החלטה
מונחת לפניי בקשת המערער לפטור מאגרה ולפטור מהפקדת ערבון.
הבקשה :
1.המבקש עותר למתן פטור מתשלום אגרה וכן למתן פטור מהפקדת עירבון להוצאות המשיבים, בערעור שהגיש על פסק דינו של בית המשפט השלום בעכו (כב' השופטת פיינסוד-כהן), מיום 10.11.11.
התובענה בבית משפט קמא נסובה על עיקול אשר הוטל על נכסיו של המבקש אצל המשיבה מס' 2 (להלן: "המועצה"), אשר חוייבה, מכוח סעיף 48 לחוק ההוצאה לפועל, בתשלום לזוכה בתיק ההוצאה לפועל, לאחר שנקבע כי היא שילמה כספים בניגוד לצו העיקול. בית המשפט קמא דן במחלוקת אשר עסקה בשאלה, מי ישא בתשלום הכפל אותו שילמה המועצה - האם תהא זו המועצה, או מי מהצדדים האחרים לתיק.
בפסק הדין חייב בית משפט קמא את כל הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם למועצה סך של 231,444 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית החוק מיום 20.3.02, בנוסף לחיוב בהוצאות.
במסגרת הערעור משיג המבקש על חיובו בתשלום כאמור, לאחר שלטענתו, בית משפט קמא חייבו בתשלום כספים אותם לא קיבל כלל, לבטח לא בכפל.
2.בבקשה, הנתמכת בתצהירו של המבקש, טוען המבקש כי הוא נשוי ואב ל-13 ילדים. לטענתו, הוא ניהל בעבר עסק פרטי לעבודות ריצוף אולם החברה שבבעלותו - "אניס עבדאללה ובניו בע"מ" נקלעה לקשיים כלכליים קשים והפסיקה את פעילותה. לטענת המבקש, בעקבות ערבותו האישית לחובות החברה נפתחו נגדו תיקי הוצל"פ רבים ובעקבות מצבו הכלכלי הקשה הוא הוכרז חייב מוגבל באמצעים.
המבקש טוען עוד, כי אין לו אדמות, אין לו כלל רכוש, הוא אינו מחזיק כרטיסי אשראי, אין לו חשבון בנק, והוא נושא בתשלום חודשי בסך של 800 ₪, לתיק האיחוד.
לטענתו, הוא עובד כשכיר ומשתכר סך של 4,100 ₪ לחודש. אשתו סובלת ממגוון בעיות רפואיות, המצריכות טיפול של בן משפחה במשך כל שעות היממה, והם נושאים בהוצאות רבות בגין ארנונה, מים, חשמל, טלפון ורכישת מזון לצורך קיום בסיסי.
לבקשה צורף עותק מנספח תעודת זהות המבקש בו מפורטים פרטי ילדיו, דו"ח רשימת תיקים לחייב עדכני ליום 29.5.11 ותלושי משכורת של המבקש לחודשים יוני-נובמבר 2011, חשבון תשלום לבזק לחודשים יוני-נובמבר 2011, דו"ח פירוט חיובים/זיכויים לחברת החשמל, אישורי תשלום ארנונה ומים וכן אישורי תשלום חודשיים בסך של 800 ₪ לפקודת רשות האכיפה והגבייה. בנוסף, צורפו לבקשה מסמכים רפואיים בנוגע למצבה של אשת המבקש.
3.הבנק הגיש תגובה לבקשה לפטור ובמסגרתה טען כי לדידו, המבקש לא פתח חזית נגדו ולפיכך הוא משאיר את ההחלטה לשיקול דעת בית המשפט.
המועצה הגישה תגובתה לבקשה, בה טענה, כי הבקשה אינה עונה, כלל ועיקר, על דרישות החוק והפסיקה.
לטענתה, יכול המבקש לעמוד בתשלום האגרה ובהפקדת הערבון. המועצה טוענת, כי לא בכדי הושמט שמה של חברת אניס עבדאללה ובניו בע"מ כמבקשת בבקשה, שכן המבקש והחברה היו מערערים בתיק אחר, אשר בו לא טענו כי הם אינם יכולים לשלם אגרה ולהפקיד ערבון, ואף הפקידו ערבון נוסף, בסך 100,000 ₪, על פי החלטת ההרכב שדן בתיק.
לטענת המועצה, המבקש עובד בחברה הנמצאת בבעלות בנו. לבקשה לא צורף אישור על הכרזת המבקש כחייב מוגבל באמצעים ולמעשה לא הוכח שהוא אינו יכול לגייס מבנו את הכספים הדרושים לשם תשלום אגרה והפקדת ערבון.
הפן הנורמטיבי:
4.על פי תקנה 14(א) לתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז-2007 (להלן: "תקנות האגרות"):
"בעל דין, הטוען שאין ביכולתו לשלם אגרה, יצרף לתובענה, עם הבאתה לראשונה לבית המשפט, בקשה לפטור מתשלום אגרה בגין אותה תובענה, בצירוף תצהיר שיפרט בו את רכושו, רכוש בן זוגו ורכוש הוריו אם הוא סמוך על שולחנם, ומקורות הכנסתו בששת החודשים שקדמו לתאריך הבקשה".
היינו – לשם קבלת פטור מתשלום אגרה, על המבקש לעמוד בשני תנאים מצטברים. האחד – עליו להראות שההליך מגלה עילה והשני – עליו להראות שאין ביכולתו לשלם את האגרה.
בנוגע לפטור מהפקדת ערבון קובעת תקנה 432(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-