גזר דין
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעובדות המיוחסות לו בכתב האישום המתוקן, בעבירה של איומים על פי עובדות האישום הראשון, ובאופן שהנאשם איים על המתלוננת בכך שאמר לה שיפגע בה, הארוע ארע במהלך שנת 2008. הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של תקיפה בנסיבות מחמירות ואיומים, על פי עובדות האישום השני המתוקן, ובאופן שביום 8.1.09 נכנסה לבית י"כ הקטינה, בתם של הנאשם והמתלוננת, הנאשם הורה לה להכנס לחדרה, בשלב הנ"ל החל ויכוח קולני בינו לבין המתלוננת ובסופו חסם הנאשם את דרכה של י"כ ולא איפשר לקטינה להגיע לחדרה, המתלוננת פנתה לנאשם וביקשה אותו לאפשר לקטינה לפנות לחדרה, הנאשם פנה למתלוננת אמר לה רק תרימי יד, בהמשך התקרבה המתלוננת לנאשם, הסיטה את גופה על מנת לאפשר לקטינה להכנס לחדרה, בתגובה הנאשם אחז בידו בגופה של המתלוננת ובידו השניה היכה על פניה, בהמשך ניסתה המתלוננת להחלץ מידי הנאשם, והורתה לקטינה להביא הטלפון על מנת להזעיק משטרה. לאחר זמן עלה בידי המתלוננת להדוף את הנאשם, והנאשם חזר ותפס בשערות ראשה היכה אותה בפניה, הפיל אותה לרצפת הבית ואחז בצוארה. בהמשך איים עליה באופן שאמר לה אם את הולכת למשטרה אני אפגע בך, בהמשך אמר שום צו הרחקה לא יעזור לך.
הצדדים הגיעו להסדר טיעון באופן שכתב האישום תוקן לעובדות כמפורט לעיל, בהן הודה הנאשם. סוכם בין הצדדים כי בעניינו של הנאשם שירות המבחן יתן תסקיר ובכפוף לתסקיר חיובי, באופן ששרות המבחן ימליץ המלצה חיובית ויאמר שהנאשם משתף פעולה ולוקח אחריות, תעתור התביעה להטיל על הנאשם עונש של שישה חודשי מאסר שיבחנו אם ניתן לרצותם בעבודות שירות, עונש הצופה פני עתיד, קנס כספי ופיצוי למתלוננת , סוכם שההגנה תטען כמיטב הבנתה.
בעניינו של הנאשם, נתקבלו שלשה תסקירים שנערכו על ידי שירות המבחן. בתסקיר אשר הוגש לישיבת יום15.4.10 שירות המבחן עתר לדחיה. עם זאת, ציין במסגרת התסקיר כי הנאשם כבן 43, גרוש ואב ל- 4 ילדים, הילדים נשארו במשמורת האם, האב מקיים קשר עם הילדים במסגרת פיקוח רשויות הרווחה. שירות המבחן ציין כי הנאשם עובד ומנהל עסק של חברה לעיבוד שבבי מכניקה ותפעול מכונות CNC , שירות המבחן התרשם כי הנאשם מתקשה להתייחס באופן רחב לקשיים הזוגיים, ממוקד בדרכי תגובה נוקשים לתפיסתו אשר הובילו מנקודת מבטו להסלמת הקשר הזוגי עד לפירוקו. שירות המבחן ציין כי הנאשם עובר טיפול במסגרת קרבה בטוחה, ותופס את הטיפול ככזה שיסייע לו בהפגת מתחים, ומקנה לו כלים להתמודדות. שירות המבחן מסר כי הנאשם תופס את הבעייתיות בהתנהלותו על רקע היותו ילד מוכה שגדל באוירה של אלימות. שירות המבחן ציין כי הנאשם ביטא צער וחרטה, עם זאת התרשם כי הנאשם נטה לצמצם את היקף בעיותיו וחומרתן. שירות המבחן ציין כי המתלוננת שהתה במקלט של נשים מוכות, בתחילה לאחר הגשת התלונה. שירות המבחן ציין כי טרם עלה בידו לקבל את המידע מכל הגורמים המטפלים. שירות המבחן ציין כי בתחילת יוני 2009 הנאשם פנה למרכז לטיפול למניעת אלימות במשפחה, קרבה בטוחה, וההתרשמות היתה מאדם בעל אישיות והתנהגות אלימה בעל רמת סיכון גבוהה להשנות התנהגות בעייתיות, בלטה נזקקותו להתערבות טיפול אנטנסיבי, לפיכך שולב במסגרת קבוצה טיפולית לגברים אלימים המתקיימת מדי שבוע. בהמשך קיבל שירות המבחן דיווח בסוף חודש מרץ כי הנאשם משתתף בצורה חיובית בטיפול באופן יציב וקבוע, הצליח להתגבר בד בבד על קשיים והחל לערוך תזוזה עקבית וכנה ביכולתו לערוך נגיעה באחריותו האישית כלפי התנהגותו האלימה. שירות המבחן עתר לדחות את הדיון על מנת שיעלה בידו לעקוב אחר התנהלותו של הנאשם.
בהמשך התקבל תסקיר לישיבת יום 4.7.10 שירות המבחן ציין כי הנאשם משתף פעולה באופן חיובי בטיפול שעובר, שירות המבחן ציין כי הנאשם עורך מאמצים ושיתוף בתכנים אישיים וברכישת כלים להתמודדות חיובית בקשר הזוגי. עוד ציין כי המסגרת הטיפולית מהווה עבורו הכלה לקשייו הרגשיים ומסייעת לו בדרכי התמודדות עם משבר פירוק התא המשפחתי. שירות המבחן ציין כי המתלוננת שיתפה אותם בחשיבות הרבה שגילתה להפגש עימם, שירות המבחן התרשם מאישה אינטליגנטית אשר התמודדה במשך תקופת נישואיה מיחס אלים ועויין. שירות המבחן התרשם כי האלימות כלפיה היתה חמורה וברוטלית. המתלוננת חששה חשש גדול לחייה שהובילה לפניה לגורמי החוק. עוד ציין כי המתלוננת תופסת את הפניה לעזרה פורמלית והתמיכה לה זוכה כפתח לפריצת מעגל המצוקה בה היתה נתונה. עוד ציין כי והמתלוננת התקשתה עם זאת לתת אמון באפשרות שהנאשם לשינוי.
שירות המבחן התרשם שהנאשם מודע יותר היום לחומרת דפוסי חשיבתו ועושה מאמצים לשינוי, עם זאת, התרשם מחומרת התנהגותו ולכן המליץ להטיל על הנאשם עונש מוחשי וחינוכי, שיהיה בו כדי לטשטש את חומרת מעשיו כנגד המתלוננת, וימחיש עבורו את חומרת התנהלותו לצד העמדתו בפיקוח שירות המבחן והמשך טיפול במסגרת קרבה בטוחה.
תסקיר נוסף הוגש לישיבת יום 26.7.10, שירות המבחן לא חזר בו מהמלצתו לענין העונש, וציין כי הנאשם ממשיך בקביעות את השתתפותו בקבוצה הטיפולית, מפגין מוטיביציה ונכונות אמיתית ליכולת לבחון סוגיות הקשורות להתנהגותו האלימה, וחוסר השליטה שגילה בסיטואציות מעוררות דחק, כמו גם התרשם שהנאשם מצליח בהדרגה לקחת אחריותו גדולה יותר על התנהגותו האלימה.
לציין כי בד בבד, נשלח הנאשם לממונה על עבודות השירות, והממונה מצא את הנאשם כמי שמתאים לבצע את עונשו במסגרת עבודות שירות.
התביעה עתרה להטיל על הנאשם עונש מאסר בדרך של עבודות שירות, עונש מותנה, קנס כספי ופיצוי. התביעה הציגה תסקיר קורבן ממנו עלה כי המתלוננת לאורך כל נישואיה הרגישה מושפלת וחיה תחת אלימות וטרור, עזבה את עבודתה ואת ביתה ואת מקור פרנסתה וניזוקה כלכלית כמו גם ניזוקה רגשית, שהתה במעון לנשים מוכות, סובלת מסיוטים. המתלוננת ציינה כי גם הילדים היו ערים לאלימות. עוד מסרה המתלוננת כי בהמשך, לאחר פרידתה מהנאשם, היה עליה להתחיל את חייה מאפס הואיל והנאשם סרב שהיא תוציא ציוד מהבית, והיום היא מנסה לבנות חיים שקטים ובטוחים ללא אלימות ופחד.
ב"כ המאשימה טען כי בבחינת העונש יש לשקול את תסקיר הקורבן, את האמור בתסקירי שירות המבחן, לגבי המתלוננת ולגבי הנאשם, את העובדה כי הגם שכתב האישום תוקן, רף האלימות עדיין גבוה גם על פי עובדות כתב האישום המתוקן, ובנוסף הפנה להמלצת שירות המבחן לגבי העונש.
ב"כ המאשימה הפנה לרע"פ 1293/08 שם נגזר על הנאשם על ידי בית המשפט קמא בגין עבירה של איומים עונש מאסר למשך 12 חודשים לריצוי בפועל, 12 חודשים מאסר על תנאי, קנס כספי והתחייבות. וערעורו של הנאשם נדחה על ידי כב' בית המשפט המחוזי ונדחתה בקשתו להגיש רשות ערעור. במקרה שם דובר על נאשם ללא עבר פלילי.
לאור האמור עתר ב"כ המאשימה להטיל על הנאשם עונש מאסר שיכול וירוצה בעבודות שירות, מאסר מותנה קנס כספי ופיצוי למתלוננת.
מנגד ב"כ הנאשם טענה כי כתב האישום תוקן באופן משמעותי, ולאחר שהתביעה קיבלה את עמדת המתלוננת והמתלוננת הסכימה הן לענין תיקון כתב האישום והן לענין העונש המוצע. ב"כ הנאשם טענה כי במשך השנה וחצי האחרונות הנאשם נתון בתנאים מגבילים, בתחילה היה נתון במעצר בית, ובהמשך אופשר לו לעבוד באופן חלקי. ב"כ הנאשם טענה כי הנאשם מיוזמתו פנה לקבל טיפול, והוא מקבל טיפול במסגרת קרבה בטוחה, הטיפול מסייע לו והנאשם כפי שעולה מהתסקיר המשלים משתתף ברצינות רבה בטיפול ומביע מוטיבציה אמיתית לבחון הסוגיות הנדרשות בהתנהלותו.
ב"כ הנאשם טענה כי לנאשם כיום כלים להפיג את התסכול. ב"כ הנאשם טענה כי הנאשם שנה שלמה לא נפגש עם ילדיו בעקבות ההליך הטיפולי, וכיום הוא נפגש עם ילדיו רק במסגרת קשב במרכז הקשב. ב"כ הנאשם טענה כי הנאשם מבין ומודע לכעס שיש למתלוננת כלפיו ולקשייה להסתדר עת עזבה את הבית, עם זאת, טענה כי הנאשם עבר שינוי גדול, והשינוי הגדול אשר עבר עולה גם מדברי המטפל מר תפילין, הנאשם לא יצר קשר עם המתלוננת במהלך כל התקופה, הנאשם מתחרט על מעשיו. ב"כ הנאשם טענה כי הנאשם סבל הפסדים כלכליים בבית עסקו, ואם לא יתאפשר לו לעבוד העסק יתמוטט ולא יעלה בידו לשלם מזונות.
לאור כל האמור עתרה שלא למצות את הדין עם הנאשם, ושלא להטיל על הנאשם עונש ברף העליון במסגרת הסדר הטיעון והציעה להטיל על הנאשם עונש אשר ירוצה במסגרת עבודות של"צ.
הנאשם התנצל על מעשיו וטען כי נענש קשות באופן שלא ראה את ילדיו כשנה.
שקלתי טיעוני הצדדים, שקלתי את האמור בתסקירי שירות המבחן, שקלתי את הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים וכפי נטען על ידי ההגנה היה מקובל על המתלוננת. שקלתי את העובדה שכתב האישום תוקן בצורה משמעותית, שקלתי את העובדה שהנאשם הודה, הביע חרטה חסך זמן שיפוטי. כמו גם, את העובדה שלחובת הנאשם לא רשומות הרשעות קודמות. שקלתי את המלצת שירות המבחן אשר המליץ במקרה הנדון להטיל על הנאשם עונש מוחשי וחינוכי. שקלתי את האמור בתסקיר קורבן.
לאחר ששקלתי את כל הנדרש ובשים לב לעובדה שגם עבירת האיומים אשר איים הנאשם על המתלוננת, כפי שעולה מסעיף 6 לעובדות כתב האישום המתוקן, הינה בעלת אופי קשה. כמו גם מעשה התקיפה כפי שעולה מסעיף 5 לעובדות כתב האישום נושא אופי קשה וחמור, כמו גם עבירת התקיפה העולה בסעיף 3 לעובדות כתב האישום הינה עבירת תקיפה קשה.
לאור כל האמור, מצאתי כי לא ניתן להסתפק בעניינו של הנאשם בעונש שאינו כולל רכיב של מאסר, ולו גם במסגרת עבודות שירות.
לאור כל האמור, אני מטילה על הנאשם את העונשים הבאים: