עת"א
בית המשפט המחוזי נצרת כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
11230-06-16
20/07/2016
|
בפני השופט:
יוסף בן-חמו
|
- נגד - |
עותר:
מקדאד מקדאד (אסיר)
|
משיבים:
1. שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים 2. מדינת ישראל
|
החלטה |
בפני עתירת אסיר נגד ההחלטה המינהלית אשר דחתה את בקשתו ליציאה לחופשה מיוחדת, על מנת להשתתף במסיבה וטכס "עקיקה" ("בריתה") לרגל לידת בתו, אשר נולדה ביום 21/05/16.
העותר מבקש להתערב בהחלטה המינהלית ולהורות על הוצאתו לחופשה מיוחדת וקצרה לצורך עריכת טכס "מצומצם", בביתו או בכל מקום אחר, כפי שיורה ביהמ"ש.
העותר הינו אסיר פלילי, המרצה עונש של מאסר עולם לאחר שהורשע בעבירות של רצח וניסיון לרצח. בשנת 2011 נקצב עונשו ל-33 שנות מאסר. מסווג לקטגוריה א', משתייך לארגון פשיעה.
נימוקי הבקשה
עוד בטרם לידת בתו פנה העותר ביום 24/02/16 בבקשה מינהלית לאפשר לו יציאה לחופשה מיוחדת, לקראת הלידה. ואולם בקשתו לא נענתה בטענה, שהבקשה עדיין איננה רלוונטית ומקדימה את זמנה. ביום 22/05/16 יממה לאחר הולדת בתו פנה העותר בשנית, בקשתו נדחתה שוב. על כן, הוגשה העתירה.
המבקש טוען כי עתירות שהגיש בעבר ליציאה לחופשה מיוחדת, האחת בשנת 2013 לרגל נישואיו והשנייה בשנת 2014 לרגל עריכת טכס ברית מילה לבנו, התקבלו, וביהמ"ש הורה על יציאה לחופשה חריגה בתנאים מגבילים ומצמצמים.
העותר טוען כי אין כל הצדקה לסרב הפעם לאשר יציאתו לחופשה מיוחדת, גם אם בתנאים מגבילים. העותר טוען כי התנהגותו בביה"ס הינה ללא רבב. חוו"ד פסיכולוגית עדכנית מצביעה על רמת מסוכנות נמוכה, בשונה מהעבר. גורמי הטיפול וחווה"ד הסוציאלית בשב"ס גם הם סבורים שיש לאפשר לו לצאת לחופשה. לטענת העותר, החלטת המשיב נגועה בחוסר סבירות משום שהיא איננה נותנת את המשקל הראוי לחוו"ד הגורמים המקצועיים, המצויים בקשר ישיר עם העותר וסבורים כי הגיעה העת לאשר את יציאתו לחופשה כחלק בלתי נפרד ואף משלים לתהליך השיקומי המשמעותי שעבר, חווה"ד הסוציאלית מפרטת את התהליך המשמעותי שעבר האסיר המשמש כ-"אסיר תומך", השתלבותו במסגרות הטיפוליות הרבות, הודאתו בביצוע העבירה ומודעותו לנזק שגרם לקורבנות ולבני משפחותיהם. מפקד בית הסוהר מצדד אף הוא בהוצאתו לחופשה.
האסיר איננו מכחיש כי הינו, אמנם, בן ל"משפחת פשע", גדל בסביבה עבריינית ובצע את העבירות בגינן הוא מרצה את עונש המאסר, אך לטענתו אין בכך כדי למנוע ממנו לצאת לחופשה. המסוכנות לה טוען המשיב, הינה מסוכנות ערטילאית כלפי האסיר והמסוכנות ממנו איננה קיימת וככל שישנה כזאת ניתן לאיינה בדרך של קביעת תנאים מקפידים.
בהודעה נוספת שהוגשה לביהמ"ש הודיעה ב"כ העותר כי בכוונת העותר לקיים את האירוע בצימר
"איריס הגלבוע" במושב ברק בהשתתפות בני משפחה קרובים סה"כ 15 איש, אותו מקום בו נערך טכס הברית לבנו.
תגובת המשיבה
ועדת אסירי עולם אשר התכנסה ביום 23/05/16 ודנה בבקשה החליטה שלא להמליץ לנציבת שב"ס על יציאתו לחופשה מיוחדת בהתבסס על עמדת משטרת ישראל ועמדת מודיעין שב"ס. הוועדה לא התעלמה מעמדת יתר הגורמים ומהעובדה שהעותר יצא בעבר לחופשה חריגה לרגל לידת בנו, אולם סברה, לאור השתייכותו ומעמדו במשפחת פשע, מידע מודיעיני שהצטבר במהלך תקופת מאסרו כולל מידע מיום 01/16 וכן מעשה רצח שאירע ב-02/15 בו נרצחו שניים המשתייכים למשפחה היריבה למשפחה אליה משתייך העותר, והעדר סולחה, כי נשקפת מהעותר וכלפי העותר מסוכנות אם יצא לחופשה חריגה.
נציגת שב"ס- שהיא המוסמכת על פי פקנ"צ החופשות ועל פי פקודת בתי הסוהר לאשר יציאה לחופשה של אסירי עולם, קיבלה את המלצת ועדת אסירי עולם וקבעה כי "בהתאם למידע עדכני נשקפת מסוכנות ממנו וכלפיו במידה ותאושר חופשה מיוחדת ועל כן לא אוכל לאשר חופשה גם בנסיבות של הולדת הבת".
המשיבה מוסיפה ומציינת כי הרקע לביצוע העבירות שביצע העותר הוא שיוכו ל"כנופיית פשע" וקשריו המשפחתיים עם פעילים אחרים בכנופיית הפשע וכן העובדה שקיים מידע המצביע כי הסכסוך המתמשך בין הכנופיות, שרירים וקיימים ואף הסלימו לאחרונה – מחייבים ראיה רחבה ומשנה זהירות. החלטת המשיב, הנסמכת על עמדת הגורמים המקצועיים הינה החלטה סבירה, במסגרתה נשקלו השיקולים הרלוונטיים השונים ונערך האיזון הראוי. בדיון הועלתה הצעה על ידי בימ"ש להגיע להסכמה לאפשר עריכת הטכס בתוך כותלי הכלא, כפי שמקובל במקרים דומים, אולם העותר דחה את ההצעה.