הכרעת דין
אני מזכה את נאשם 1 מחמת הספק מהעבירות הנוגעות לגניבת תמורת הפסולת. אני מזכה את נאשם 2 מהעבירות הנוגעות לגניבת פדיון החנות. אני מרשיעה את הנאשמים ביחס לשלוש הפרשות הנותרות: מרמה מול AIC, גניבה מAIC וגניבה מהמפעלים הנוספים ועבירות המס האישיות שבוצעו בקשר להכנסות, כמפורט בהכרעת הדין.
פתח דבר
1.עניינו של תיק זה בעבירות שביצעו על פי הנטען הנאשמים או מי מהם בשנים 1991 – 1998. המעשים הנטענים בכתב האישום התגלו בשנת 1998, והחלו להחקר במחצית השניה של שנת 1998 במשטרה ובהמשך ברשויות המס. כתב האישום הוגש בשנת 2003. מאז התנהל התיק בבית המשפט במשך עשר שנים, על פי רוב לא בשל העדרות הנאשמים או מי מהם.
פתחתי בתיאור נתונים אלה, משום שמתן הכרעת דין בתיק העוסק בעבירות שהמאוחרות בהן הן בנות חמש עשרה שנים ותחילת המעשים לפני עשרים ושתיים שנים, הוא משימה יוצאת דופן, עינוי הדין לנאשמים הוא ניכר, ודומה בעיניי שלפרק הזמן הממושך צריכות להיות ויש השלכות גם במישור בירור האחריות הפלילית, על אף שלא נטענו טענות במישור הצדק לביטול ההליך.
אני נאלצת לציין, וצר לי על כך, כי הצדדים לא הקלו, בלשון המעטה, על בית המשפט באופן ניהול ההליך, ותרמו להארכת הדיונים שלא לצורך בפני שני המותבים שדנו בתיק. מבלי למעט מן האמור, קידום ההליך התעכב לא פעם גם בשל טעמי ואילוצי בית המשפט, ולא ארחיב מעבר לכך.
התיק הועבר לטיפולי מהמותב הקודם, כב' השופט אפרתי עם פרישתו ונבצרותו להשלים את הדיון, במחצית שנת 2011, לאחר שנשמעו בו שישה עדי תביעה. במספר החלטות קבעתי שאין מקום לשמיעה חוזרת של מי מששת העדים הללו. בפרק הזמן שחלף הושלמה שמיעת כל הראיות והצדדים הגישו סיכומים בכתב.
תמצית כתב האישום המתוקן
2.כתב האישום מתייחס לשלושה מפעלים במושב נורדיה:
מפעל AIC (להלן: "AIC"), השייך לחברת אנגלו ישראל רכיבים בע"מ, שהשליטה בה משותפת בחלקים שווים למושב נורדיה ולמשקיע אנגלי בשם ניל פיסטול; מפעל מתכת תעשיות קפיצים נורדיה (להלן: "קפיצי נורדיה");מפעל ספרינקו שבבעלות ספרינקו בע"מ, אשר נרכש על ידי מושב נורדיה (להלן: "ספרינקו").
נאשם 1, דרור פולצ'ק, היה חבר מושב נורדיה, ובתקופה הרלבנטית המנהל הפעיל של AIC.
נאשם 2, מנחם בצ'ינסקי, שימש בתקופות הרלבנטיות כמנהל חשבונות בשלושת המפעלים.
כתב האישום עוסק במעשי עבירה שביצעו הנאשמים לפי הנטען במסגרת שותפות עבריינית ביניהם באמצעות גופים שהקימו בשם מ.ד. שיווק ויעוץ וא.פ. ויסקו (להלן: "מ.ד." "ויסקו" ו"הגופים"), וכן במעשים אישיים המיוחסים לכל אחד מהם באופן אישי.
מבנה כתב האישום הוא כזה שבחלק הכללי מפורטים כל המעשים המיוחסים לנאשמים, או מי מהם, ובשמונה האישומים מפורטים המעשים ביחס לכל שנה ושנה, תוך הפניה לחלק הכללי.
3.כתב האישום עוסק בחמישה נושאים, שכל אחד מהם מבסס על פי הנטען עבירות על חוק העונשין, תשל"ז – 1977 (להלן: "חוק העונשין") ועבירות על פקודת מס הכנסה [נוסח חדש], תשכ"א – 1961 (להלן: "פקודת מס"ה") לנאשמים או למי מהם, לפי הפירוט שלהלן:
א.מעשי מרמה שביצעו הנאשמים, באמצעות הגופים, מול AIC, בשנים 1991 – 1994, בדרך של מכירת חומרי עזר או גלם (להלן: "חומרי גלם") לAIC, כביכול על ידי הגופים, כשבפועל שימשו הגופים כספקים מדומים, החומרים נרכשו מספקים של AIC, ונמכרו לAIC במחיר גבוה יותר, תוך שהגופים, ובאמצעותם הנאשמים, שלשלו לכיסם במרמה את הרווח, בו חלקו שווה בשווה (ס' 3 – 4 לחלק הכללי).
בשל מעשים אלה יוחסו לנאשמים עבירות כדלקמן:
קבלת דבר במרמה מAIC בנסיבות מחמירות, עבירה על סעיף 415 לחוק העונשין, לשני הנאשמים (אישומים 1 – 4).
רישום כוזב במסמכי תאגיד, AIC, עבירה על סעיף 423 לחוק העונשין, לשני הנאשמים (אישומים 1 – 4).
עזרה לאחר, לAIC, להשמיט הכנסה מדו"ח במטרה להשתמט ממס, עבירה על סעיף 220(1) לפקודת מס"ה, לשני הנאשמים (אישומים 1 – 4).