עפ"ג
בית המשפט המחוזי ירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים
|
23655-03-15
02/06/2015
|
בפני השופטים:
יורם נועם
|
- נגד - |
המערער:
אבבה הגוס עו"ד ע' הדנה וח' רובינשטיין
|
המשיבים:
מדינת ישראל עו"ד מפרקליטות מחוז ירושלים
|
פסק-דין |
השופטת ר' פרידמן-פלדמן:
ערעור על גזר דינו של בית משפט השלום בירושלים (כבוד השופט איתן קורנהאוזר) מיום 28.1.2015, בת"פ 46494-03-12, לפיו נגזר על המערער מאסר למשך 5 חודשים לריצוי בעבודות שירות ומאסר על תנאי.
הערעור נסב כנגד הטלת עונש מאסר לריצוי בעבודות שירות.
1. המערער הורשע, לאחר שמיעת הוכחות, בעבירה של תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, וזוכה מעבירה של העלבת עובד ציבור.
על פי עובדות כתב האישום, מעט לפני חצות, בלילה שבין 14.1.2011 לבין 15.1.2011, במסגרת סיור שגרתי, הבחינו השוטרים גבריאל בן לולו ואיילת יעקב בחבורת צעירים היושבים בתחנת אוטובוס בבית שמש, כשבידיהם כוסות משקה. בהתקרבם לחבורה, הבחינו השוטרים כי הצעירים מנסים להחביא את כוסות המשקה והריחו כי מדובר במשקה אלכוהולי. השוטר בן לולו ניגש למקום המחבוא ושפך את תכולת הכוסות. תוך שהוא שופך את המשקאות, החל המערער, שריח חריף של אלכוהול נדף מפיו, לכנות את השוטר "גזען" ולומר כי הוא שונא אותו. השוטר פנה לבדוק תעודות זהות של הצעירים, בן לולו ניסה להפריע לו, ואז תפס אותו השוטר בידו והזיז אותו מהמקום. השוטר בן לולו ניסה שוב לבדוק תעודת זהות של אחד הצעירים, ואז נתן המערער מכה ביד ימינו של השוטר והסיטה כלפי מטה. השוטר הודיע למערער כי הוא מעוכב, והמערער המשיך לצעוק לעבר השוטרים כי הם גזעניים, ניסה להימלט מהמקום, וכשתפס השוטר בידו נגח המערער בראשו של השוטר. השוטר בן לולו הודיע למערער כי הוא עצור, המערער המשיך להתנגד, והיה צורך בהזמנת ניידת נוספת. בהמשך, ולאחר שהמערער המשיך להשתולל, נאלצו השוטרים להזהירו כי ישתמשו נגדו באקדח טייזר, אך רק כאשר כוון אקדח הטייזר לעבר המערער, הוא הפסיק להתנגד. במהלך הנסיעה בניידת כינה המערער את השוטר "גזען" ו"שונא שחורים".
2. לקראת הטיעונים לעונש הגיש שירות המבחן תסקירים בעניינו של המערער.
בתסקיר הראשון, מיום 18.11.2014, מציינת קצינת המבחן כי הקשר עם המערער נותק וכי המערער נמנע מליצור עימם קשר.
על פי האמור בתסקיר, המערער בן 23, רווק ואב לילדה בת שנה וחצי, התגורר בבית אמו בבית שמש ועבד במטבח של מפעל ליצור מזון. בתסקיר התייחסות למשפחת המוצא של המערער, שעלתה לארץ מאתיופיה בשנת 2001, ולקורות חייו של המערער - בין היתר לכך שסיים לימודי תיכון עם תעודת בגרות חלקית וסיים שירות צבאי מלא. צוין כי אין למערער הרשעות קודמות וכי הוא מקבל אחריות חלקית ביחס לעבירה הנדונה. כן הסביר המערער כי היה תחת השפעת אלכוהול בעת האירוע. קצינת המבחן העריכה כי במצבים אחרים בחייו, עלול המערער להגיב באימפולסיביות ובתוקפנות, מתוך תחושת עלבון וזלזול, כשהוא מרגיש עצמו חסר אונים, במיוחד אל מול רשויות אכיפת החוק, אשר לתחושתו מתנכלות לו בשל היותו ממוצא אתיופי. מדובר בגורמי סיכון להישנות עבירות בעתיד. עם זאת, צוין כי מדובר בבחור בעל שאיפות לקיים אורח חיים תקין ושומר חוק, המבטא עמדות חיוביות ללא מעורבות עבריינית קודמת.
קצינת המבחן המליצה לבטל את הרשעתו של המערער, שכן זו עלולה להיות לו לרועץ ולחסום אפשרויות תעסוקה בהמשך חייו. לחילופין המליצה על צו שירות לתועלת הציבור בהיקף 140 שעות וכן על צו מבחן למשך שנה, במסגרתו ישתתף המערער ב"סדנת חוק ומשפט".
בתסקיר מיום 6.1.2015 ציינה קצינת המבחן כי יצרה קשר עם המערער, כדי להזמינו לבדיקת התאמתו ל"סדנת חוק ומשפט" אך המערער הדגיש אי אין ברצונו להשתלב במסגרת מעין זו, שכן הוא עובד ואין באפשרותו לפנות זמן לשם כך. המערער סירב להצעה אף שהוגשה לפניו חשיבות ההשתתפות בסדנא לתהליכי שיקומו.
קצינת המבחן ציינה כי לאור עמדתו הנוקשה של המערער, הנובעת להערכתה מקושי במתן אמון בגורמים ממסדיים ובשיתוף פעולה, להערכתה המערער יתקשה לעמוד במחויבות הנדרשת בענישה מסוג שירות לתועלת הציבור. כן הוסיפה כי אם יביע המערער מחויבות ונכונות לבצע ענישה זו, ניתן יהיה לשקול בשנית העמדתו בצו של"צ, בנוסף להטלת צו מבחן.
3. בטיעוניה לעונש ביקשה המשיבה לקבוע מתחם ענישה בין מאסר לריצוי בעבודות שירות לבין מספר חודשי מאסר בפועל, ולגבי עונשו של המערער ביקשה כי ייגזר עליו עונש ברף התחתון של המתחם, מספר חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס.