דמ"ש
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
3565-07,3566-07
26/08/2010
|
בפני השופט:
חנה בן יוסף
|
- נגד - |
התובע:
1. חיילו פלגו 2. גדיף פיטפיט
|
הנתבע:
אופק מ.ב. חברה לניהול ואחזקה בע"מע"י ב"כ עו"ד שמילביץ
|
פסק-דין |
פסק דין
התביעה בתיק זה היא לתשלום פיצויי פיטורין,תמורת הודעה מוקדמת, דמי הבראה פדיון חופשה והפרשי תשלום בגין עבודה בשבתות ובחגים.
התובעות הינן עובדות ניקיון שהועסקו בקניון אמריקן סיטי ברחובות מ13.10.04 ועד פיטוריהן ע"י הנתבעת ביום 30.4.06
במהלך תקופת העסקתן של התובעות היו חילופי מעסיקים כאשר ב-15.7.05 חברת השומרים,מעסיקתן של התובעות הפסידה את המכרז ובמקומה זכתה הנתבעת במכרז של ביצוע עבודות הניקיון בקניון.
בכתב ההגנה נטען כי התובעות אינן זכאיות לפיצויי פיטורין מהנתבעת וזאת מאחר והן קיבלו הסבר ביום חילופי המעבידים ב-15.7.07 כי בכל תביעה לשכר,חופשה, הבראה, ופיצו פיטורין שמגיעה להן על פי חוק עליהן להפנותה למעבידן הקודם.
הדברים הוסברו לתובעות בשפה האמהרית והן חתמו על הצהרה בעניין זה.
באשר לפדיון חופשה בגין תקופת עבודתן של התובעות אצל הנתבעת – הכינה הנתבעת עבור התובעות את התשלום במשרדי הנתבעת ועד יולי 2007 התובעות לא הגיעו כדי לקבל התשלום.לאחר שיחה עם באת כוח התובעות הופקו עבור התובעות שיקים עדכניים עבור פדיון חופשה ונשלחו למשרדי העמותה המייצגת את התובעות.
באשר לתביעה לתוספת בגין עבודה בשבת ובחג- התובעות קיבלו שכר מלא עבור עבודתן בשבת.
אין התובעות זכאיות לתוספת של 150% השכר ששולם לתובעות עבור עבודה בשבת ובחג היה בתוספת של 150% ,בתנאי שעבדו יום לפני ויום אחרי יום החג.
התובעות לא זכאיות לפיצויי פיטורין מאחר ולא השלימו שנת עבודה אצל הנתבעת ובעת חילופי מעבידים היו זכאיות לפיצויי פיטורין רק מהמעסיק הראשון.
הודעה מוקדמת- תובעות קיבלו הודעה על פיטוריהן שבועיים לפני מועד הפיטורין ולכן אינן זכאיות לתמורה בגין הודעה מוקדמת.כמו כן משלא השלימו שנת עבודה אצל הנתבעת אינן זכאיות לדמי הבראה.
ביום הדיון העידו שתי התובעות ומטעם הנתבעת העידו, המפקח מר פריאל מאיר ומנהל הנתבעת מר לוי מוטי.
לאחר שעיינו בסיכומי הצדדים כמו גם במסמכים שהוגשו לתיק בית הדין כחלק מראיות כל צד הגענו למסקנות כדלקמן:
אין מחלוקת בין הצדדים באשר למשך תקופת ביצוע עבודת הניקיון ע"י התובעות בקניון של התובעות לעובדה כי במהלך תקופת ההעסקה חלו חילופי מעסיקים.
כמו כן אין מחלוקת כי הנתבעת פיטרה את התובעות לאחר שהיו עובדות הנתבעת עצמה תקופה של 9.5 חודשים.
המחלוקת בין הצדדים היא בשאלה האם התובעות זכאיות, עקב העבודה ברצף באותו מקום עבודה, לכך כי זכויותיהן בגין כל תקופת העבודה בקניון,עד הפיטורין ע"י הנתבעת, ישולמו ע"י הנתבעת ,המעסיקה ,האחרונה ,אשר פיטרה אותן .
נדון בכל אחת מעילות התביעה.
פיצויי פיטורין-
ב"כ התובעות מפנה להוראות חוק פיצויי פיטורין סעיף 1(א) הקובע כי עבודה אצל מעביד אחד או במקום עבודה אחד מזכה עובד מפוטר בפיצויי פיטורין מהמעביד האחרון.
לטענת ב"כ התובעות על פי פסיקת בית בדין לעבודה עובד אינו רשאי לוותר על זכויות המגיעות לו מכוח חוקי מגן והברירה בידי העובד לבקש פיצויי פיטורין ממעסיקו הראשון בעת חילופי מעסיקים או מאת המעסיק האחרון . לטענתה מאחר והתובעות כאן לא קיבלו פיצוי פיטורין מהמעסיק הראשון זכותן לקבל פיצויי פיטורין לכל תקופת ההעסקה מהנתבעת.