גזר דין
1.הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירות של קשירת קשר לפשע, סחר בסם מסוכן והחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית.
כך לאחר שהודה כי ביום 28/8/07 ולאחר תיאום טלפוני קודם, לצורך ביצוע עסקת סמים בינו ובין אדם המכונה "חליל עודה", ששימש סוכן משטרתי, מכר לאחרון סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 13.32 גרם נטו, תמורת 300 ₪, במפגש שנערך ביניהם בעפולה.
כך גם לאחר שהודה כי מכר לאותו סוכן ובאותה הדרך 11.0393 גרם נטו של סם מסוכן מסוג חשיש, תמורת 300 ₪ ביום 5/9/07, וכן 38.22 גרם נטו, תמורת 500 ₪ ביום 10/10/07, והכל לאחר תיאום טלפוני מוקדם.
2.לבקשת ב"כ הנאשם, הוריתי על הכנת תסקיר שירות מבחן בעניינו, קודם לגזירת דינו.
3.בשים לב לעובדה כי הנאשם החל ביום 27/12/07 הליך טיפולי בקהילה הטיפולית לגמילה מסמים "מלכישוע" וזאת במסגרת של חלופת מעצר, הוגשה בעניינו שורת תסקירים. זו תיעדה את תהליך השיקום שעבר מהלך הזמן ועד עתה. לא למותר לפרט התקדמותו של תהליך זה.
4.תסקיר ראשוני מיום 6/7/08 שנערך בעניינו של הנאשם העלה כי תחילת שהותו בקהילה הטיפולית התאפיינה בהכחשה של בעיית ההתמכרות ובמוטיבציה נמוכה לטיפול ולעריכת שינוי. התסקיר גם העלה כי לאחר עימות חוזר עם התנהלותו הבעייתית, חל שיפור באופן תפקודו בקהילה, וכי חרף החרדה הרבה מפני חשיפה וקושי במתן אמון, ניכרה הפחתה בדפוס ההגנתיות; מוכנות רבה יותר לקרבה רגשית; שיפור ביחסו לזולת; ונטייה לנדב עצמו למשימות השונות, לעיתים על חשבון זמנו הפרטי.
בסיכום צויין כי לאחר תקופה ממושכת בה אופיין הנאשם במוטיבציה נמוכה והעדר נכונות לטיפול ממשי כאמור, חל שיפור משמעותי בנכונותו להיפתח, ליצור קשרים, לאפשר לעצמו להיכנס לתכנים טיפוליים ולרכוש הרגלים חדשים.
5.תסקיר מיום 13/11/08 העלה כי לאחר השיפור התפקודי הנזכר, ובהגיע תקופת היציאה המבוקרת לביקורי בית, חלה אצל הנאשם החמרה במישור ההתנהגותי, אשר באה לידי ביטוי בביצוע חריגות התנהגותיות רבות שהצביעו על קשייו בקבלת השינוי, ועל האמביוולנטיות שלו ביחס לטיפול. עוד הודגש כי בעקבות האמור ובמטרה לאפשר לנאשם להמשיך לשלב ג' של הטיפול, הוחלט לאפשר יציאתו למטלה נוספת, בה ייבחנו מידת יכולתו להתמודד עם פיתויים ויכולתו ליישם את הכלים שרכש בטיפול.
6.תסקיר מיום 15/2/09 העלה כי הנאשם הצליח לעבור לשלב ג' של הטיפול, וכי הגם שבתוך כך התעוררו קשיים במישור ההתנהגותי – לרבות קשיים בהתנהלות הנאשם במסגרת גבולות מותרים ואף השפעה לרעה על ידי אחרים – הצליח הנאשם לסיים גם שלב זה. בתוך כך דווח על הישגים חיוביים במישור התעסוקתי. בהתאם למתואר שובץ הנאשם לשלב הבא של הטיפול, בהוסטל של הקהילה, ולמשך שישה חודשים.
7.תסקיר מיום 5/4/09 העלה כי מאז שילובו בהוסטל (מן המחצית השנייה של חודש מרץ) ועד עריכת התסקיר שמר הנאשם על מסגרת תעסוקתית קבועה, לקח חלק בקבוצות הטיפוליות ושמר על חוקי ההוסטל. יחד עם זאת דוּוָח מההוסטל כי הרושם הינו שהנאשם משתף פעולה רק באופן פורמאלי, כשלמעשה הוא ממשיך להתנהל על פי קודים התנהגותיים מניפולטיביים ואינטרסנטיים, מקיים קשרים חברתיים בעייתיים מחוץ להוסטל, ומתקשה להפנים את התכנים והמסרים של מטפליו וחבריו להוסטל. פסיכולוג ההוסטל העריך עוד כי התנהלות הנאשם קשורה למאפייניה של הפרעת האישיות האנטיסוציאלית בה הוא לוקה, והוסיף כי נראה שהעובדה שהנאשם שומר כיום על כללי המסגרת, נובעת בעיקר מהחשש מפני הסנקציה ולא מרצון לעריכת שינוי ממש. בתוך כך צויין עם זאת כי ההערכה היא שהסבירות לחזרתו לשימוש בסמים אינה גבוהה.
8.תסקיר מיום 7/7/09 העלה כי הנאשם הושעה מן ההוסטל בסוף חודש אפריל, על רקע אי הסדרת חובותיו הכספיים לקהילה. מכתב הסיכום מההוסטל לימד כי הנאשם השתלב כהלכה מבחינה תעסוקתית, אם כי התנהלותו עדיין בעייתית ובלתי מתאימה לשלבי הטיפול בו נמצא. עוד העלה התסקיר כי לאחר ההשעייה הנזכרת עבר הנאשם להתגורר בבית אחותו בעפולה, וכי לדבריו מצא עבודה חלקית אצל קבלן שיפוצים ואף החל להסדיר את שאר ענייניו (ובכלל זה פנייה ללשכת ההוצל"פ לצורך הסדרת חובותיו ופנייה ל"עמידר" לצורך הסדרת זכאותו לסיוע בשכר דירה). בנוסף יצר הנאשם קשר עם היחידה לטיפול בנפגעי סמים בעיר, ומאז לקח חלק במפגשים ונמצא במעקב בדיקות שתן, אשר העידו על ניקיון מסמים. עוד נמסר מהיחידה כי הנאשם משתדל לעמוד בדרישות המסגרת, ואף שניכר כי עושה כן ממוטיבציה חיצונית משפטית, יושלם בעניינו תהליך האבחון ויוחלט על תוכנית המשך טיפול התואמת את צרכיו.
9.תסקיר מיום 9/11/09, אשר הוגש כתסקיר מסכם, העלה כי הנאשם ממשיך ומתמיד בשיתוף הפעולה עם היחידה לטיפול בנפגעי סמים בעפולה, שם הוא מטופל מזה כחצי שנה; כי הוא מגיע בקביעות למפגשים הטיפוליים הקבוצתיים והפרטניים; נמצא במעקב רציף של בדיקות שתן המעיד על העדר סמים; וככלל משתף פעולה ככל הנדרש ממנו. הערכת מטפליו העלתה כי הקשר עם היחידה מהווה עבור הנאשם "שוטר חיצוני", ומסייע לו להמשיך בשגרת החיים ללא סמים, כשניכר כי הוא נתרם גם מן התכנים הטיפוליים.
עוד העלה התסקיר כי כיום מתפרנס הנאשם מעבודות שיפוצים, וכי נישא לאחרונה לבת זוגו, עימה הוא מתגורר בדירה ששכרו עבורם הוריה, כאשר השניים ממתינים להולדת ילדם המשותף.
10.בסיכום המתואר – וחרף הקשיים והבעייתיות שליוו את התהליך אותו עבר הנאשם – המליץ שירות המבחן על השתת צו מבחן למשך שנה, במסגרתו יימשך הקשר עם היחידה לטיפול בנפגעי סמים, וכן על הארכת המאסר המותנה בן שנה, שהושת עליו במסגרת ת.פ 2475/05 (שלום נצרת).
11.חרף המתואר ביקש ב"כ המאשימה להעדיף במקרה זה את שיקול ההרתעה על פני אינטרס הנאשם, ולהשית עליו מאסר בפועל במצטבר להפעלת המאסר המותנה הנזכר. עוד ביקש להשית עליו מאסר מותנה מרתיע ופסילה מלהחזיק רישיון נהיגה, בפועל ועל תנאי.
לתימוכין עמד על חומרת העבירות ומספרן, כמו גם על עברו הפלילי של הנאשם בתחום הסמים והאלימות, המלמד כי אין המדובר במעידה חד פעמית. בסיכום הדגיש כי במכלול הנסיבות הנזכרות אין בהצלחתו החלקית של הנאשם בהליך השיקום כדי להצדיק חריגה מהכלל ולעבור על המעשים המיוחסים לו לסדר היום.
12.מאידך ביקש הסנגור לאמץ במלואה המלצת שירות המבחן. בעניין זה הדגיש כי הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, ולא כחלק מהסדר טיעון, וכי בחר למעשה בדרך הקשה של שיקום. עוד הדגיש כי הנאשם נקי מסמים מזה כשנתיים, וכי מאז שוחרר ממעצרו בתיק זה התרחק מעולם הפשע ולראייה כי לא עבר מאז כל עבירה. ראייה נוספת לתפנית החיובית מצא בעבודתו, בנישואיו ובעובדה כי הוא מצפה לילד. על האמור הוסיף כי השבתו של הנאשם לכלא, תשיב המצב לאחור ותפגע בהליך הטיפולי הארוך אותו עבר – הגם שלא בהעדר קשיים – בהצלחה.
לפיכך, כמו גם לאור אינטרס החברה בהשבת עבריינים משוקמים לחיקה, ביקש הסנגור להאריך המאסר המותנה התלוי כנגד הנאשם, ולהשית עליו בנוסף צו מבחן לתקופה של שנה, והכל כפי המלצת שירות המבחן.
13.הנאשם, בדבריו האחרונים לעונש, הודה לבית המשפט על ההזדמנות שניתנה לו וציין כי הוא עומד להפוך לאב בעתיד הקרוב.