סע"ש
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
61292-03-14
23/06/2015
|
בפני השופט:
שמואל טננבוים
|
- נגד - |
תובעים:
תאאר אלמרדאוי ואח'
|
הנתבע:
זאב אינגבר
|
החלטה |
זוהי בקשת הנתבע להתיר לו לשלוח הודעת צד ג' או לחילופין לצרף נתבעים לכתב התביעה.
רקע
1.כנגד הנתבע הוגשה תביעת עזבון המנוח באמצעות הגב' מרים פואד יוסף אלמרדאווי, לתשלום זכויות סוציאליות בדין תקופת עבודתו של התובע אצל הנתבע וסיומה.
2.בבקשה שבפנינו מבקש הנתבע להתיר לו לשלוח הודעת צד ג' למעסיקים הרצל יהודה וגיא אפריאט או לחילופין לצרפם כנתבעים לתביעה. לטענת הנתבע המנוח עבד אצל מעסיקים נוספים, חלקם מזדמנים, חד פעמיים וחלקם יותר קבועים ובניהם המעסיק הרצל יהודה והמעסיק גיא אפריאט המנוח אף נפטר באתר עבודה ושיפוצים בו עבד אצל מעסיק זה. לשיטת הנתבע דחיית הבקשה תיצור "עיוות דין" לפיו דווקא הנתבע שהעסיק את המנוח בצורה החוקית והמסודרת ביותר האפשרית עשוי להיות מחויב בתביעה, בעוד שמעסיקים אחרים שהעסיקו אותו ללא כל דיווח עשויים לצאת נשכרים וללא פגע.
3.התובעים טוענים מנגד כי אין כל מקום לצרף את המעסיקים הללו כנתבעים, שכן יהיה בכך אך ורק לסבך את הדיון מבלי שהדבר יפחית מחבותו של הנתבע כלפי התובעים. לטענתם אף משלוח הודעה לצד ג' אין בו להפחית את חבותו של הנתבע כלפיהם, שעה שאין מחלוקת כי הוא העסיק את המנוח, ומטרת הבקשה אינה אלא לסרבל ולעכב את הדיון.
דיון והכרעה
4.הליך מתן הודעה לצד שלישי מעוגן בתקנה 216 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 ולפיה:
"בתובענה שנפתחה במסירת כתב תביעה והוגש בה כתב הגנה, רשאי נתבע ליתן לכל אדם, לרבות אדם שהוא בעל דין בתובענה, הודעה לצד שלישי במקרים אלה:
(1)כשהנתבע טוען נגד הצד השלישי שהוא זכאי להשתתפות או לשיפוי ממנו בשל כל סעד שייפסק נגדו בתובענה;
(2)כשהנתבע טוען נגד הצד השלישי שהוא זכאי כלפיו לסעד הכרוך בנושא התובענה והוא בעיקרו כסעד שמבקש התובע;
(3)כששאלה או פלוגתא בין הנתבע לצד השלישי הכרוכה בנושא התובענה היא בעיקרה כזו השנויה במחלוקת בין התובע לנתבע, ומן הראוי שתיפתר גם ביניהם לבין הצד השלישי".
הודעה לצד שלישי היא תביעה של הנתבע כנגד צד שלישי. בתביעה זו מבקש הנתבע להעביר אל הצד השלישי את האחריות בגין התביעה שהגיש התובע נגד הנתבע, מדובר למעשה בתביעה על תנאי. עילת ההודעה לצד שלישי נסמכת על התביעה שהוגשה נגד הנתבע (הוא שולח ההודעה) והחבות של הצד השלישי כלפי הנתבע נוצרת על ידי פסק הדין שניתן לטובת התובע, אם ניתן.
הליך מתן ההודעה לצד שלישי אינו מעוגן בתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין) התשנ"ב – 1991, אלא אומץ על ידי בית הדין לעבודה מתקנות סדר הדין האזרחי (דב"ע(ארצי) נב/3-3 סרבניק נ' הוכמן, פד"ע כד' 188, 191).
היתר למתן הודעה לצד שלישי יינתן רק במקרים שבהם לו הוגשה ההודעה כתביעה נפרדת, היית זו מצויה תחת סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה(ד"ר יצחק לובוצקי, סדר הדין במשפט העבודה, פרק 11 ע' 22 (2011) ), היינו במסגרת בקשה למתן רשות להגשת הודעה לצד שלישי, על בית הדין לבחון האם סמכותו העניינית משתרעת על התביעה כנגד הנתבע וכן על ההתדיינות בין הנתבע לבין הצד השלישי (ע"ע (ארצי) 790/05 רבנו נ' TISSER INC מיום 9.10.07).
5.מן הבקשה שבפנינו לא ברור באיזו עילה מבקש הנתבע לשלוח הודעה למעסיקים הנמנים לעיל. התביעה שבפנינו הוגשה כנגד הנתבע בגין התקופה בה העסיק את המנוח ( כשהנתבע אינו חולק כי התקיימו יחסי עובד- מעביד בינו לבין המנוח ) . אם יחויב הנתבע הרי יהיה זה בגין תקופה זו ובהתחשב בהיקף המשרה של המנוח אצלו ובהתאם לנתונים ולראיות שיביאו הצדדים כאשר הנטל על הנתבעים להוכיח את תביעתם.
6.הנתבע לא פירט ולא הסביר הכיצד אם יינתן פסק דין כנגדו, יוכל הוא להיפרע מהמעסיקים שכנגדם הוא מבקש לשלוח הודעת צד ג'. הנתבע לא הבהיר מכוח מה נוצרת לשיטתו חבות המעסיקים הללו כלפיו.
לפיכך הבקשה למשלוח הודעת צד ג', נדחית.
7.באופן דומה אין בידינו לקבל את הבקשה לצירופם של אותם מעסיקים כנתבעים לתביעה. בדרך כלל מתיר בית הדין לצרף נתבעים נוספים לכתב התביעה כשמתעוררת שאלה בדבר זהות המעביד / מעסיקים במשותף. לא זה המקרה שבפניי.