בג"צ
בית המשפט העליון ירושלים בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
|
3827-18
10/06/2018
|
בפני הרכב השופטים:
1. י' עמית 2. ד' מינץ 3. י' אלרון
|
- נגד - |
העותר:
רפיק חסין עו"ד שאער איליא
|
המשיבים:
1. משרד האוצר- היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבנייה 2. משרד הביטחון 3. המפקד הצבאי
עו"ד מיכל דניאלי
|
פסק דין |
השופט י' אלרון:
- עניינה של העתירה בבקשת העותר לבטל את צו ההריסה המינהלי שהוצא נגד מבנה המגורים של משפחתו בחלקת המקרקעין הידועה כגוש 29509 חלקות 4-5 באזור קלנדיה בעיר ירושלים (להלן:המבנה והמקרקעין בהתאמה).
כן נתבקש הסעד של השעיית ביצוע צו ההריסה "עד להתקנת תקנות או חוקים שיאפשרו לעותר להוציא היתרי בניה במקום" או עד להסדרה תכנונית של המתחם באמצעות תוכנית מתאר, המתחשבת בצרכי תושבי המתחם.
עוד נתבקש סעד של תיקון חקיקתי באופן שיאפשר "הוצאת היתרי בניה כדין למבנים ארעיים המשמשים למגורים" באזור מגוריו של העותר.
לבסוף ביקש העותר כי בית משפט זה יורה למשיבים לתכנן תוכנית מתאר למגורים עבור תושבי המתחם "תוך התחשבות בצרכיהם ואופי חייהם המסורתי" וכן תוך הקצאת "חלקת קרקע בגודל מתאים על אדמות מדינה, שאינה בתחום תוכנית מתאר קיימת".
- במסגרת העתירה הוגשה גם בקשה למתן צו ביניים אשר יורה למשיבים להימנע מהריסת ביתו של העותר. בהחלטתי מיום 14.5.2018 הוריתי על מתן צו ארעי המעכב את הריסת המבנה עד למתן החלטה אחרת.
צו ההריסה המינהלי
- ביום 24.4.2018 נמסר לעותר מכתב התראה, בהתאם לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: החוק), בו נכתב כי בביקור שנערך במקרקעין באותו יום נמצא כי בוצעו בהם עבודה אסורה ושימוש אסור ובשל כך מתוכננות פעולות אכיפה.
- ביום 7.5.2018, בשעות הבוקר, הודבק על המבנה צו הריסה מינהלי, אשר נחתם ביום 2.5.2018 על ידי מנהל היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה. הצו הורה על הריסתה וסילוקה של עבודה אסורה במקרקעין, וכן על הפסקת השימוש האסור במקרקעין, כפי שפורט בו. בחתימת הצו נכתב, כי הרואה עצמו נפגע ממנו, רשאי להגיש בקשה לביטולו לבית המשפט המוסמך בתוך 15 ימים מיום המצאת הצו, וזאת בהתאם לסעיף 228 לחוק.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת