פסק דין ללא הרשעה לנאשם מס' 1
ביום 26.1.10 הציגו הצדדים הסדר טיעון, לפיו תוקן כתב האישום, הנאשם הודה בביצוע עבירות תקיפה ואיומים, והצדדים הסכימו, כי מופנה אל שירות המבחן אשר יערוך תסקיר, ויבחן, בין היתר את האפשרות להימנע מהרשעת הנאשם. עובר להצגת הסדר הטיעון האמור, נמחק כתב האישום נגד הנאשם מס' 2, ואילו הנאשם מס' 3 הורשע, בעבירות תקיפה, איומים והפרעה לשוטר, ונגזרו עליו מאסר מותנה, פיצוי וקנס.
על פי כתב האישום המתוקן, ביום 27.11.05 תקף הנאשם יחד עם הנאשמים האחרים את המתלונן, בכך שדחפו אותו בידיהם. באותו מעמד, איימו הנאשם והנאשם מס' 3 לשרוף את ביתו של המתלונן, הכל על רקע התנגדותם להקמת ביתו של המתלונן במקרקעין שנמסרו לחזקתו כדין.
יצוין, כי הנאשם יליד 1983, והיה בן 22 במועד ביצוע העבירות. אין לחובתו הרשעות קודמות, ולא צבר רישומים נוספים לאחר ביצוע העבירה האמורה.
שירות המבחן הגיש תסקיר, במסגרתו המליץ להימנע מהרשעת הנאשם. שירות המבחן מדווח, כי הנאשם נשוי ואב לתינוק, סיים 12 שנות לימוד, וכן סיים לימודים כמדריך לספורט במכון "וינגייט", והוא מתעתד להמשיך במסלול של לימוד הוראה, ולעסוק בהוראת חינוך גופני בבית ספר. הנאשם גם מדריך בהתנדבות בני נוער, במסגרת עמותת "הכרמל" לקידום ספורט בנגב, במסגרת קבוצת "צעירי רהט". שירות המבחן עמד על ההתפתחות בגישת הנאשם, ביחס להתנהגותו הבעייתית בעבר, והתרשם, כי "...מדובר באדם צעיר עם מוטיבציה טובה ותפקוד תקין ושומר חוק, בדרך כלל, ללא עבירות נוספות ב-5 שנים מאז ביצע את העבירה הנוכחית ושזו לו הסתבכותו הראשונה בפלילים. נראה כי לאור מעורבותו זו בפלילים, ההליך המשפטי והתכנים שעלו במפגשים איתנו, הוא ער היום, יותר מבעבר לחלקים הבעייתיים בהתנהגותו, מביע רצון לפעול לכיוון של שינוי והתמודדות עם מצבי חיים ומאפיינים הקשורים בו...". שירות המבחן ממליץ כאמור, להימנע מהרשעת הנאשם, וזאת משום שהרשעה עלולה לחבל באפשרויות תעסוקה עתידיות שלו. שירות המבחן ממליץ להטיל על הנאשם התחייבות כספית וכן צו שירות לתועלת הציבור, בהיקף של 160 שעות.
ב"כ המאשימה ביקש להרשיע את הנאשם, ולגזור עליו מאסר מותנה, וזאת נוכח גזר הדין שניתן נגד הנאשם מס' 3, וכאשר מדובר בעבירות דומות. לטענתו, הנאשם גם לא הוכיח שהרשעה עלולה לפגוע בו באופן ממשי.
ב"כ הנאשם ביקש לאמץ את המלצות התסקיר, ועמד על כך שמדובר בעבירה שאינה כוללת אלימות חמורה, ולדבריו הנאשם השלים זה מכבר עם המתלונן, ונערכה סולחה.
חומרת העבירות שעבר הנאשם נעוצה בהפחדת המתלונן, וברור כי התנהגותו ראויה לכל גנאי. מצד שני, עבירת התקיפה שביצע הנאשם, התבטאה בדחיפה, ומכאן שאינה ממוקמת במקום גבוה במדרג האלימות. האיומים שהשמיע היו איומים כלפי רכוש. יש כמובן ליתן משקל לזמן הרב שחלף מאז בוצעו העבירות.
כלל שנקבע בפסיקה, הינו כי יש בד"כ להרשיע מי שביצע עבירה, ורק בנסיבות יוצאות דופן, יימנע ביהמ"ש מהרשעת הנאשם, כאשר השיקול המרכזי לענין זה הינו, הנזק הצפוי לנאשם כתוצאה מהרשעתו, והיחס בין הנזק הצפוי ובין חומרת העבירה. הפסיקה פיתחה מבחני עזר העוסקים בין היתר בשאלות, אם מדובר בעבירה יחידה, מה הצפי להישנות עבירות ע"י הנאשם, מידת הפגיעה של הנאשם באחרים, יחסו של הנאשם לעבירה והשפעת ההרשעה על דימויו העצמי של הנאשם ובתחומי פעילותו.
כאמור, מדובר בנאשם צעיר, שעבר את העבירות בהיותו בן 22. הנאשם נטל אחריות על מעשיו, הן בשיחות עם שירות המבחן, והן בדבריו במהלך הדיון היום. שירות המבחן התרשם, כי הנאשם ערך שינוי בחייו, ועל כן, נדמה כי מטרת ההרתעה האישית הושגה באופן חלקי בעצם ניהול ההליך הפלילי. כאמור, הנאשם רכש לעצמו מקצוע של לימוד ספורט, והוא מתעתד להמשיך ללימודי הוראה. יש לזכור כי מדובר בנאשם צעיר ימים, הנמצא בתחילת ביסוס הקריירה שלו, ועל כן אני שותף למסקנת שירות המבחן, כי הרשעתו עלולה לפגוע בפרנסתו בעתיד. יש ליתן משקל גם לפעילותו הציבורית החיובית של הנאשם, המתבטאת כאמור בהתנדבות בהדרכת בני נוער במסגרת עמותת "כרמל".
יש ליתן משקל של ממש, גם לפגיעה בדימויו העצמי של הנאשם, מקום שיורשע, אשר נדמה, כי לא תהיה מוצדקת בנסיבות הענין.
הנאשם החל למעשה לשקם את חייו, ויש לעודד את המשך תהליך זה, העולה בקנה אחד גם עם האינטרס הציבורי.
מכל הטעמים האמורים, סבורני כי נכון להימנע מהרשעת הנאשם, ולאמץ את המלצת שירות המבחן במלואה.
אני נמנע אפוא מהרשעת הנאשם, ומטיל עליו לבצע שירות לתועלת הציבור בהיקף של 160 שעות, בתפקיד של מדריך ספורט בבית ספר "איבן חלדון" ברהט, על פי תכנית שיערוך שירות המבחן. כמו כן, אני מטיל עליו לחתום על התחייבות על סך 10,000 ₪, לתקופה של שנה אחת מהיום שלא לבצע עבירה מן העבירות בביצוען הודה. הנאשם יחתום על ההתחייבות תוך 7 ימים, שאם לא כן, ייאסר ל-7 ימים.
זכות ערעור לביהמ"ש המחוזי תוך 45 ימים.
ניתנה והודעה היום ה' תשרי תשע"א, 13/09/2010 במעמד הנוכחים.
גד גדעון, שופט
הוקלד על ידי: הילה כפיר