מס' גורמי טיפול ביחידה.
בדיון שנערך במעמד הצדדים הרחיב ב"כ העותר את טיעוניו תוך פירוט העתירות הקודמות שהגיש העותר.
לאחר עיון בטענות הצדדים ובהחלטות בעתירות הקודמות, נראה שחלק ניכר מטיעוני העותר הינם חזרה על טענות להתנכלות שנטענו על ידו בעבר.
זה המקום לציין שהעתירות הקודמות שהגיש העותר נדחו על ידי המותבים שדנו בעניינו.