סע"ש
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
54734-01-15
19/04/2015
|
בפני הרשמת:
מרב חבקין
|
- נגד - |
המבקש:
עמית יאיר עו"ד בשארי
|
המשיבה:
עיריית תל אביב יפו עו"ד פרי-שרון
|
החלטה |
המבקש הגיש בקשה לפטור מתשלום אגרה (להלן: "הבקשה"), וזאת במסגרת תביעה בה עתר לתשלום פיצויי פיטורים בגין פטירת אמו המנוחה, אשר עבדה כרופאה במרכז הרפואי תל אביב (ביה"ח איכילוב).
2.בבקשה טוען המבקש, שהינו אב לשני קטינים, כי הוא תלמיד בכולל והכנסתו הממוצעת בששת החודשים האחרונים היא בסך של 5,600 ₪, סכום שאינו מספיק לכלכלת המשפחה (סעיף 2 לתצהיר). יחד עם זאת, בסעיף 4 לתצהירו ציין המבקש, כי הנו עצמאי ואף נרשם, כי לבקשה מצורפים הצהרת הון למס הכנסה ודו"חות מע"מ. בפועל, לא צורף אף לא מסמך אחד מאלה. עוד מפרט המבקש, כי בבעלותו דירת מגורים ורכב פרייבט. בנוסף, מציין המבקש, כי כרטיס האשראי שלו בוטל עקב קשיים כלכליים והוא מחזיר הלוואות לנושים שונים. המבקש צירף רשימת חובות לנושים, חובות המסתכמים בסך של 136,659 ₪.
המשיבה בתגובתה טענה, כי אין לה ידיעה בדבר מצבו הכלכלי של המבקש מעבר למה שצוין בבקשה, אך הפנתה לכך שהמבקש שכר שירותי עו"ד, ועל פניו אין מדובר בייצוג פרו - בונו. כן הוסיפה המשיבה, כי על פי התקנות נדרש שההליך יגלה עילה, ואילו במקרה דנן לתביעה אין כל בסיס. לשיטתה, לא קיימת למבקש זכאות לפיצויי פיטורים היות שקיבל פנסיית שאירים תקופה ארוכה, ועל פי חוק שירות המדינה (גמלאות) [נוסח משולב], התש"ל – 1970 עובד או שאירו הזכאים לגמלה על פי החוק האמור, לא יהיו זכאים בשל אותה עילה לפיצויי פיטורים המשתלמים לעובד או לשאיריו.
3.התנאים להענקת הפטור מתשלום אגרה מפורטים בתקנות בית הדין לעבודה (אגרות), השתס"ח -2008 (להלן: "התקנות"), כדלקמן:
"12(א) בעל דין, הטוען שאין ביכולתו לשלם אגרה, יצרף לתובענה, עם הבאתה לראשונה לבית הדין, בקשה לפטור מתשלום אגרה בגין אותה תובענה, בצירוף תצהיר שיפרט בו את רכושו, רכוש בן זוגו ורכוש הוריו אם הוא סמוך על שולחנם, ומקורות הכנסתו בששת החדשים שקדמו לתאריך הבקשה; הבקשה והתצהיר יהיו לפי הטופס שבתוספת השניה.
(ב) הוגשה בקשה לפטור מתשלום אגרה וראה בית הדין שאין ביכולתו של המבקש לשלם את האגרה, ונראה לבית הדין שההליך מגלה עילה, רשאי בית הדין לפטור את המבקש מתשלום האגרה, כולה או חלקה; בית הדין יתחשב ביכולתו האישית של המבקש בלבד, בהסתמך על רכושו, רכוש בן זוגו ורכוש הוריו אם הוא סמוך על שולחנם בלבד."
4.עולה מן האמור, כי על בית הדין לבחון את יכולתו של המבקש לשלם אגרה וכן האם ההליך מגלה עילה, וכל זאת על פי הקריטריונים שנקבעו בתקנה 12 לתקנות. מדובר בשני תנאים מצטברים, אשר הנטל ההוכחה ביחס אליהם מוטל במלואו על המבקש פטור מאגרה (בש"א (ארצי) 675/09 פלקסר נגד נשיץ ברנדס, מיום 14/2/10).
5.על פי הפסיקה, פטור מתשלום אגרה ניתן במקרים חריגים. בין היתר, נקבע בפסיקה, כי תנאי למתן פטור הוא שהמבקש יפרוש בפני בית המשפט את מלוא התמונה בנוגע למצבו הכלכלי הנטען (רע"א 7532/07 פרחי נגד בנק המזרחי טפחות בע"מ, מיום 8/11/07; בש"א 294/89 אליאס נ' שחר, מיום 29/5/89).
6.בבש"א 128/89 מצא נגד מצא, נפסק, כי בקשה המוגשת בלא פרטים מלאים ומהימנים אינה מעמידה את התשתית הראייתית הדרושה כדי לדון בבקשה, ודינה להידחות מטעם זה בלבד.