-
הבקשה הועברה לטיפולי בהעדרה של כב' השופטת הדס פלד.
-
עיינתי בבקשה, ואף שלא נוסחה כך – אניח כי המבקש עותר לביטולה של החלטת כב' השופטת פלד מיום 11.1.2017, שמחקה את הערעורים שהגיש מכוח חוק שיקים ללא כיסוי, משלא התייצב לדיון שנקבע.
-
ביטול פסק דין שניתן בהעדר התייצבות, כאשר אין מחלוקת על כך שהמבקש ידע על הדיון (ובענייננו – המבקש מודה כי קיבל זימון לדיון ערב הדיון, והוא אף ביקש לדחותו), מחייב בחינת הסיבות שבעטיין לא התייצב המבקש וכן סיכויי ההליך לגופו. לאחר שעיינתי בבקשה, נחה דעתי כי אין מקום לבטל את ההחלטה, ואין מקום לחדש את הדיון.
-
לעניין הטעם לאי-התייצבות – אין חולק כי המבקש ידע על מועד הדיון, ואף ביקש לדחותו. אלא שבמסגרת בקשת הנוכחית אף שטען כי לאור ליקויים רפואיים שונים לא הספיק "להתארגן להגעה לדיון", ועל כן לא התייצב. אלא שלא זו בלבד שלא צורפה חוות דעת רפואית מתאימה (ועל כך להלן, בבחינת סיכויי ההליך לגופו), אלא שלא ברור כלל מהי אותה "התארגנות" נדרשת להגעה לדיון, במה היא כרוכה וכן הלאה.
-
הרכיב החשוב יותר שנבדק הוא סיכויי ההליך לגופו, ובענייננו – סיכויים אלה נחזים נמוכים במיוחד. אציין, כי הודעת הערעור שהוגשה מלכתחילה אינה כוללת כל הנמקה של ממש, והטענה היחידה היא כי מתבקש ביטול ההגבלה "על בסיס סעיף 4 להגשת ערעור". בחינת חוק שיקים ללא כיסוי, תשמ"א – 1981, מלמדת כי המבקש מתכוון, ככל הנראה, לסעיף 10 (א) (4) לחוק, הקובע כי לא יובא בחשבון במניין השיקים המסורבים לעניין הטלת הגבלה שיק אשר סורב מן הטעם ש:
"נבצר מהלקוח לטפל בענייניו מחמת פגיעה, בו או ברכושו, בפעולת איבה, ובשל כך סורב השיק"
-
אלא שבהודעת הערעור לא מפרט המבקש איזה שיק בדיוק סורב מחמת שנבצר ממנו לטפל בענייניו מחמת פגיעה בו או ברכושו בפעולת איבה, ואף כלל לא ברור כי המבקש הוא אכן "נפגע פעולות איבה" כהגדרתה בחוק תגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל – 1970, שכן ככל שניתן להבין מכתב הערעור, טענתו של המבקש היא לפגיעה כתוצאה מפעולות שנקט נגדו, לכאורה, שירות ביטחון כללי – ואין הדבר עולה כדי "פעולת איבה" כמשמעה באותו החוק.
-
זאת ועוד. סעיף 10 (א) (4) לחוק שיקים ללא כיסוי מתייחס למצב שבו פעולת האיבה יצרה מצב זמני של חוסר יכולת לטפל בעניינים הכלכליים (למשל – מחמת אשפוז, או מחמת פגיעה ברכוש המשמש לייצור הכנסה), לא כך נראה שהמצב בענייננו. מכאן שסיכויי הערעור לגופו – כמעט שאינם קיימים.
-
בנסיבות אלה, הבקשה לביטול ההחלטה נדחית.
המזכירות תמציא את ההחלטה למבקש וכן למשיב.