עת"א
בית המשפט המחוזי נצרת כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
20546-08-16
07/11/2016
|
בפני השופט:
יוסף בן-חמו
|
- נגד - |
העותר :
מיכאל לוי
|
המשיבים:
1. שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים 2. מדינת ישראל
|
החלטה |
לפני עתירת עציר נגד ההחלטה המנהלית להגבלת משך זמן שיחות הטלפון.
נימוקי הבקשה :
העותר הינו עצור עד תום ההליכים, לאחר שהוגש נגדו כתב אישום המייחס לו עבירת רצח ועבירות נוספות, מוחזק ב "הפרדת יחיד".
העותר טוען כי מוקצבות לו שעתיים ביום לשיחות טלפוניות, חומר החקירה הוא בעל היקף רב. הוא לומד את חומר החקירה וכל אימת שמתעוררת שאלה או בעיה, הוא נאלץ להתקשר לעוה"ד שלו לשיחות ארוכות ,כך שבסופו של יום נותרות לו דקות ספורות לשיחות עם בני משפחתו, גם כדי לדרוש בשלומם וגם על מנת להסדיר את עניין שכ"ט עוה"ד, ומדובר בסכומי עתק.
העותר טוען כי הוא מופלה לרעה משום שאסירים אחרים זוכים להקבצה של 6 שעות שיחה.
כתב התשובה :
המשיבה מבקשת לדחות את העתירה. לעותר מוקצבת 120 דקות שיחה מדי יום. המשיב מחויב לפעול לפי הוראות החוק והפקנ"צ, כאשר עקרון השוויון בין האסירים מהווה עיקרון יסודי, המנחה את שב"ס ניהול הכלא.
קיימת הוראת נציבות – פקנ"צ 04-03-00 "החזקת אסירים בהפרדה" המסדירה את נושא הקשר הטלפוני של קבוצת האסירים המוחזקים בהפרדה.
פרק הזמן המוקצב לעותר לשיחות טלפוניות תואם את הוראת פקנ"צ 04.36.00 "קשר טלפוני של אסירים פליליים".
מפקד האגף מוסמך להקציב לאסיר/עציר עד 60 דקות שיחה ביממה, שאותן ניתן לפצל ל – 3 פרקי זמן. קיימת הוראת שעה מיום 17/10/10 המסמיכה את מפקד האגף להקציב ל"אסירי הפרדה " עד 90 דקות. בהחלטה מנהלית נוספת הוחלט להסמיך את מפקד האגף להאריך את משך הזמן ב – 30 דקות נוספות, כך שניתן להגיע ל – 120 דקות ליממה. לעותר מוקצב הזמן המקסימאלי האפשרי-120 דקות,שהוא מעבר לזמן שנקבע בהוראת שעה. העותר פנה כבר פעמיים לבית המשפט הפלילי וביקש פרקי זמן נוספים לשיחות טלפון. בית המשפט נעתר לשתי הבקשות והחליט פעמיים לאפשר לעותר 30 דקות נוספות למשך 10 ימים. היה זה כאשר העותר לא היה מיוצג וטען שהשיחות דרושות לו על מנת לדאוג לייצוג משפטי.
בקשתו של העותר לתוספת זמן שיחה מעבר למקסימום האפשרי, פוגעת בכלל השוויון המחייב את שב"ס. המשיבה מציינת כי אין הגבלה לביקורים של עו"ד שונים של העותר אצלו בבית הכלא.
בנוסף לאמור, קיים מידע מודיעיני מהעת האחרונה המשילך באופן ישיר על נושא העתירה.
בדיון טענה ב"כ העותר כי הוא זוכה ל"יחס מפלה". עצם החזקת העותר בכלא באיזור הצפון, כשהסניגורים נמצאים במרכז הארץ וכשהוא מוחזק בתנאים הפרדה, מקשה עליהם לתאם עמו ביקורים ופוגעת בזכותו להליך הוגן. לטענתהעותר,גורמים שונים בשב"ס אמרו לו כי מבחינתם אין להם כל בעיה להקציב לו פרק זמן נוסף לשיחות, אלא שהמניעה היא מצד המחוז. ב"כ העותר הודיעה כי היא מוכנה לצמצם את הבקשה ל- 30 דקות נוספות בין הימים א' – ה'.