עת"א
בית המשפט המחוזי חיפה
|
26725-02-17
13/02/2017
|
בפני סגן הנשיא:
רון שפירא
|
- נגד - |
עותר:
נעים בעיני (אסיר)
|
משיבים:
1. שרות בתי הסוהר - מחלקת האסיר 2. מדינת ישראל
|
החלטה |
עתירה זו נושאת כותרת של "עתירת אסיר דחופה" ובמסגרתה מבקש ב"כ העותר כי בית המשפט יורה לשב"ס להורות על הוצאת העותר לניתוח בבית חולים.
העתירה הוגשה היום. החלטה זו ניתנת בטרם התבקשה תגובת שב"ס ובטרם הודע לשב"ס כי הוגשה עתירה. כל האמור לעיל מבוסס על העתירה והמסמכים שצורפו לה.
העותר מרצה מאסר לתקופה של חמישה חודשים. העותר המיר מאסר בעבודות שירות במאסר במתקן כליאה עקב בעיות בריאות. על פי האמור בעתירה הוא מוכר כנכה בשיעור של 73% וסובל ממכלול של בעיות רפואיות. הוא החל לרצות את מאסרו ביום 12.12.2016. מועד שחרורו המלא ביום 11.5.2017 ומועד שחרורו המנהלי ביום 27.4.2017. העותר מרצה את מאסרו בכלא כרמל.
ביום 17.1.2017 ביקר ב"כ העותר את העותר ושמע ממנו כי הוא סובל מבעיה רפואית בתחום רפואת העניים. למחרת, ביום 18.1.2017 פנה ב"כ העותר לקצינת האסירים בכלא וביקש להעביר את העותר לטיפול בבית חולים. ביום 19.1.2017 נשלח לב"כ העותר מכתב החתום ע"י קצין הכליאה בכלא כרמל ממנו עולה כדלקמן:
ביום 12.1.2017 נבדק העותר ע"י רופא הכלא והועבר מידית עוד באותו היום באמבולנס לבית חולים. ביום 13.1.2017 שוחרר העותר מבית החולים עם המלצות למעקב רפואי. ביום 15.1.2017 הועבר העותר לבדיקות במרפאת בית חולים רמב"ם שם הומלץ על ניתוח עיניים בהקדם. שב"ס פנה מיידית לבית חולים רמב"ם כדי לקבוע תור לניתוח. תשובת בית החולים היא כי התור יקבע בהקדם ע"י בית החולים וכי על העותר להמתין לקביעת התור. יודגש כי כל האמור בוצע עוד קודם לביקורו של עורך הדין אצל העותר ופנייתו לשב"ס. בינתיים מטופל העותר ע"י רופא הכלא בהתאם להנחיות בית החולים.
מצאתי לנכון לפרט את השתלשלות העובדות במיוחד על רקע מאסרו הקצר של העותר כאשר ככל הנראה, מהאמור בעתירה עצמה, עולה כי בעיות הראיה והבריאות החלו טרם תחילת מאסרו.
אדגיש כי חובת שב"ס לדאוג לטיפול רפואי הולם לאסירים, ענין זה אינו שנוי במחלוקת וכאמור, טרם ביקשתי את תגובת שב"ס לעתירה. אלא שבמקרה זה נראה על פניו, כי ננקטו הפעולות הנדרשות להזמנת תור לניתוח עיניים לעותר. בהחלט יתכן כי בשים לב למשך מאסרו הקצר ובשים לב לתור הנדרש לקביעת טיפול מסוג זה בבית חולים ציבורי, כי בפועל יקבע התור גם לאחר שחרורו של העותר ממאסר. יתכן שטוב יעשו העותר ומשפחתו אם יפעלו במקביל לזימון תור לניתוח בבית חולים פרטי או במסגרת אחרת שאינה בהתאם למגבלות החלות על שב"ס בהסדרת טיפול רפואי במסגרות הרפואה הציבורית.
יש להביא בחשבון כי שב"ס אינו יכול, וגם אינו מחויב, להסדיר טיפול רפואי לפתרון בעיות רפואיות כרוניות ומתמשכות בתקופה בה מגיע אליו אדם חולה למאסר שמשכו קצר. כאמור, החובה היא להעניק לאסיר טיפול רפואי הולם ואולם לא ניתן לצפות כי תקופת מאסר קצרה תשתמש כפתרון לטיפול בבעיות בריאות מתמשכות שראשיתן עוד קודם למאסר (כך על פי הנתונים שבעתירה עצמה).
בהתאם, לא ברורה מהות הפניה ב"עתירה דחופה" וקשה להשתחרר מהרושם כי המטרה שמאחורי הגשת העתירה הדחופה היא אחרת.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת