עע"מ
בית המשפט העליון בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
2390-12, 2394-12, 2448-12
06/01/2015
|
בפני השופטים:
1. המשנה לנשיא - מ' נאור 2. א' חיות 3. צ' זילברטל
|
- נגד - |
המערערות:
1. נציגות פרויקט מגדלי בארי-נהרדעא תל אביב 2. מגדלי בארי שלמה המלך בע"מ 3. עיריית תל אביב-יפו 4. הועדה המקומית לתכנון ובניה תל אביב
עו"ד ישראל פפר עו"ד ענת בירן עו"ד ורד מאירוביץ-סייג
|
המשיבים:
1. גקי רוזנבלום (גורן) 2. דן חיימוביץ' 3. מיכאל בירנהק 4. רונן שמיר
עו"ד הראלה אברהם-אוזן עו"ד לירון רותם
|
פסק-דין |
השופט צ' זילברטל:
לפנינו שלושה ערעורים על פסק דינו מיום 19.2.2012 של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים (כב'סג"נ ש' גדות) בעת"מ 2111/09, בגדרו התקבלה עתירת המשיבים ונקבע כי שמונים מקומות חניה בחניון, שהוא חלק מפרויקט מגורים, שהוקצו בתוכנית בנין עיר עבור תושבי הרחובות הסמוכים, יועמדו לרשותם ללא תשלום.
הצדדים לערעור
1. המערערות הן עיריית תל אביב-יפו (להלן: העירייה), אשר בתחום שיפוטה (חלקה 676 בגוש 6217) הוקם פרויקט מגורים הידוע כ"מגורים במתחם נהרדעא-בארי" (להלן: הפרויקט); הוועדה המקומית לתכנון ולבניה תל אביב-יפו (להלן: הוועדה המקומית); חברת "מגדלי בארי שלמה המלך בע"מ", אשר הקימה את פרויקט המגורים והיא הבעלים של חלק מהמתחם (להלן: היזם); ונציגות פרויקט מגדלי בארי-נהרדעא תל-אביב, אשר מייצגת את הדיירים בפרויקט המגורים (להלן: נציגותהדיירים).
המשיבים נמנים על תושבי הרחובות נהרדעא, פומפדיתא, בארי ובצלאל הסמוכים לפרויקט המגורים (להלן: התושבים או המשיבים).
רקע עובדתי
2. ביום 5.11.2000 פורסמה והופקדה תוכנית מתאר מפורטת מספר 2769 "מגורים במתחם נהרדעא-בארי" (להלן: התוכנית). לתוכנית הוגשו התנגדויות, בין היתר של תושבי הרחובות הסמוכים למתחם, בטענה כי התוכנית אינה נותנת מענה למצוקת החניה של תושבי השכונה, והיא עלולה לגרום לקריסת מערכת הדרכים הקיימת, העמוסה ממילא. עוד נטען, כי תוספת כלי הרכב המוערכת בעקבות הפרויקט, תפגע באיכות החיים של תושבי השכונה ותגרום למטרדי זיהום, אויר ורעש.
3. ביום 23.5.2001 נשמעו ההתנגדויות בפני ועדת המשנה של הוועדה המקומית. הוועדה הדגישה כי מבדיקות שנערכו על-ידי יועץ התנועה של התוכנית עולה שהקמת הפרויקט תשפר משמעותית את מצב התנועה ברחובות הסמוכים, שכן פרויקט המגורים בא במקום מכללות ומבני ציבור שהיו במקום, הידועים כ"מחוללי תנועה". כמו כן צוין, כי יוזמי הפרויקט נוקטים אמצעים שונים להתמודד עם בעיית החניה ברחובות הסמוכים לו, ובהם – הסדרת החניה לכל דיירי הפרויקט בחניון תת-קרקעי, הסדרת כ-50 מקומות חניה לאורחי דיירי הפרויקט, ותרומה של שני מטר לתוואי הדרך ברחובות נהרדעא ובארי אשר תסדיר חניה לכ-30 כלי רכב ברחוב. הוועדה סיכמה כי "במצב המוצע [תהיה, צ.ז.] הפחתה של כ"ר [כלי רכב, צ.ז.] ביחס למצב התכנוני הקיים, ומתן פתרון מוחלט בנושא החניה לפרויקט תוך שיפור החניה לסביבתו". המלצתה של הוועדה הייתה לקבל את ההתנגדות בחלקה ולקבוע שתיאסר הצמדת מקומות החניה המיועדים לאורחים לדירות בודדות בפרויקט.
4. בהמשך, הועברה התוכנית לוועדה המחוזית אשר ביום 22.4.2002 דנה בהתנגדויות באמצעות ועדת המשנה להשלמת תוכניות (להלן: הוועדהלהשלמת תוכניות). הוועדה כללה את נציגת שר המשפטים בוועדה המחוזית – עו"ד נעמי שטרן ז"ל (להלן: עו"ד שטרן), יו"ר הוועדה המחוזית – שמואל לסטר, ונציג הוועדה המקומית – מהנדס העיר, אדריכל דני קייזר; לזהות המשתתפים בה חשיבות לענייננו כפי שנראה בהמשך.