גזר דין
הנאשם הורשע בנהיגה בשכרות במקום ציבורי, עבירה על סעיף 62(3) ו- 64ב(א), בקשר עם סעיף 39א לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א-1961, ובניגוד לתקנה 169(א) לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961.
האירוע היה ביום 21.4.08 שעה 07:45 או סמוך לכך, כשהנאשם נהג ברכבו ויצא מתחנת הדלק סד"ש, שברחוב קרליבך 10, כשהוא נוסע עד לצומת עם רחוב חשמונאים, בו פנה ימינה והמשיך בנסיעה עד לצומת הרחובות החשמונאים – מנחם בגין, שם נעצר.
בבדיקת המאפיינים, הנאשם כשל במבחני העמידה וההליכה על הקו, תוך שהוא מתנדנד ואף נזקק לתמיכה לצורך עמידה יציבה, אם כי ביצע בהצלחה את מבחן הבאת האצבע לאף. מפיו נדף ריח חזק של אלכוהול, הופעתו הייתה מרושלת והתנהגותו רדומה.
משנדרש הנאשם לבצע בדיקת נשיפה, הכשיל את שני מחזורי הנשיפה הראשונים. במחזור הנשיפה השלישי התקבלה מדידה תקינה, בה נמצא ריכוז אלכוהול בשיעור של 580 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף.
אין חולק כי הנאשם צרך אלכוהול אותו לילה.
הנאשם היה נתון בפסילה בתיק זה למשך שנה, מיום 27.10.08, וכן נפסל מנהלית למשך חודש, ובסה"כ 13 חודשים.
טיעוני הצדדים לעונש:
ב"כ המאשימה ציינה כי הנאשם מחזיק ברישיון נהיגה משנת 2003 ולחובתו 9 הרשעות קודמות בתעבורה, ובכללן 2 הרשעות שעניינן נהיגה תחת השפעת סמים / אלכוהול. מהן הרשעה הנושאת עונש מאסר מותנה של 15 חודשים וכן פסילת רשיון מותנית של 18 חודשים, שהינם ברי הפעלה בתיק זה.
בנוסף, בהרשעותיו התעבורתיות, בין היתר, אי ציות לתמרור עצור, אי ציות לאור אדום ברמזור ונהיגה במהירות העולה על המהירות המותרת.
לנאשם עבר פלילי הכולל 2 הרשעות בגין אחזקה ושימוש בסמים, האחרונה מינואר 2012. זאת בנוסף לעבירות אחרות. כך שהתקווה כי ייטיב דרכיו מאז האירוע נשוא תיק זה - נכזבה.
בגופו של הנאשם נמצא ריכוז של 580 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף, כמות שאינה מבוטלת כלל ועיקר בהיותה כפולה מרף האכיפה כפי שנקבע. בנוסף, התנהגותו הייתה רדומה, כשהוא מתקשה לעמוד, מתנדנד וזקוק לתמיכה, באופן המעיד על שכרותו.
ב"כ המאשימה הפנתה לתסקיר שירות המבחן, אשר העריך כי קיים סיכון להישנות העבירה בעתיד, נוכח דפוס חוזר של שימוש באלכוהול ובסמים, ובסופו של יום נמנע מלהמליץ על הארכת המאסר המותנה התלוי ועומד, והמליץ על עונש מוחשי שימחיש לנאשם את חומרת התנהגותו.
בנסיבות האמורות, התביעה עתרה לעונש מאסר בפועל, וכן הפעלה במצטבר של עונש המאסר המותנה, פסילת רשיון לתקופה ממושכת, מעבר לתקופת המינימום הקבועה בחוק, הפעלת הפסילה המותנית ובנוסף, עונשי מאסר ופסילה מותנים, צופי פני עתיד.
ב"כ הנאשם טען שהנאשם לא נהג מיוזמתו, אלא נדרש לפנות את הרכב ממתחם תחנת הדלק על ידי שוטר בתפקיד, ולכן, לשיטתו, אין מדובר באירוע רגיל של נהיגה בשכרות. עוד טען כי האירוע דנן התרחש לפני למעלה מחמש שנים, ומאז לא שב הנאשם וביצע עבירה של נהיגה בשכרות. לאחרונה הנאשם התחתן, ומשמש כמפרנס יחיד, כשאשתו כעת בהריון. צורף מכתב המלצה ממעבידו, בחברה בה הוא משמש כנהג, החל מחודש מרץ 2013.
לדברי ב"כ הנאשם, בניגוד לאמור בתסקיר, הנאשם מעוניין להשקיע באבחון ובטיפול בבעיותיו, אך הדבר לא הסתייע, בשל חוסר הפנייה והדרכה מתאימה מצד גורמי הטיפול. בנוסף, ביקש להתחשב בפסילה המנהלית והשיפוטית שהנאשם כבר ריצה בתיק זה לתקופה של 13 חודשים.
בנסיבות אלו ההגנה עתרה להסתפק בעונש מאסר מותנה.
מתחם הענישה
הערך החברתי שנפגע ומידת הפגיעה בו:
עבירה של נהיגה בשכרות, מגלמת בחובה סיכון רב לחיי אדם ולשלום הציבור. הנהיגה הינה מכלול פעולות התובעות מיומנות, ריכוז, תשומת לב ויכולת תגובה מידית. מי שאינו מצוי במלוא חושיו עקב צריכת אלכוהול, לוקה קשות ביכולתו לנהוג בצורה בטוחה. אין בעובדה שלמרבה המזל לא אירעו פגיעות בנפש, כדי להפחית מחומרת העבירה ומהצורך בענישה מחמירה כאמצעי להגן על שלום הציבור, נוכח פוטנציאל הסיכון המשמעותי הטמון במעשה.