ת"פ
בית משפט השלום ירושלים
|
2504-12
02/05/2013
|
בפני השופט:
שמואל הרבסט
|
- נגד - |
התובע:
מדינת ישראל
|
הנתבע:
1. מחמד דיאב (עציר) –דינו נגזר 2. עלי סיאם (עציר)
|
גזר-דין |
גזר דין בעניינו של נאשם 2
הנאשם, בן 28 שנים (יליד שנת 1985), הורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירה של סחר בסם מסוכן מסוג חשיש במשקל של 2.79 גרם, ואשר בעת ביצועה הוא נהג ללא רישיון נהיגה, ללא ביטוח חובה וברכב שהורד מן הכביש. בעת מעצרו, הוא לא נענה לדרישת השוטרים והכשילם בעת ביצוע תפקידם.
בעת ביצוע העסקה, הוא הוציא את הארנק ובו הסם נשוא העסקה ומסרו לקונה.
התביעה סוברת כי בעבירות סמים בכלל צריך שתהא ענישה מחמירה, וקל וחומר בעבירות של סחר בסם הכוללות את הפצת הסם ומביאות להתרחבות הנגע בשל היות הסם זמין וקל להשגה. נסיבה נוספת לחומרה היא היות הנאשם מבצע מעשי עבריינות נוספים הקשורים לתחום התעבורה, כמפורט.
עברו הפלילי של הנאשם מכביד, והוא אף ריצה עונשי מאסר בפועל בגין הרשעותיו הקודמות.
עוד נטען כי, המתחם הראוי לכל "חבילת" העבירות היא בין 8 חודשים לשנתיים מאסר. העונש המתאים, כך לדברי המאשימה, בגין העבירות כולן, הוא 20 חודשי מאסר בפועל.
ההגנה סוברת כי יש לבחון את מכלול העבירות כמעשה אחד, אותו יש להעריך בהצבתו של הנאשם אל מול ה"שותף הבכיר" בתיק זה שהורשע ב-6 מקרי סחר נוספים, ועל אף עברו הפלילי המכביד נדון ל-36 חודשי מאסר הכוללים שני מאסרים מותנים שהופעלו בחופף.
עונש של 20 חודשי מאסר, כך לדברי הסניגור, בנסיבות העניין, נראה מופרז והוא מנוגד להגיון הפשוט והבריא.
הנאשם התחתן ונולדו לו שתי בנות, ובשל כך, הוא מבקש לפתוח דף חדש בחייו ולשם כך הוא עותר לתקופת מאסר קצרה ככל שניתן, וככל שהדבר אפשרי, להסתפק בימי מעצרו.
הצדדים הגישו לעיוני פסיקה ובה מתחמי ענישה שונים בגין עבירת הסחר בסם, זה מקל וזה מחמיר, כל צד ומתחמו שלו.
דיון והכרעה
המתחם הראוי לעבירות מעין אלו ראוי שייגזר מהערך המוגן של מיגור תופעת השימוש והסחר בסם. רבות נכתב על פגיעתם הקשה של הסמים המסוכנים, על ההתמכרות להם, התלות בהם ועל הצורך להרתיע משתמשים פוטנציאליים מלהתקרב לתחום מסוכן ופוגעני זה.
מדובר בסחר בסם תמורת כסף ועל כן, לטעמי, המתחם צריך שישתרע בין חודשיים לתשעה חודשי מאסר בפועל .
עבירות תעבורה הנלוות לסחר בסם הן חמורות ומסכנות חיים, לטעמי, לא פחות מאשר הסמים עצמם.
מה אשמו של מי שהיה נוסע בכביש מהיר, ומולו היה הנאשם נוהג ללא רישיון וללא תעודת ביטוח תקפה, וחמור מכל, ברכב אשר בשל כשל טכני הורד מן הכביש?
התרחשות תאונת דרכים, בנסיבות אלו, היא אפשרית ומסתברת ותוצאותיה של תאונה כזו, מי ישורנה.
בשל כל אלו, אני סבור כי המתחם הראוי בשל חבילת עבירות התעבורה, שאינן עבירות "טכניות" ואין לכנות אותן כך, הוא בין של"צ ארוך למאסר בפועל בן מספר חודשים.
הנאשם, ככל הנראה משתמש בסמים על בסיס קבוע. בעברו חמש הרשעות והוא כבר טעם את טעמו של בית האסורים וריצה במצטבר 27 חודשי מאסר בגין עבירות שונות.
בעבר הוא כבר עתר לרחמי בית המשפט בהבטיחו כי הוא ניצב על סיפה של דרך חדשה, ולא היא.
מצבו זה, ממקם את הנאשם, לטעמי, בחלקו העליון של המתחם ההולם אותו קבעתי.