תת"ע
בית משפט השלום לתעבורה בירושלים
|
5716-03-12
17/07/2013
|
בפני השופט:
נאיל מהנא
|
- נגד - |
התובע:
מדינת ישראל
|
הנתבע:
איאד קסואני
|
|
החלטה
מונחת בפניי בקשה לשינוי תנאי מעצרו של הנאשם, אשר שוהה במרכז טיפולי, בהתאם להחלטה מיום 16.12.12.
מבוא
הנאשם הורשע בשני כתבי אישום, שהדיון בהם אוחד. האחד, מתייחס לאירוע מיום 16.03.12 לפיו נתפס הנאשם נוהג למרות שרישיון הנהיגה שלו פקע ב- 12/1997, עבירה על סעיף 10(א) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] תשכ"א – 1961 (להלן: "פקודת התעבורה"); והשני, מתייחס לאירוע מיום 08.06.12 לפיו שוב נתפס הנאשם נוהג כשאינו מורשה לנהיגת רכב ואף ללא רישיון רכב בתוקף ובשכרות מכוח סירובו להיבדק, עבירה על סעיף 10(א) לפקודת התעבורה; רישיון רכב שפקע, עבירה על סעיף 2 לפקודת התעבורה; נהיגה בשכרות, עבירה על סעיף 62(3) ו- 64ב(א1), 64(ד)א וסעיף 39א לפקודת התעבורה.
בד בבד עם הגשת כתב האישום הגישה המאשימה בקשה למעצר עד תום ההליכים. ביום 02.07.12, הורתה כב' השופטת קסלסי על מעצרו של הנאשם עד לתום ההליכים.
לאחר שהנאשם שהה במעצר למשך כ- 6 חודשים. ביום 16.12.12 הורתה כב' השופטת קסלסי, על שחרורו של הנאשם לחלופת מעצר שהוצעה על ידי שירות המבחן- למוסד "אל פטאם" שבטייבה לצורך טיפול בבעיית התמכרות של הנאשם מאלכוהול.
מאז ועד היום שוהה הנאשם בקהילה בתנאי מעצר.
עתה, מבקש הנאשם לשנות את תנאי שחרורו על ידי שילובו במסגרת טיפולית בקהילה- מרכז יום הנמצאת במזרח ירושלים כך שיוכל לשהות עם משפחתו הגרעינית וילדיו שנמצאים כיום בטיפולה של אמו, וכן לסייע בניהול העסק המשפחתי שהשאיר אביו שנפטר לפני כשלושה שבועות.
טענות הצדדים
לטענת הסניגור, יש להיעתר לבקשה לאור תסקיר שירות המבחן, מיום 02.07.13, לפיו הנאשם מגלה אחריות, מוטיבציה והתקדמות משמעותית בהליך הטיפולי שהחל בדצמבר 2012.
הסניגור הפנה לתסקיר שירות המבחן לפיו שינוי תנאי השחרור כמבוקש תהיה לו השפעה חיובית על התהליך השיקומי והרצון של הנאשם להמשיך בו, וזאת לאור נסיבותיו הקשות של הנאשם, אשר גרוש מאשתו ואב לשלושה ילדים שנמצאים עתה כאמור בטיפולה של אמו. בנוסף, אביו נפטר לאחרונה.
המאשימה מתנגדת לבקשה. לטענתה על בית המשפט לקחת בחשבון שיקולים נוספים פרט לשיקול השיקומי. לטענת המאשימה, הנאשם הינו מסוכן הן מבחינת העבירות שביצע והן מבחינת עברו, בנוסף, לנאשם עונשי מאסר על תנאי ברי הפעלה. ב"כ המאשימה טוען כי המאשימה התנגדה לשיקום ללא ענישה ומן הראוי שהנאשם יופנה לשיקום לאחר שירצה את עונשו. הליך שיקומי במסגרת סגורה הינו רע במיעוטו ויש בו לפקח על הנאשם פיקוח סביר, גם אם לא הדוק, כפי שראוי בעונש מאסר ולכן אין מקום לשינוי תנאי שחרורו.
דיון והכרעה
שירות המבחן ציין בתסקירו מיום 02.07.13 כי "העובד הסוציאלי מעריך כי איאד עבר תהליך טיפולי ארוך ומשמעותי בתוך הקהילה וכי חזרתו למשפחתו בשלב זה הנה משמעותית ותסייע לו בהמשך תהליך שיקומו. המלצתו כי איאד ישולב במסגרת טיפולית בקהילה- מרכז יום".
שירות המבחן ממליץ לאפשר לנאשם להמשיך את תהליך השיקום במסגרת מרכז יום בירושלים וזאת לאור השינוי שחל בחייו של הנאשם, רצונו בחזרה למשפחתו וההערכה של העובד הסוציאלי המטפל כי חזרתו תהיה לה השפעה חיובית על תהליך שיקומו וביטוי הרצון והמחויבות להשתלבות במסגרת טיפולית אינטנסיבית בקהילה.
כבר עתה, אציין, כי לאחר שקראתי את תסקיר שירות המבחן מיום 02.07.13 וכן תסקירו המשלים מיום 10.07.13 ושמעתי את טיעוני הצדדים הגעתי למסקנה יש לאפשר לנאשם להמשיך בהליך הטיפולי אותו החל בהצלחה עד כה, תוך מתן אפשרות לשינוי תנאי שחרורו על ידי כך שתינתן לו האפשרות כמומלץ על ידי שירות המבחן לטיפול במסגרת מרכז יום, הכל כמובן במידה וימצא מתאים על ידי מרכז יום לאחר ראיון שאמור להיערך לו.
בנסיבות אלה, אני מאפשר לנאשם לגשת לראיון שנקבע ליום 17.07.13 בין השעות 13:00 ועד לשעה 18:00 ביחידת של"מ המפעילה את מרכז יום במזרח ירושלים וזאת לצורך בחינת התאמה ובדיקת מוטיבציה לטיפול במרכז יום.
שירות המבחן יגיש תוכנית טיפול מפורטת הכוללת שעות התייצבותו של הנאשם במרכז יום וכן שעות ומועדי השיחות הפרטניות להן יידרש ביחידת של"מ. לאחר קבלת האמור אקבע את השינוי בתנאי השחרור, זאת בכפוף לשני ערבים ומפקחים אשר יפקחו על הנאשם בעת שהייתו במעצר בית לאחר סיום טיפוליו.
ניתנה היום, י' אב תשע"ג, 17 יולי 2013, בהעדר הצדדים.