אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> חרמש תעשיות איתן בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל ואח'

חרמש תעשיות איתן בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל ואח'

תאריך פרסום : 02/02/2012 | גרסת הדפסה

ת"א
בית המשפט המחוזי חיפה
1137-03-10
29/01/2012
בפני השופט:
מנחם רניאל

- נגד -
התובע:
1. חרמש תעשיות איתן בע"מ
2. איתן הלפרין
3. אהובה הלפרין

הנתבע:
1. מדינת ישראל
2. מועצת התכנון העליונה - ועדת משנה להתיישבות
3. לשכת התכנון המרכזית - המנהל האזרחי ליהודה ושומרון
4. קצין מטה לענייני המשרד לאיכות הסביבה (קמ"ט איכה"ס)

החלטה

בפניי תביעה כספית על סך של כ-4,000,000 ₪ שעילתה חוזית ונזיקית. בהחלטתי מיום 12.4.11 קבעתי כי יש לדון תחילה בשאלה אם ניתנה לתובעים הבטחה שלטונית על ידי הנתבעים ואם נכרת חוזה בין התובעים לנתבעים או מי מהם.

מבוא

בני הזוג איתן ואהובה הלפרין, תושבי היישוב חרמש שבצפון השומרון (להלן: "התובעים 2-3") הם בעלי המניות בחברת חרמש תעשיות איתן בע"מ (להלן: "התובעת 1"). הנתבעים 2-4, הם גורמי תכנון ווועדות לעניין התיישבות באזור יהודה ושומרון.

ביום 11.11.10 הגישו התובעים כתב תביעה מתוקן בו נטען כי החלטת הנתבעת 2, מועצת התכנון העליונה, לבטל את תב"ע 144/1, תוכנית להקמת איזור תעשייה בסמוך ליישוב חרמש (להלן: "התוכנית") מהווה הפרה יסודית של החוזה שנחתם ביום 24.5.94 (להלן: "החוזה") בין התובעת 1 לבין ההסתדרות הציונית העולמית, חטיבת ההתיישבות (להלן: הסתדרות הציונית").

בכתב התביעה המתוקן נטען כי החוזה הוא פועל יוצא של הבטחה מינהלית שניתנה לתובעים בשנת 1984, אז פנתה המדינה בקריאה ליזמים המעוניינים ליזום הקמת מפעלים באזור צפון השומרון והבטיחה תנאי סיוע והטבות לאלה שייענו בחיוב לקריאתה. בהמשך לכך אורגן "מסע שיווק", במסגרתו שכרה ההסתדרות הציונית אוטובוס להסעת קבוצה של יזמים פוטנציאליים שנענו לקריאתה, וביניהם גם התובעים 2-3, ונציגיה הציגו בפני היזמים המתעניינים את מגוון האפשרויות להתיישבות בצפון השומרון ואת הפוטנציאל הכלכלי הגלום ביזמות באזור. נטען, כי בסוף שנת 1984 התובעים נענו לפניית המדינה וקבעו את מרכז חייהם ביישוב חרמש, זאת במטרה עסקית ברורה- הקמת פרויקט עסקי באזור שכלולה בו שרשרת מפעלים המבוססים על עיבוד חומרי גלם שמקורם בסלע המקומי (להלן: "הפרויקט").

בדיון מיום 23.6.11, בתשובה לשאלת בית המשפט, הבהיר ב"כ התובעים כי אין לתובעים שום טענה בדבר הבטחה שלטונית או חוזה כלפי נתבעים 2-4 (עמ' 24 לפרוטוקול, שורות 21-25), ולפיכך דיוננו יתמקד בשאלת קיומם של הבטחה שלטונית וחוזה בין התובעים לנתבעת 1 בלבד, מדינת ישראל, לפיהם יש להקצות להם שטח ולאשר תוכנית מתאר הכוללת מחצבה בשטח זה בצפון השומרון (להלן: "המדינה" או "הנתבעת"). כעולה מהראיות שבפני, בעיית הקצאת השטח היתה משנית, והבעיה העיקרית היתה קיום תוכנית מתאר בצפון השומרון, שתאפשר הקמת מחצבה, כפי שרוצים התובעים.

הבטחה מינהלית

תנאי מקדמי להיותה של הבטחה מינהלית הבטחה המחייבת את הרשות לנהוג על פיה הוא עצם קיומה של הבטחה כזו. על הטוען להבטחה מינהלית מחייבת להוכיח ראשית כל את דבר קיומה של הבטחה ברורה ומפורשת, ואת מרכיביה, כנדרש מהתחייבות משפטית שאיננה בגדר הצהרת כוונות גרידא (בג"צ 135/75 סאי-טקס קורפוריישן בע"מ נ' שר המסחר והתעשייה, פ"ד ל(1) 674 (1975); בג"ץ 585/01 קלכמן נ' ראש המטה הכללי, פ"ד נח(1) 694 (2003); בג"ץ 8634/08 אלחננוב נ' משטרת ישראל (טרם פורסם, 16.11.2010)). האינטרס הציבורי בדבר חופש פעולתה של הרשות מורה, כי זו לא תיתפס על כל אמירה והתבטאות אלא רק על כאלה שנאמרו מתוך כוונה הדדית שיוקנה להן תוקף משפטי מחייב, מעין הכוונה להתקשר בחוזה הדרושה לצורך כינון חוזה מחייב (בג"ץ 4915/00 רשת חברת תקשורת והפקות (1992) בע"מ נ' ממשלת ישראל, פ"ד נד(5) 451, 477-478 (2000)).

לטענת התובעים, בשנת 1984 ניתנה להם הבטחה מינהלית להקצות להם שטח ולתת להם זכות כרייה וכן להקים מפעלים ביישובים באזור צפון השומרון, בכפוף להיתר בנייה כדין, תוך התחייבות המדינה לאישורה או לקיומה של תוכנית מתאר תקפה באותם יישובים שתאפשר מתן רישיון להקמת הפרויקטים (סעיף 40 לסיכומי התובעים).

התובעים טוענים כי יסודותיה של ההבטחה המינהלית פורסמו במודעה בעיתון "ידיעות אחרונות" מיוני 1984, המהווה פנייה לציבור מטעם שלושה גופים: משרד העבודה והרווחה- מרכז ההכוונה לערי הפיתוח, משרד התעשייה והמסחר וההסתדרות הציונית. מטרת המודעה הייתה לגרום ליזמים לעקור עם משפחתם ממרכז הארץ לאחד היישובים בצפון השומרון, על מנת להקים במקום אמצעי ייצור ותעסוקה, תוך שהמדינה התחייבה לסייע לאלו שייענו להצעתה בדרך של הטבות ותמריצים שונים להקמת פרויקטים.

זה תוכן המודעה מיום 25.6.84 (ת/7, להלן: "המודעה") אליה מפנים התובעים, שכותרתה "צפון השומרון בתנופת פיתוח- בואו להשקיע בתעשייה בצפון השומרון":

"יזמים ובעלי מפעלים בתעשייה הזעירה מוזמנים לברר אפשרויות השקעה והעברת בתי מלאכה ותעשייה לישובי צפון השומרון. עדיפות לתעשייה עתירת ידע להעסקת תושבי המקום.

בעלי יוזמה המעוניינים להשקיע ולפתח תעשייה זעירה ומלאכה באחד מיישובי צפון השומרון ייהנו:

מהלוואות ומענקים עפ"י תנאי ערי הפיתוח.

משכירות מסובסדת של מבני תעשייה מוכנים במקום.

מדיור נאה בעל אופי כפרי בשכירות או ברכישה.

מעזרה במציאת בעלי מקצוע שאינם מצויים במקום.

פרטים נוספים אפשר יהיה לקבל מנציגי הישובים-

ביום רביעי 27.6.84 וביום חמישי 28.6.84 מהשעה 16:00 עד השעה 19:00, במשרדי מרכז ההכוונה לערי הפיתוח, מגדל שלום קומה 14, ת"א, מעליות 1,2,3.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ