-
בפני בקשה שהגישה המבקשת לפטור אותה מתשלום אגרה, וזאת במסגרת תביעה שעניינה תשלום שכר עבודה, פיצויי פיטורים, פיצוי בגין העדר שימוע וכן זכויות נוספות (להלן – הבקשה).
-
המבקשת, בת 78 שנים, טענה, כי היא מתגוררת בבית גיסתה החל ממועד פטירתו של אחיה בשנת 1997, והכנסתה החודשית הנה מקצבת הביטוח הלאומי בסך של 2,784 ₪. כן טענה, כי ברשותה שני חשבונות בנק, ובמסגרת אחד מהם, השייך למבקשת ולאחייניתה (גב' שאול) במשותף, ני"ע בסכום של 440,940 ₪. לטענתה, היא תומכת באופן יום – יומי באחותה, קשישה סיעודית הסובלת ממחלה קשה. כך גם, אחייניתה גב' שאול, אינה עובדת עקב מחלת פרקים. כן טענה, כי טרם הגשת הבקשה פנתה לגיסתה לקבל הלוואה אך האחרונה לא יכלה לסייע לה.
-
התנאים להענקת הפטור מתשלום אגרה מפורטים בתקנות בית הדין לעבודה (אגרות), השתס"ח -2008 (להלן: "התקנות"), כדלקמן:
"12(א) בעל דין, הטוען שאין ביכולתו לשלם אגרה, יצרף לתובענה, עם הבאתה לראשונה לבית הדין, בקשה לפטור מתשלום אגרה בגין אותה תובענה, בצירוף תצהיר שיפרט בו את רכושו, רכוש בן זוגו ורכוש הוריו אם הוא סמוך על שולחנם, ומקורות הכנסתו בששת החדשים שקדמו לתאריך הבקשה; הבקשה והתצהיר יהיו לפי הטופס שבתוספת השניה.
(ב) הוגשה בקשה לפטור מתשלום אגרה וראה בית הדין שאין ביכולתו של המבקש לשלם את האגרה, ונראה לבית הדין שההליך מגלה עילה, רשאי בית הדין לפטור את המבקש מתשלום האגרה, כולה או חלקה; בית הדין יתחשב ביכולתו האישית של המבקש בלבד, בהסתמך על רכושו, רכוש בן זוגו ורכוש הוריו אם הוא סמוך על שולחנם בלבד."
-
עולה מן האמור, כי על בית הדין לבחון הן את יכולתו של המבקש לשלם אגרה והן את השאלה, האם ההליך מגלה עילה, וכל זאת על פי הקריטריונים שנקבעו בתקנה 12 לתקנות. מדובר בשני תנאים מצטברים, אשר נטל ההוכחה ביחס אליהם מוטל במלואו על המבקש פטור מאגרה (בש"א (ארצי) 675/09 פלקסר נגד נשיץ ברנדס, מיום 14/2/10).
-
על פי הפסיקה, פטור מתשלום אגרה ניתן במקרים חריגים בלבד. בין היתר, נקבע בפסיקה, כי "על המבקש פטור מתשלום אגרה ומהפקדת ערבון מוטל הנטל לפרוש לפני בית המשפט את מלוא התמונה בנוגע למצבו הכלכלי" (רע"א 7532/07 פרחי נגד בנק המזרחי טפחות בע"מ, מיום 8/11/07).