פ"ל
בית משפט השלום לתעבורה בירושלים
|
4642-03-13
25/11/2013
|
בפני השופט:
מרים קסלסי
|
- נגד - |
התובע:
מדינת ישראל
|
הנתבע:
עודיי עליאן
|
גזר-דין |
גזר דין
מבוא
הנאשם הורשע על סמך הודאתו כי ביום 26/2/13 נהג ברכב פרטי מבלי שהיה מורשה לכך וללא ביטוח חובה בתוקף. מדובר בעבירה שניה מסוגה, כאשר לחובתו של הנאשם תנאים ברי הפעלה של מאסר בן ששה חודשים ופסילה לשלושה חודשים, אשר הושתו על הנאשם בתת"ע 10735-12-10.
הסנגור ביקש, בטרם אגזור עונשו של הנאשם לשקול כשירותו לריצוי העונש כולו או חלקו בעבודות שירות. ביום 13.6.13 הוריתי לממונה על עבודות שירות בשירות בתי הסוהר (להלן: "הממונה") לערוך חוות דעת, אולם ביום 29.8.13 הודיע הממונה כי הנאשם לא התייצב לראיון בשלושה מועדים שונים.
בדיון ביום 10.9.13 הודיע ב"כ הנאשם כי אי התייצבותו של הנאשם נבעה מסיבות שלא היו תלויות בו וביקש כי תינתן לנאשם הזדמנות נוספת להיפגש עם הממונה. המאשימה התנגדה למתן הזדמנות נוספת ובצדק. כראיה לרצינות כוונותיו של הנאשם, נענה הנאשם להצעה כי ייעצר עד תום ההליכים, כשבמהלך מעצרו יוכל הממונה לפגוש אותו ולחוות דעתו.
הנאשם נעצר מיום 29.9.13 ועד היום. הממונה על עבודות השירות המליץ בחיוב להעסיק הנאשם בבית חולים ביקור חולים, כאמור בחוות דעתו מיום 30/9/13.
טיעוני הצדדים לעונש
ב"כ המאשימה ביקש להפעיל תנאי המאסר ולהורות על מאסר נוסף במצטבר, מאחורי סורג ובריח. כאמור מדובר בעבירה שניה מסוגה. עוד ביקש להשית על הנאשם מאסר על תנאי, פסילה במצטבר להפעלת התנאי בן שלושת החודשים, פסילה על תנאי וקנס.
ב"כ הנאשם ציין כי לנאשם אין עבר פלילי, התנאי להפעלה אינו מידתי וכי מתחם הענישה ההולם נע בין מאסר על תנאי למאסר בפועל קצר.
העונש ההולם
עבירת נהיגה לא מורשית היא עבירה חמורה המסכנת את ציבור המשתמשים בדרך (ראה עפ"ת 37090-05-10 איאן עודה נ' מדינת ישראל). אכן מדיניות הענישה בעבירה זו היא בין מאסר על תנאי למאסר בפועל של מספר חודשים, אולם מי שחוזר ומבצע העבירה דינו למאסר ולא למאסר על תנאי, על אחת כמה וכמה , כאשר תלוי ומרחף מעל ראשו תנאי מאסר בר הפעלה, שהרי כידוע הכלל הוא שיש להפעיל התנאי ואף להחשיבו כריצוי העונש בגין העבירה הקודמת שבגינה הושת.
לולא תנאי המאסר שיש להפעיל, העונש שמושת על מי שנוהג פעם שניה מבלי שהוא מורשה היה נע בין שבועות ספורים לשלושה חודשים, תקופת מאסר ארוכה יותר נגזרה על עבריינים רצידיביסטים. גזרי הדין הבאים מדגימים זאת:
בעפ"ת (ים) 18764-06-12 בנימין זרביב נ' מדינת ישראל, אישר בית המשפט המחוזי עונש של חודש מאסר בפועל, במצטבר להפעלת שלושה חודשי מאסר על תנאי מתיק קודם, על נאשם שהורשע בנהיגה לא מורשית פעם שלישית.
בתת"ע (ירושלים) 13918-08 מדינת ישראל נ' נסר עבאסייה הוטל על נאשם חודש מאסר בפועל ושלושה חודשי פסילה לאחר שהורשע בעבירה שניה של נהיגה לא מורשית.
בע"פ 70268/04 שלוחת תביעות פתח תקוה נ' ג'בארה מאהר החמיר בית המשפט המחוזי בעונשו של נאשם אשר בעברו ארבע עבירות נהיגה בלתי מורשית, וגזר עליו 4 חודשי מאסר בפועל, הפעלת עונש מאסר על תנאי בן 7 חודשים מתוכו 3 חודשים במצטבר ופסילת רשיון נהיגה למשך שנתיים. בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון נדחתה.
בפ"ל 7374-12-11 מדינת ישראל נ' חן אלמקייס נדון עניינו של נאשם שהורשע בפעם השלישית בנהיגה לא מורשית. לנאשם היה עבר פלילי עשיר ובזמן מתן גזר הדין ריצה עונש מאסר בפועל בתיק אחר. בית המשפט הטיל עליו עונש של 6 חודשי מאסר בפועל, מתוכם רק 3 חודשים במצטבר למאסר אותו ריצה, פסילת רשיון נהיגה לשנה וחצי ורכיבי עונש נוספים.
כאמור לעיל, הנאשם כבר ריצה כמעט חודשיים מאחורי סורג ובריח ואף בתנאי מעצר. למי שזה לו מעצרו הראשון, נראה כי ניתן להקל עמו ולהורות כי יתרת תקופת מאסרו תרוצה בדרך של עבודות שירות. היות שעל פי החוק רק מאסר עד ששה חודשים יכול שירוצה בדרך של עבודות שירות, איני משיתה על הנאשם עונש מאסר במצטבר להפעלת התנאי, אלא בחופף. נראה כי הנאשם למד הלקח והפנים חומרת העבירה. בנוסף, בל נשכח כי מאסר בדרך של עבודות שירות, יכול ויהפוך למאסר מאחורי סורג ובריח, אם הנאשם לא יעמוד בתנאי הממונה. ואם יעמוד בתנאים ויבצע עבודתו כראוי, לא רק הנאשם הרוויח אלא הציבור בכללותו.
גזר הדין
לאור כל האמור, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
מאסר למשך חודשיים.