ת"פ
בית המשפט המחוזי חיפה
|
19758-09-09
30/01/2011
|
בפני השופט:
כמאל סעב
|
- נגד - |
התובע:
מדינת ישראל
|
הנתבע:
1. מימון נחמני (עציר) 2. שרות מבחן למבוגרים - מחוז חיפה והצפון
|
|
החלטה
בפני בקשה לקבלת העתק מתסקיר קורבן, אשר נערך בעניין קורבן האירוע הפלילי נשוא תיק זה (להלן: "התסקיר").
המבקשת, מייצגת את אחיו של הקורבן בהליך שמתנהל נגדו בבימ"ש השלום בקריות.
לטענת המבקשת, התסקיר מכיל מידע חיוני לצורך הגנת לקוחה. לטענתה, חשיפת התסקיר לא תגרום כל נזק, ובמיוחד כאשר בני משפחת הקורבן הסכימו כי הסנגורית תקבל לידיה את התסקיר.
לטענתה, התסקיר מבוקש לצורך דיון פלילי הקשור לאחיו של הקורבן, המתאר את הנסיבות של משפחת הקורבן ומצבו הנפשי של האח בעקבות האירועים הטראגיים.
מנגד, ביקשה המאשימה לקבל את עמדת שירות המבחן אשר ערך את התסקיר.
שירות המבחן התנגד להעברת התסקיר למבקשת. ציין, כי התסקיר נכתב והוגש לצורך ההליך שלשמו הוא התבקש ויש חשיבות ומשמעות בשמירה על סודיות התסקיר והשימוש בו. הפנה להוראות החוק הרלוונטיות לעניין גילוי התסקיר ובמיוחד הפנה לסעיף 191א(ד) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] – התשמ"ב 1982 (להלן: "החסד"פ").
לאחר שעיינתי בנימוקי הבקשה, בתגובת המאשימה ועמדת שירות המבחן שערך את התסקיר, אני מחליט לדחות את הבקשה.
סעיף 191 א לחסד"פ דן בחיסיון תסקיר קורבן וקובע כדלקמן:
"(א)העתק של תסקיר לפי סעיף 187(ב) יימסר לבעלי הדין, ובית המשפט ישמע כל טענה באשר לכתוב בו. בית המשפט רשאי להחליט, מטעמים שבטובת הנפגע, שלא למסור לנאשם את התסקיר או חלק ממנו, ובלבד שהנאשם קיבל תמצית מן המידע העובדתי הכלול בתסקיר, אם לדעת בית המשפט המידע חיוני לניהול ההגנה.
...
...
(ד)המגלה מידע מתסקיר שנערך לפי סעיף 187(ב), או המגלה מידע שהגיע אליו עקב עריכת תסקיר כאמור שלא לצורך ההליך המשפטי שבקשר אליו הוא נמסר, או בניגוד להחלטת בית המשפט לפי סעיף קטן (א), דינו - מאסר ששה חודשים".
עוד יש להפנות לתקנה 28 לתקנות סדר הדין הפלילי, התשל"ד-1974, שדנה בגילוי ידיעות וקובעת, כי:
"(א)מי שהגיע לידיו תסקיר לצורך הליך משפטי לא ישתמש בתסקיר או בתוצאות של הבדיקות והחקירות האחרות שנמסרו לפי תקנות אלה ולא יגלה ידיעות שהגיעו לידו באמצעות התסקיר, אלא לצורך ההליך המשפטי שבקשר אליו נמסר התסקיר.
(ב)אין באמור בתקנת משנה (א) כדי להתיר מסירת תוכן תסקיר לנאשם או לאדם אחר אשר התסקיר מתייחס אליו, אלא לפי הוראות בית המשפט על פי סעיף 191 לחוק".
המדובר בתסקיר קורבן שנערך לפי סעיף 187(ב) לחסד"פ, תסקיר אשר גילויו מתבקש כעת. לכן, סעיף 191א לחסד"פ חל בענייננו.
סעיף זה מסדיר את שאלת גילוי התסקיר של קצין מבחן ומתיר מסירת המידע לתובע ולסניגורו של הנאשם, ולבית המשפט שיקול דעת לצוות כי החומר יימסר אף לנאשם, בהתקיים טעמים מיוחדים (ראו בג"ץ 2754/94 יצחק לוי נגד שרת העבודה והרווחה, פ"ד נ(4) 353). אך בהוראה הנ"ל אין כל זכר לקורבן העבירה או בא כוחו, כמי שרשאי לקבל העתק ממנו, וקל וחומר כשמדובר בבני משפחת הקורבן, על כן, אין כל משמעות להסכמתו להעביר עותק מהתסקיר לכל אדם אחר.
כעולה מסעיף 191א לחסד"פ ותקנה 28 המדובר בגילוי תסקיר לצורך ההליך המשפטי שבקשר אליו הוא נערך, ולכן יש לנקוט במשנה זהירות כאשר מתבקשים להרחיב את היריעה ולהשתמש בתסקיר בהליכים אחרים.
בנסיבות העניין לא מצאתי מקום להעתר לבקשה.