החלטה
1.הערר שבפניי מוגש על החלטת בית המשפט קמא (כבוד השופט בקר) מיום 12/5/2011, לפיה שוחרר המשיב למעצר בית מלא בפיקוח רצוף על-ידי שלושה מפקחים בצירוף ערבויות והפקדה במזומן. כמו כן, ניתן צו איזוק אלקטרוני וצו פיקוח מעצר למשך חצי שנה.
בערר נאמר כי כנגד המשיב הוגש כתב אישום חמור, המייחס לו שלושה אישומים של סחר בסם מסוג חשיש וסוג אחד של אספקת סם מסוג חשיש והכל לסוכנת סמויה – שוטרת ולאחרת. לא רק שהמשיב סחר בסם שעה שמכר לסוכנת, כי אם מכר לאחרת בנוכחות הסוכנת.
כנגד המשיב הוגשה בקשה למעצר עד תום ההליכים.
לאחר שהתקיים דיון לגופו בבקשה למעצר עד תום ההליכים, נקבע על-ידי בית המשפט קמא כי קיימות גם קיימות ראיות לכאורה בתיק וכי קיימת גם עילת מעצר. בתום הדיון הראשון, אשר התקיים לגופו של עניין, נשלח המשיב לשירות המבחן לקבלת תסקיר מעצר בענייננו.
הערר עצמו מתייחס למעשה לקביעותיו של בית המשפט קמא באשר לשחרורו של המשיב בתנאים למעצר בית, בניגוד להמלצתו המפורשת של תסקיר שירות המבחן.
אין הערר נסוב על קיומן של ראיות לכאורה או באשר לקיומה של עילת מעצר.
2.בהחלטת בית המשפט קמא ציין בית המשפט את כתב האישום המייחס למשיב שלושה אישומי של סחר בסם ואספקה. בית המשפט ציין כי מדובר באדם בן 57, אשר נעדר כל עבר פלילי, והוא לכאורה נורמטיבי עד להגשת כתב האישום.
בית המשפט קבע גם כי אין לאבחן בין אדם צעיר לבין אדם מבוגר, כאשר מדובר במי שבמשך חמישה עשורים תמימים לא התנסה בעולם הפלילי. בית המשפט קמא ציין כי מוצאו של המשיב ואת העובדה כי למרות אירועים עבריניים אחרים במשפחה, המשיך המשיב בניהול אורח חיים נורמטיבי, כאשר הוא בעל דוכן בשוק הכרמל.
לאור זאת, התבקש שירות המבחן לבדוק אם קיימת חלופת מעצר.
בית המשפט קבע כי עיין היטב בתסקיר ולא ירד לסוף דעתו של שירות המבחן בעניין פסילת המפקחים המוצעים. מדובר לדבריו בשלושה אנשים: אשתו ובנו של המשיב, וכן חברת משפחה, שהם כולם אנשים טובים וייראי חוק, הנעדרים עבר פלילי, אשר כל חטאם בכך שנקטו גישה מגוננת כלפי המשיב, ולא הכירו בהשלכות העמוקות של בחירות המשיב.
עוד ציין בית המשפט כי הוא יוצא מנקודת הנחה, על פיה משפחה נורמטיבית, אשר יום בהיר מתבשרת כי לאביה מיוחס כתב אישום האוחז בשלושה אישומי סחר בסמים, מקבלת את הדבר בתדהמה וכי הדבר גורם לטלטלה.
לדבריו, דווקא העובדה כי בני המשפחה לא ידעו על העיסוק ועל הצדדים הבלתי כשרים של אבי המשפחה, מלמד על כשרותם "אם יכלו המפקחים לפקוח עין או לשים לב למצב המתדרדר של המשיב לא לי לקבוע ואין הם שעומדים למשפט".
בית המשפט אף התייחס לעניין המב"ד הנוסף שעניינו מתחום הנשק, אשר גרם לדבריו לשירות המבחן שלא להביט בעין טובה על המשיב, אולם הסתבר בסופו של עניין, כי העניין קשור לבנו המשוחרר.
בנסיבות העניין, נקבע על-ידי בית המשפט קמא, כי כאשר הביא בחשבון את העובדה כי המשיב נמצא במעצר כבר חודש ימים, לראשונה בחייו, ומבט לעברו של המשיב מלמד כי למעצר היה אפקט וכי נשברה ידו, מוצא בית המשפט לנכון להחיל את החריג לכלל בדבר סוחרי סמים על המשיב. בשל בעיות התמכרות הוסף האזיק האלקטרוני, כך נאמר בסופה של ההחלטה.
3.אין ספק כי תסקיר שירות המבחן אמור אכן להוות כלי עבודה בלבד בידי בית המשפט. אולם, מקובלת עלי טענת ב"כ העורר כי על-מנת שביהמ"ש יסטה מהמלצות שירות המבחן, עליו לציין נימוקים כבדי משקל.
במקרה שבפניי סטה בית המשפט מהמלצה כי על יסוד מצבו האישי של המשיב יחד עם הקביעה כי אין הוא יורד לשורש דעתו של שירות המבחן באשר לאי התאמתם של המפקחים.
אין ספק ואף לא הייתה מחלוקת כי גם אם מדובר בסם מסוג חשיש, ובכמויות הקטנות, הרי שהעבירות המיוחסות למשיב, לגביהן הוחלט כי קיימות ראיות לכאורה, הן עבירות הכרוכות בפעילות שרשרת כפי שציינה ב"כ העוררת. אין מדובר בהתנהלות אישית מנותקת מהשפעה של גורמים נוספים באותה שרשרת פעילות של מכירה וקניית סמים.
המסוכנות העולה בנסיבות אלה הינה ברורה ביותר.
לכך יש לצרף את מסקנת שירות המבחן, לגביה לא הייתה לביהמ"ש הסתייגות, על פיה התרשמו כי מעבר לדיווחיו של המשיב ביחס לחרדה והשלכות מעצרו על ילדיו, הרי המשיב מוטרד מההליך המשפטי ואינו בשל לבחון חלקיו המכשילים והשלכותיהם על סביבתו והמשך חייו. ממשיך שירות המבחן וקובע, כי המשיב משליך האחריות להסתבכותו על גורמים חיצוניים ואירועים טראומתיים מבלי יכולת לבחון את בחירותיו באופן ביקורתי ולראות אלטרנטיבות להתמודדות עם קשיים באופן מקצר יותר. שירות המבחן התרשם כי גישה זו מצמצמת מרמת אחריותו ואינה מאפשרת לקיחת אחריות על התדרדרותו למעורבות בפלילים. גישה מטשטשת ומרחיקה זו משמרת את רמת הסיכון במצבו כשהמשיב מתקשה להבחין בין עצם השימוש בסם לבין מאפיינים עבריניים יותר הגלומים בעבירות המיוחסות לו (ההדגשות שלי - ד.ק.).