חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

מיסוי של השכרת דירות לדיפלומטים

תאריך פרסום : 09/02/2017 | גרסת הדפסה
ע"מ
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
6982-09-13
02/02/2017
בפני השופט:
ה' קירש

- נגד -
המערערת:
א.ב. המפתח יזום והשקעות בע"מ
עו"ד שי ברגר
עו"ד קרן מרציאנו 'קרין שלו-אברהם
המשיב:
מנהל מע"מ ומס קניה תל אביב
עו"ד נגה דגן מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי)
פסק דין
 

 

  • מבוא

 

  1. המערערת, אשר התחילה לפעול בשנת 1997, מיקדה את עסקיה בתחום הנדל"ן בפלח שוק מסויים: היא שכרה דירות מגורים באזור תל אביב מבעליהן והשכירה אותן לשימוש תושבי חוץ, על פי רוב עובדי שגרירויות וחברות זרות. מרבית הדיירים היו ממדינות מזרח אירופה, כאשר מייסדי המערערת, גב' בולוטין ומר ברדצ'בסקי, הם עצמם יוצאי רוסיה. כפי שיפורט בהמשך, הסכמי השכירות בדרך כלל הזכירו הן את הדייר תושב החוץ והן את השגרירות או החברה הזרה בה הוא הועסק.

 

  1. התגלעה מחלוקת בין המערערת לבין המשיב, מנהל מס ערך מוסף, באשר לאופן המיסוי של עסקאות ההשכרה בהן השכירה המערערת דירות כאמור: לכל הדעות ההשכרה הייתה בבחינת "עסקה" כמשמעות מונח זה בחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 ("החוק"). אולם לטענת המערערת ההשכרה הייתה פטורה ממס מכוח סעיף 31(1) לחוק מפני שמדובר ב"השכרה למגורים". לעומת זאת, המשיב סבור כי הסכמי השכירות נכרתו למעשה עם השגרירויות והחברות הזרות (המעסיקות) ועל כן בהתאם להלכות שנקבעו בעניין סימון ובעניין שליט אין המקרה נופל לגדר סעיף 31(1) לחוק.

גישה זו של המשיב הביאה אותו לחייב במס עסקאות את מלוא דמי השכירות שנגבו על ידי המערערת כמשכירה בתקופה שבין אוקטובר 2006 לבין דצמבר 2010 בקשר לדירות מושא המחלוקת.

 

  1. כטענה חלופית, מציעה המערערת להחיל על המקרה את הוראות סעיף 5(ב) לחוק, כך שהיא תחוייב במס ערך מוסף רק על ההפרש בין דמי השכירות שהיא גבתה מן השוכרים לבין דמי השכירות שהיא שילמה לבעלי הדירות.

 

  • הוראות הדין ופירושן

 

  1. סעיף 2 לחוק מטיל מס, בין היתר, על "עסקה בישראל". לפי סעיף 1 לחוק, "עסקה" כוללת: "(1) מכירת נכס... בידי עוסק במהלך עסקו...". המושג "מכר", כפי שהוגדר לצורך חוק זה, חובק גם "השכרתו [של נכס], מקחו אגב שכירות, הקניית רשות לשימוש בו בתמורה...".

 

  1. נזכיר כי על פי סעיף 1 לחוק השכירות והשאילה, התשל"א-1971 (שכותרתו "מהות השכירות"), "שכירות היא זכות שהוקנתה בתמורה... להחזיק בנכס ולהשתמש בו שלא לצמיתות." בדומה, סעיף 3 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 קובע כי "שכירות מקרקעין היא זכות שהוקנתה בתמורה להחזיק במקרקעין ולהשתמש בהם שלא לצמיתות..." ובהתאם לסעיף 1 לאותו חוק "שכירות – לרבות שכירות משנה".

 

  1. סעיף 31 לחוק מס ערך מוסף קובע לאמור:

 

"אלה עסקאות הפטורות ממס:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ