גזר דין
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות של נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף ונהיגה ללא ביטוח תקף.
הנאשם נהג כאמור בתאריך 21.3.08.
הנאשם אוחז ברישיון נהיגה משנת 2000 ולחובתו 9 הרשעות תעבורה קודמות.
בתאריך 13.6.07 הורשע הנאשם בעבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים בתיק תעבורה מס' 1513/07 בבית המשפט לתעבורה בנתניה, והושתו עליו, בין היתר, 12 חודשי מאסר על תנאי ו-11 חודשי פסילה. הנאשם נהג במהלך הפסילה שהושתה עליו בתיק זה. המאסר המותנה שהוטל על הנאשם הינו בר הפעלה כיום.
יש לציין כי רמת האלכוהול בתיק מס' 1513/07 עמדה על 280 מיקרו אלכוהול, רמה לגביה לא מוגשים כיום כתבי אישום על ידי התביעה בעבירות של נהיגה בשכרות.
פרט לעבירה זו, כל עבירות התעבורה הרשומות לחובתו של הנאשם הינן מסוג ברירות משפט.
לחובת הנאשם הרשעה פלילית אחת משנת 2004 בעבירה של הסעת תושב אישור ללא היתר עבודה.
ב"כ הנאשם הציג בפני בית המשפט מכתב מיום 7.6.09 שנרשם על ידי יחיא איהב, מנהל הקהילה הטיפולית אלפטאם המפעילה מרכז לטיפול בהתמכרויות, מרכז "מוסתקבל". מהמכתב עולה כי הנאשם נמצא בטיפול ובמעקב ביחידה האמבולטורית במרכז מתאריך 1.5.08, לאחר שפנה מיוזמתו לקבלת עזרה לגמילה משימוש באלכוהול וסמים, וגובשה עבורו תכנית טיפולים ומעקב.
בעקבות המכתב הופנה הנאשם לשירות המבחן לעריכת תסקיר.
בתאריך 13.1.10 התקבל תסקיר המאשר כי הנאשם עובר טיפול גמילה במרכז "מוסתקבל", מגיע באופן רציף למפגשים, נותן בדיקות שתן ומשתף פעולה עם גורמי הטיפול. גם בני משפחתו דיווחו על שינוי חיובי במצבו. גורמי הטיפול התרשמו כי לנאשם רצון אמיתי לשינוי ולהפסקת השימוש באלכוהול ובסמים. קצין המבחן התרשם אף הוא מכך שהנאשם מודע למצבו ולבעיית ההתמכרות, מגלה תובנה לנזקקותו לטיפול, מתקדם ומשקיע מאמצים לשינוי אורח חייו ההתמכרותי והשולי. לאור זאת, המלצת שירות המבחן הינה להטיל עליו צו מבחן למשך שנה על מנת לחזק את השינוי בו החל, לשלבו בקבוצה טיפולית בשירות המבחן, להטיל עליו של"צ ולהאריך את עונש המאסר על תנאי. שירות המבחן מעריך כי שליחתו למאסר במצבו הנוכחי עלול להביא לרגרסיה בתפקודו ולקטוע את ההליך הטיפולי בו החל.
בתאריך 20.1.10 שמעתי את עדותו של יחיא איהב 20.1.10 ממנה עולה כי הנאשם נמצא בטיפול במרכז במשך תקופה ארוכה, נותן בדיקות פעמיים בשבוע באופן קבוע, והתחיל להשתלב בקבוצה טיפולית חדשה שנפתחה במרכז. הנאשם עובד באופן מסודר במאפיה משפחתית ועומד להתארס. מר איהב ציין כי מדובר בתפנית חיובית של נאשם שהיה מכור לסמים ולאלכוהול ועבר משברים בחייו.
הואיל ותסקיר שירות המבחן המליץ על שילובו של הנאשם בקבוצה טיפולית, ביקשתי לבחון את השתלבותו של הנאשם בהמשך הטיפול, ובתאריך 12.5.10 התקבל תסקיר משלים. מהתסקיר עולה כי בחודש ינואר השתלב הנאשם בקבוצה טיפולית למכורים נקיים ונותן באופן עקבי בדיקות שתן שמראות על ניקיון מסמים ואלכוהול. קצין המבחן ציין כי בחודש האחרון לא הגיע הנאשם באופן רציף לפגישות, ייחס זאת ללחצים בעבודה ובמשפחה, אך ביטא נכונות להמשיך את השתתפותו בטיפול.
שירות המבחן מסכם כי למרות קשייו של הנאשם לשמור על רצף הטיפול בחודש האחרון, הרי שלאור העובדה כי מזה כשנתיים הוא נמצא בטיפול ובמעקב ושומר על ניקיון מסמים ואלכוהול, ונוכח ההערכה כי שליחתו למאסר עלולה להביא להתדרדרות במצבו, חוזר שירות המבחן על המלצתו הראשונה.
אין ספק כי העבירות בהן הורשע הנאשם הן עבירות חמורות המסכנות את ציבור המשתמשים בדרך. הנאשם נהג למרות פסילה שהוטלה עליו על ידי בית המשפט ולמרות חרב מאסר על תנאי שהושת עליו, וביטא בכך זלזול בחוק ובבתי המשפט.
בתי המשפט נקראים להטיל על נאשם הנוהג בזמן פסילה עונשים מרתיעים הכוללים מאסר בפועל, לא כל שכן כאשר תלוי ועומד נגדו מאסר על תנאי בר הפעלה.
יחד עם זאת, הענישה לעולם הינה אינדיבידואלית ועל בית המשפט לשקול נסיבותיו האישיות והמיוחדות של כל נאשם.
אני סבורה כי יש לראות בנסיבותיו האישיות של הנאשם נסיבות מיוחדות בהן לא יטיל בית המשפט מאסר לריצוי בפועל ולא יפעיל את המאסר המותנה העומד נגדו. בנסיבות בהן נמצא הנאשם מזה שנתיים בהליך של גמילה יש לתת עדיפות לשיקול השיקומי. במקרה זה אף עומד השיקול השיקומי כחלק מן האינטרס הציבורי לתת לנאשם, שהיה מכור לסמים ולשימוש באלכוהול ועשה שינוי משמעותי בחייו, הזדמנות להפוך לחלק מהחברה.
בתהליך ארוך של שנתיים אותו התחיל הנאשם בחודש מאי 2008 ,ביוזמתו, הפסיק הנאשם את השימוש באלכוהול ובסמים. הנאשם נמצא במסגרת טיפולית תחת טיפול ומעקב תמידיים ושמר לאורך התקופה על ניקיון מסמים ואלכוהול. כאשר התחיל הנאשם את הטיפול התרשמו גורמי הטיפול מאדם עם תלות חזקה באלכוהול, שבאה לידי ביטוי בשתייה יומיומית. בעזרת הטיפול מנהל כיום הנאשם אורח חיים תקין הן מבחינת תעסוקה והן מבחינת משפחה והוא מעוניין להמשיך ולסיים את הטיפול.
שני תסקירים מפורטים שהוגשו בעניינו של הנאשם ממליצים לאפשר לנאשם להמשיך את ההליך בו הוא נמצא ומצביעים על כך שהטלת מאסר בפועל ישים לאל את כל המאמצים וההשקעה שנעשו עד היום על ידי הנאשם וגורמי הטיפול.