עס"ק
בית דין אזורי לעבודה חיפה
|
52208-07-14
07/08/2014
|
בפני השופטת:
עפרה ורבנר
|
- נגד - |
המבקשת:
חברת חשמל לישראל בע"מ עו"ד חגי ורד ואח'
|
המשיבות:
1. הסתדרות העובדים הכללית החדשה 2. המזכירות הארצית של עובדי חברת החשמל לישראל בע"מ
עו"ד ארנה לין ואח'
|
החלטה |
1.לפנינו בקשת צד דחופה בסכסוך קיבוצי, ובה מבוקש להורות למשיבה 1 (להלן: "ההסתדרות") ולמשיבה 2 (להלן: "ועד העובדים") (להלן ביחד: "ארגון העובדים"), להפעיל את מרותן הארגונית על עובדי המבקשת (להלן: "חברת החשמל" או "החברה"), על מנת למנוע נקיטת צעדים ארגוניים, לרבות אלו המונעים קליטת עובדים לחברה. כמו כן, מבוקש להורות לעובדי החברה לבצע כל פעולה על פי הנחיות הגורמים המוסמכים בהנהלת החברה, לרבות כל פעולה הנדרשת לצורך קליטת עובדים בחברה.
הרקע בתמצית לבקשה זו, הינו הכרזת ארגון העובדים על סכסוך עבודה ושביתה / עיצומים בחברה, זאת עקב החלטת החברה שלא לקלוט עובדים ארעיים אשר חוזה העסקתם פג, כעובדים קבועים, חרף קיומם של תקנים לקביעות, וכן בשל מדיניותה של החברה, אשר הוגדרה על ידי המשיבות כ-"מדיניות הדלת המסתובבת", המוציאה עובדים ארעיים מהחברה, תוך קליטת עובדים חדשים במקומם.
נדגיש, כי לאור המצב הביטחוני הבהירו שני הצדדים, שאין המדובר בעיצומים, שיש בהם כדי לפגוע באספקת החשמל לתושבי מדינת ישראל.
המבקשת אף הבהירה, כי מאז תחילת המצב הביטחוני, היא אינה מזמנת עובדים לשימוע ואינה מסיימת העסקתם של עובדים (עמ' 1, ש' 11-12 לפרוטוקול), והמשיבות הבהירו, כי הן מנסות לעשות עיצומים שיפגעו באופן המצומצם ביותר, כך שאין פגיעה באספקת החשמל, אלא רק מניעת קליטת עובדים חדשים (עמ' 6, ש' 14-16 לפרוטוקול).
בהקשר זה נציין, כי לו היינו סבורים, שיש פגיעה באספקת החשמל, ולאור המצב הביטחוני בעת הזו, היינו קובעים, כי המדובר בעיצומים שאינם מידתיים, ולא היינו מתירים אותם.
הצדדים לבקשה
2.חברת החשמל - חברה ממשלתית, העוסקת בייצור, הולכה חלוקה ואספקה של חשמל בכל רחבי המדינה. המבקשת פועלת, בין היתר, מכוח רישיונות שהוענקו לה על ידי ממשלת ישראל בהתאם לחוק משק החשמל, התשנ"ו- 1996.
המשיבות - נציגות העובדים בחברת החשמל.
הרקע העובדתי
3.עובדי חברת החשמל נחלקים לשתי אוכלוסיות עיקריות - העובדים הקבועים והעובדים הארעיים. תנאי העסקתם של העובדים הארעיים מוסדרים במארג של הסדרים והסכמים קיבוציים וכתבי התחייבות, שהינם פועל יוצא מהסכמים אלה.
היוזמה לכריתת הסכמים המתייחסים לעובדים ארעיים, הייתה של נציגות העובדים בחברה, וזאת בהעדר יכולת של המבקשת לקלוט את כלל העובדים הארעיים ולהעניק להם קביעות.
ההסכמים המפורטים בבקשה הינם:
-
הסכם מ-7 בדצמבר 1989 ("הסכם 89"), אשר נועד להסדיר את העסקתם של עובדים ארעיים המועסקים בתחנת הכח חדרה B; בנית תחנות משנה; הקמת טורבינות גז; וביצוע תכנית שיפורים במחוזות חברת החשמל. המבקשת טוענת, כי בין הצדדים הוסכם, בשעתו, כי תקופת ההעסקה הארעית מכוח ההסכם, תוגבל לפרק זמן מירבי של 5 שנים. בהסכם שצורף כנספח 1 לבקשה, לא מצאנו התייחסות לאותו פרק זמן של 5 שנים.
-