תא"ק
בית משפט השלום הרצליה
|
46955-04-13
24/12/2013
|
בפני השופט:
יעקב שקד
|
- נגד - |
התובע:
טוני זיו
|
הנתבע:
עירית תל-אביב-יפו
|
|
החלטה
בפניי בקשה למתן רשות להגן בפני תביעה לסילוק יד ממקרקעין ב"פארק דרום" בתל אביב. תקנה 205(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984, מסמיכה את ביהמ"ש ליתן רשות להגן על יסוד הבקשה בלבד, או לדחותה, מטעמים מיוחדים שירשמו, ללא דיון במעמד הצדדים. ראה בעניין זה רע"א 1264/08 מונדר ואח' נ' הראל חברה לביטוח בע"מ (27.4.2008).
סמכות זאת מבוססת בין היתר על שיקולים של יעילות הדיון, חסכון זמן שיפוטי וחסכון בהתדיינות.
בנסיבות הענין ולאחר עיון בבקשה, ראיתי לנכון להכריע בה ללא דיון במעמד הצדדים.
ההלכה הפסוקה קובעת כי מטרתו של סדר דין מקוצר היא למנוע דיון בתובענה רק אם ברור ונעלה מספק שאין לנתבע כל סיכוי להצליח בהגנתו (ראה ע"א 544/81 מנחם קיהל בע”מ נ' סוכנות למכוניות הים התיכון, פ"ד לו(3) 518, 524; ע"א 9654/02 חב' אחים אלפי בע"מ נ' בנק לאומי לישראל בע"מ, פ"ד נט(3) 41, 46).
בשלב של בקשת רשות להתגונן, די אם הנתבע מראה הגנה אפשרית ואין בודקים כיצד יוכיח את הגנתו או את טיב ראיותיו.
בשלב זה גם אין שקילת מהימנות או קביעת מימצאים ודי לו להראות הגנה אפשרית ולו בדוחק על מנת להצדיק מתן רשות להתגונן (ראה ע"א 2418/90 רלפו (ישראל) בע"מ נ' בנק למסחר בע"מ, פ"ד מז(5) 133, 138; א. גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי, מהד' עשירית, עמ' 402-403; י. זוסמן, סדרי הדין האזרחי, מהד' שביעית, עמ' 675-677).
הנטייה בפסיקת בית המשפט הינה, ככלל, ליתן רשות להתגונן כאשר טענות ההגנה מעלות סוגיות המצדיקות בחינה בדרך של בירור התובענה לגופה (ראה ע"א 3300/94 צול ניהול פרויקטים בע"מ נ' בנק מזרחי מאוחד בע"מ).
בתיק זה, טענותיו העיקריות של המבקש, בין היתר, הינן:
המבקש מתגורר במקום עם משפחתו זמן ממושך, עשרות שנים; המבקש הינו בר רשות בלתי הדירה; המשיבה לא התנגדה למגורי המבקש במקום זמן ממושך; המבקש השקיע במקום ממון רב; המבקש רכש בדין וביושר זכויות במקרקעין; העדר זיהוי של שטח הפלישה; המשיבה נעדרת זכויות במקרקעין;
בהינתן הפסיקה שצוינה לעיל וטענותיו של המבקש, ובהינתן העובדה שדי בהגנה בדוחק מפני התביעה, ראיתי לנכון לקבל את הבקשה. התצהיר ישמש כתב הגנה.
יובהר כי למבקש שמורות כל טענותיו, לרבות טענות מקדמיות, שהועלו גם בבקשה לסילוק על הסף (כולל טענת חוסר סמכוות עניינית), ואלו יוכרעו לאחר קבלת תגובה ותשובה.
הצדדים יבצעו גילוי ועיון במסמכים תוך 30 יום מהיום. במועד שנקבע לדיון בבקשת רשות להגן, יתקיים קדם משפט, ואליו יתייצבו הצדדים עצמם / נציג מוסמך.
נוכח מהות הסכסוך, מוצע לצדדים לפנות להליך של גישור, פנימי או חיצוני. הצדדים יודיעו תוך 30 יום האם ברצונם בכך.
המזכירות מתבקשת לשנות את סוג הדיון במחשב בהתאם לאמור.
תז"פ ליום 1.2.14 לקבלת הודעה אודות הגישור המוצע.
ניתנה היום, כ"א טבת תשע"ד, 24 דצמבר 2013, בהעדר הצדדים.