סע"ש
בית דין אזורי לעבודה ירושלים
|
2759-02-14
30/04/2017
|
בפני השופטת:
רחל בר"ג-הירשברג
|
- נגד - |
תובע:
פנחס אפרימוב עו"ד עמית סבג
|
נתבעת:
הרשות לשיקום האסיר עו"ד אליהו בן-טובים
|
פסק דין |
פתח דבר
1. התובע, מר פנחס אפרימוב, הועסק משך כשש שנים כמדריך בהוסטל - מסגרת מעבר שיקומית מהכלא לקהילה שמפעילה הנתבעת, הרשות לשיקום האסיר (להלן גם הרשות). תחילה הועסק התובע באמצעות חברת כוח אדם ובהמשך כעובד הרשות, על פי הסכם עבודה אישי שנחתם בין הצדדים.
2. בתביעה שבפנינו, אשר הוגשה לאחר סיום יחסי העבודה, טוען התובע כי כל שעות שהותו בהוסטל, לרבות בלילות, בסופי שבוע ובחגים היו שעות "עבודה" כמשמען בחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א – 1951 (להלן: חוק שעות עבודה ומנוחה). בהתאם טוען התובע כי הוא זכאי להפרשי שכר בדמות גמול שעות נוספות וגמול בימי מנוחה. בנוסף עותר התובע לתשלום הפרשים בגין דמי הבראה ודמי חגים ולפיצוי לא ממוני בגין הפלייתו וניצול מעמדו כאסיר לשעבר, כמו גם פיצוי בגין ליקויים שנפלו לטענתו בתלושי שכרו.
3. בבית הדין מתבררות למצער, שתי תביעות דומות של מדריכים כנגד הרשות (סע"ש 2779-02-14; סע"ש 2832-02-14). אשר על כן ומלכתחילה סברנו שנכון היה למצוא פתרון מוסכם לכולן. לשם כך השקענו מאמץ בלתי מבוטל והצדדים אף הופנו להליך גישור חיצוני. אולם משהליכים אלה כשלו, קוימה ישיבה אחת להוכחות. התובע העיד לעצמו. לנתבעת העידה מנהלת משאבי האנוש בה, הגב' סימה גלילי. הצדדים סיכמו טיעוניהם בכתב.
רקע עובדתי
4. הרקע העובדתי הצריך לעניין, כפי שהוא עולה מן המסכת הראייתית שנפרשה בפנינו ואשר מרביתו אינו שנוי במחלוקת בין הצדדים, הוא זה שיפורט מטה.
5. הנתבעת היא תאגיד סטטוטורי שיוסד מכוח חוק הרשות לשיקום האסיר, תשמ"ג – 1983 (להלן: החוק או חוק הרשות לשיקום האסיר) והיא פועלת על-פיו. החוק מגדיר את תפקידי הרשות (סעיף 3), סמכויותיה, דרכי פעולתה ואופן ניהולה. על פי העולה מהוראות החוק, הרשות היא גוף העוסק במכלול היבטי שיקום האסיר והיא אף מסייעת לבני משפחת האסיר בעת המאסר ולאחריו. הרשות עושה לשימור רצף טיפולי בין זה הניתן על ידי שרות בתי הסוהר לזה הניתן על ידה, במטרה להפחית את מועדות האסיר לפשיעה חוזרת ובכך להגן גם על רווחת הציבור.
6. בכלל זה ובתקופה הרלוונטית לענייננו, הפעילה הרשות 7 הוסטלים בהם השתכנו אסירים משוחררים שענו על התנאים לשחרור משליש מתקופת מאסרם. שהיית האסירים בהוסטל הייתה למשך תקופה קצובה (בת 9 חודשים) תחת פיקוח, שבה מתאפשר בהדרגה שיקומם התעסוקתי והחברתי.
7. ההוסטלים מופעלים על ידי צוות טיפולי הכולל, בין היתר, מדריכים שהם 'בוגרי' הוסטל בעצמם ושעברו הכשרה מתאימה לתפקיד. מתוך ניסיון אישי מהווים מדריכים אלה מודל חיובי למשתכני ההוסטל, מעין 'סוכני שינוי' המשדרים את התקווה להצלחת תהליך השיקום וההשתלבות החוזרת בחברה. על פי הרשות מצבת עובדיה כוללת 143 עובדים, מתוכם 22 מדריכים במסגרת ההוסטלים.
8. התובע השתלב בשנת 2005, כמטופל, בתכנית שיקום ב'הוסטל באר שבע'. לאחר שסיים את תכנית השיקום בהצלחה ובהמשך אף עבר קורס הכשרה והוסמך כמדריך נפגעי סמים, החל לעבוד כמדריך בהוסטל החל מיום 3.6.2007. זאת בהעסקה באמצעות חברת כוח האדם "תגבור". החל מיום 1.1.2008 ועד להתפטרותו, אשר נכנסה לתוקפה ביום 1.9.2013, עבד התובע ישירות ברשות, לפי חוזה אישי שנחתם בין הצדדים (להלן: חוזה העבודה).
9. על פי העולה מתניות חוזה העבודה (נספח א' לתצהיר הנתבעת) מלכתחילה נועדה תקופת העסקתו של התובע ברשות להיות בת 3 שנים בלבד, עם אפשרות להערכה בת שנת עבודה נוספת (סעיף 15 לחוזה). על פי הרשות, תכליתה של הוראה זו היא לאפשר למשתקמים נוספים להשתלב כמדריכים. כן נקבע בחוזה כי "הסכם זה בא למצות את כל תנאי עבודתו של המדריך ומובהר במפורש כי לא חלים על העסקה זו כל הסכם קיבוצי או הסכם אחר מלבד התנאים הקבועים בהסכם זה" (סעיף 16). נטעים, כי על פי סעיף 20(ג) לחוק רשות האסיר תנאי עבודתם של עובדי הרשות הם כתנאי עבודתם של עובדי מדינה. כמו כן חל על העסקת עובדי הרשות הסכם קיבוצי מיוחד שנרשם כחוק בראשית שנת 1996 (15.2.1996). ההסכם הקיבוצי נחתם בין הרשות לבין הסתדרות האקדמאים במדעי החברה והרוח, אגוד העובדים הסוציאליים וועד עובדי הרשות.
10. חוזה העבודה בו התקשרו התובע והרשות אינו מגדיר את תפקיד המדריך ואינו מתאר את המטלות הכרוכות בו אולם קובע, כי מדובר בעבודה במשמרות הנחלקות לשני סוגים: "משמרת רגילה" – שהיא על פי הגדרתה בחוזה "עבודה ביום חול המתחילה בשעה 17:00 והמסתיימת בשעה 08:00 למחרת. כל משמרת כוללת שעות לינה"; "משמרת מיוחדת" המוגדרת כ"עבודה המתחילה בשעה 16:00 בערב שבת או חג, והמסתיימת בשעה 08:00 למחרת השבת או החג. כל משמרת כוללת שעות לינה".
לאמור, היות ומטופלי ההוסטל לנים בו, נדרשת נוכחות של איש צוות בכל שעות היממה והמדריכים השתלבו בעבודת ההוסטל בשעות אחר הצהריים והלילה, בסופי השבוע ובחגים.
בנוסף קובע החוזה, כי לעבודת המשמרות נלוות ישיבות צוות ומשימות מיוחדות (סעיף 5).
11. התמורה המוענקת בגין שני סוגי המשמרות מפורטת בסעיף 5 לחוזה העבודה כך:
"משמרת רגילה
שעות עבודה 17:00-24:00 תמורתן 120% מערך שכר בסיס לשעה
06:00-08:00 תמורתן 100% מערך שכר בסיס לשעה