תא"ק
בית משפט השלום תל אביב - יפו
|
11566-09-13
18/11/2013
|
בפני השופט:
אמיר צ'כנוביץ
|
- נגד - |
התובע:
יעקב שי הנדסה בע"מ
|
הנתבע:
1. יעקב שפע 2. חשמל ישיר חולון בע"מ
|
|
החלטה
בפני בקשת למחיקת כותרת.
המבקשת לא עמדה בנטל ההלכתי הנהוג במקרים אלו, שהוחל בהלכת בובליל נ' אינדיג, (רע"א 10277/06, בובליל נ' אינדיג, פדאור 07 (4) 57) להפרדת בקשת מחיקת כותרת ו/או מחיקת התביעה מבקשת הרשות להתגונן. לא עמדה המבקשת בנטל לחריגה ממסלול היעילות הדיונית בהפרדת הדיונים בבקשות ולא ציינה בבקשתה למחיקת התביעה ו/או הכותרת איזושהי התייחסות לסטייה מהלכה זו.
יפים דבריו של הנשיא גרוניס לעניין זה: "נתאר לעצמנו שמוגשת תובענה בסדר דין מקוצר. הנתבע אינו מגיש בקשת רשות להתגונן אלא מגיש בקשה למחיקת הכותרת "בסדר דין מקוצר". מהלך כזה אין בו די מבחינת הנתבע. אם תידחה הבקשה למחיקת כותרת עלול הנתבע למצוא עצמו וידיו על ראשו, שכן לא הגיש במועד בקשת רשות להתגונן (ראו למשל, ע"א 465/66 גלבר נ' טורנר, פ"ד כ(4) 772). כדי למנוע זאת מלווה הבקשה למחיקת כותרת בבקשה אחרת - להאריך את המועד להגשת בקשת הרשות להתגונן עד לאחר הכרעה בבקשת המחיקה. מהלך כאמור הינו מובן מאליו, כאשר בוחנים אותו מנקודת מבטו של הנתבע. אם יצליח בבקשה למחיקת כותרת יהפוך ההליך מתביעה בסדר דין מקוצר לתביעה בסדר דין רגיל. אין צורך לומר שאפשרות זו עדיפה היא מבחינת הנתבע (ראו, א' גורן סוגיות בסדר דין אזרחי (מהדורה שמינית, 2005) עמ' 374-373). או אז יוכל הוא להגיש כתב הגנה, בלא שחייב הוא לתמוך טענותיו בתצהיר. היה ותידחה בקשתו למחיקת כותרת יוכל הוא לעתור, לאחר הדחייה, לקבלת רשות להתגונן. אם נבחן אפשרות זו מנקודת מבט של יעילות דיונית כוללת, היינו מזווית הראייה של כלל המתדיינים המתדפקים על דלתות בית המשפט, ברי כי האפשרות האמורה אינה יעילה. לשון אחר, ניתן יהיה לנצל ביתר יעילות את הזמן השיפוטי, שהינו המשאב היקר ביותר של מערכת המשפט, אם ניתן יהיה לטפל בעת ובעונה אחת בשתי הבקשות, זו למחיקת כותרת וזו למתן רשות להתגונן. אלמלא ניתנה הארכת מועד להגשת בקשת רשות להתגונן, היה הנתבע נאלץ להגיש הן את הבקשה למחיקת כותרת והן את בקשת הרשות להתגונן בעת ובעונה אחת (אין זה משנה אם הבקשות היו מוגשות כשתי בקשות נפרדות בכתב או בגדרה של בקשה אחת שבה סעדים חלופיים). דיון אחד בשתי הבקשות היה חוסך זמן שיפוטי. ניתן היה לדון ולהכריע בבקשה למחיקת כותרת תחילה. דחיית הבקשה על אתר הייתה מאפשרת לדון בו במעמד בבקשת הרשות להתגונן. כאשר שתי הבקשות נמצאות בפני בית המשפט (או בפני הרשם) בדיון אחד, ניתן אף להציע הצעות שונות ורעיונות יצירתיים לבעלי הדין. כך יכול בית המשפט לנסות ולקדם פשרה כוללת. למצער יכול הוא להציע, במקרה מתאים, שהנתבע יחזור בו מבקשת המחיקה ואילו התובע יסכים למתן רשות להתגונן. דבר אחד ברור, מבחינה ניהולית - דיונית כוללת עדיף הוא ששתי הבקשות תמצאנה בפני בית המשפט באותה עת ובאותו דיון".
"יחד עם זאת, יהיו מצבים חריגים ויוצאי דופן בהם ראוי יהיה ליתן ארכה לבעל דין להגשת טענותיו לגופם של דברים (בין אם מדובר בכתב הגנה, בבקשת רשות להתגונן, בתשובה להמרצת פתיחה או במצבים דומים). זאת, כאשר מתקיימים שני תנאים מצטברים: ראשית, נראה על פני הדברים שיש סיכוי סביר לטענה הדיונית המקדמית; שנית הנתבע או המשיב חייב להשקיע משאבים רבים ביותר, שאינם פרופורציונליים בנסיבות העניין, על מנת להתגונן לגופם של דברים וכל עוד לא הוכרעה טענתו המקדמית". (פס' 6 ו-9 לפסק דינו של הנשיא גרוניס, רע"א 10277/06, בובליל נ' אינדיג, פדאור 07 (4) 57).
מאחר ולא הועלה טעם מיוחד לסטייה מהלכה זו ולא עמדה המבקשת בתנאים המצטברים האמורים בהלכה להפרדת הדיונים בבקשותיו, אני מוצא לנכון בנסיבות העניין שכלל טענות המבקשת בעניין מחיקת הכותרת ידונו במסגרת הדיון בבקשתה לרשות להתגונן כנגד תביעת המשיב.
נוכח האמור לעיל, בקשות המבקש ידונו במאוחד בדיון בבקשתו לרשות להתגונן וכל טענות ההגנה המועלות בבקשותיו ידונו בדיון זה.
ניתנה היום, ט"ו כסלו תשע"ד, 18 נובמבר 2013, בהעדר הצדדים.