ס"ע
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
9461-12-13
29/03/2015
|
בפני השופט:
דורי ספיבק-אב בית הדין
|
- נגד - |
תובע:
שי טל מזרחי עו"ד לוטם מסיקה
|
נתבעת:
בן - בטחון (1989) בע"מ עו"ד רחל אילוז
|
פסק דין |
1.התובע עבד בנתבעת כמאבטח במוסדות חינוך. עם תום עבודתו, ניכתה הנתבעת משכרו האחרון חלק מעלות "קורס מאבטחי מוסדות חינוך" שבו השתתף בתחילת עבודתו אצלה. האם ניכוי זה היה כדין? זוהי אחת השאלות שבה עלינו להכריע במסגרת תובענה זו.
רקע עובדתי
2.הנתבעת, בן בטחון (1989) בע"מ, היא חברה פרטית העוסקת במתן שירותי שמירה ואבטחה בפריסה ארצית. התובע הועסק אצלה כמאבטח מיום 25.5.13 ועד ליום 2.9.13. יחסי העבודה בין הצדדים הוסדרו ב"הסכם העסקה אישי לאבטחת מוסדות חינוך" (נספח א' לכתב התביעה).
התובע היה עובד שעתי ששכרו שולם לפי שעות עבודה שביצע בפועל, כשמתכונת העסקתו היתה במשמרות. ביום 26.8.13 התובע הודיע למר פימשטיין באמצעות הדוא"ל על התפטרותו מעבודתו לאחר תקופת הודעה מוקדמת (נספח ג' לכתב התביעה).
3.סמוך לאחר תחילת עבודתו, ביום 16.6.13, התובע יצא לקורס מאבטחי מוסדות חינוך שארך שישה ימים, ושבסיומו זכה לתעודת מאבטח מוסדות חינוך (להלן: "קורס האבטחה"). עם סיום עבודתו, הנתבעת ניכתה בתלוש השכר עבור אוגוסט 2013 "פיצוי מוסכם" בסך 4,200 ₪ מכוח סעיף 9 להסכם העסקה, בנימוק שהתובע לא השלים תקופת העסקה של 10 חודשים (נספח ד' לכתב התביעה).
ביום 4.12.13 הוגשה התביעה שבפנינו, הכוללת רכיבי תביעה שונים שבהם נדון להלן.
דיון והכרעה
ניכוי עלות קורס מאבטחים
4.בהסכם העבודה עליו חתמו הצדדים יוחד סעיף לנושא "הכשרה, מטווחים וימי רענון". וכך נקבע בו:
"העובד מתחייב להתייצב לימי רענון ו/או אימונים ו/או השתלמויות מעת לעת, בהתאם לדרישות החברה. עלות ההכשרה והרענון תחול על החברה והעובד יקבל שכר עבור משך השתתפותו בימים אלו.
מוסכם בזאת כי עובד שלא יתייצב לאימונים ו/או השתלמויות ו/או ימי רענון כאמור, ייחשב כמי שהפר משמעת באופן חמור, על כל המשתמע מכך ויחוייב בגין עלות ימי הרענון ו/או האימון ו/או ההשתלמות אליהם לא התייצב. כמו כן, החברה תוכל לנקוט כנגדו בהליכים משמעתיים והתנהלותו עלולה להיחשב כזניחת העבודה.
העובד יעבור קורס הכשרה וזאת לצורך הכשרתו כמאבטח מוסדות חינוך. העובד מאשר, כי עלות הקורס הינה בסך 5,900 ₪.
העובד מתחייב להודיע לחברה לפחות 72 שעות מראש על ביטול יציאתו לקורס ו/או להשתלמות ו/או לרענון".
כמו כן, נקבעו בהסכם הדברים הבאים הנוגעים להפרת הסכם העבודה:
"מוסכם בזאת כי לאור המשאבים המושקעים בעובד, הידע הניתן לו והתחייבויות החברה מול לקוחותיה, העובד מתחייב לעבוד תקופת עבודה בת 10 חודשים לפחות מיום תחילת עבודתו בחברה ו/או מועד ביצוע הכשרותיו, המאוחר מבין השניים, כאמור בסעיף 3.1 להסכם זה. אם לא יעשה כן, ייחשב הדבר כהפרה יסודית של ההסכם, על כל המשתמע מכך.
...