חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

חיוב כספי חלף מזונות אישה זמניים

תאריך פרסום : 07/07/2015 | גרסת הדפסה
תמ"ש
בית משפט לעניני משפחה ירושלים
26534-07-14
29/01/2015
בפני השופט:
נמרוד פלקס

- נגד -
המבקש:
א. ס.
המשיבה:
ש. ס.
החלטה
 

 

  1. בקשה לביטול ולחלופין להפחתת החיוב במזונותיה הזמניים של המשיבה, אשר הושת על המבקש בהחלטות בית הדין הרבני (כאשר הדיון בעניין זה ובעניינים אחרים, הועבר בהסכמת הצדדים מבית הדין הרבני האזורי אל בית משפט זה).

 

  1. באי כוחם המלומדים של הצדדים, כדרכם, סקרו באופן מקיף את העובדות הצריכות לעניין ואת הדין החל, ולפיכך איני מוצא טעם להאריך בדברים ולחזור על טיעוניהם המקיפים. אתמקד איפוא אך במספר עניינים, אשר די בהם כדי להוות בסיס להכרעתי דנן.

 

  1. תביעת הגירושין של המבקש הוגשה אל בית הדין הרבני האזורי ביום 29.12.09, קרי – לפני למעלה מחמש שנים, ועד כה טרם התגרשו. זאת חרף שהאיש מעוניין בגירושין, ולמיטב הבנתי האישה מסרבת לכך. על פי החלטת בית הדין הרבני, מיום 20.6.11, והחלטות שבאו אחריה, חויב המבקש במזונות המשיבה בסך 7,500 ₪ לחודש, בצירוף מימון הוצאות הבית בסך 5,000 ₪. כן חויב המבקש בפירעון ההחזר החודשי על חשבון החזר הלוואת המשכנתא הרובצת על בית מגוריה המשיבה (אשר הזכויות בו משותפות לצדדים, ובעת הזו מתגוררים בו המשיבה וילדיה הבגירים), אשר מגיע לכדי סך 10,000 ₪. יוער, כי המשיבה מפרשת את החלטות בית הדין הרבני ככאלו המטילות על המבקש חיוב גבוה מהאמור לעיל. הצדדים אף חלוקים באשר לקיום החלטות בית הדין על ידי המבקש.

 

  1. לצרכי הדיון אניח, כי החיוב הוא כשיטת המבקש, שהרי בפני בקשה להפחתת החיוב במזונות, ללא שהוגשה בקשה להגדלת החיוב (אם כי טענה זו עלתה בתגובת המשיבה). הנחה זו יפה הואיל ומנקודת ראותו של המבקש אין מקום להותיר בעינו את חיוב המזונות האמור, וממילא אין מקום להותיר בעינו חיוב גבוה ממנו. באשר לסכום החיוב ראוי להבהיר, כי המבקש אמנם טוען כי סך חיובו במזונותיה הזמניים של המשיבה מגיע לכדי 22,500 ₪ לחודש, אך למעשה עסקינן בחיוב בסך של כ – 17,500 ₪ לחודש בלבד. שהרי הדעת נותנת שמקום בו הצדדים בעלים במשותף בבית המגורים האמור, ביחסים שביניהם החובה לפירעון הלוואת המשכנתא מוטלת עליהם בחלקים שווים. משמעות הדברים היא, כי המבקש נדרש לפרוע את חלקו בהחזר החודשי בהלוואת המשכנתא, בהיותו חובו האישי, וכן לפרוע את חלקה של המשיבה בהלוואת המשכנתא, שהינו חוב המשיבה.

 

  1. בזהירות המתחייבת אומר, כי בחלוף למעלה מחמש שנים מאז נפרדו הצדדים. כאשר המשיבה טוענת שהטעם לכך הוא יחסיו של המבקש עם אחרת. ספק רב באם ישובו הצדדים לחיות יחדיו. נשאלת איפוא השאלה מדוע, בעת הזו, אין המשיבה מעוניינת להתגרש. איני מתיימר ליתן תשובה לשאלה זו, אך סבורני כי אין מקום שחיוב המבקש במזונות המשיבה, מקום בו דומה שנישואי הצדדים תמו למעשה (אך לא להלכה), יהווה תמריץ שלילי לאי סיום הנישואין להלכה. מטעם זה ניתן היה לכאורה לקבוע שבחלוף פרק זמן כה ממושך מאז נפרדו הצדדים, אין מקום עוד לחייב את המבקש במזונות המשיבה, או למצער להקטין חיוב זה עד מאד.

 

  1. יחד עם זאת חיוב המבקש במזונות המשיבה אינו חל בחלל ריק. יש לראותו לא רק על רקע חובתו של המבקש, על פי הדין האישי החל עליו, במזונות המשיבה, אלא אף על רקע הסכסוך הרכושי שבין הצדדים. ניתן אמנם לטעון, כי עסקינן בעירוב מין שבאינו מינו. מה עניין יחסיהם הרכושיים של הצדדים עם עניין חובת המבקש במזונות המשיבה ? סבורני כי בהחלט ניתן למצוא קשר בין הדברים, ולו לצרכי ההליך הזמני בו אנו נמצאים, עת טרם הובהרו יחסיהם הרכושיים של הצדדים. אבאר.

 

  1. תכליתם של רוב הסעדים הזמניים, ובכלל זה אף מזונות זמניים וסעדים זמניים בענייני רכוש, היא שימור המצב הקיים. כאשר עסקינן במזונות זמניים, תכליתם לשמר את אותה רמת חיים לה הורגלה האישה, קודם לפירוד. במקרים מסוימים ניתן אף ליתן סעדים זמניים בענייניים רכושיים, אשר יש בהם כדי לחייב בעל דין אחד לשלם למשנהו סכום כספי, על חשבון סכום אותו קרוב לוודאי יהיה התובע זכאי לקבל בעתיד. עסקינן בצווי עשה זמניים, אשר תכליתם לשמור על המצב הקיים, הוא שבעל הדין התובע ישמר רמת חיים מסוימת, בדרך של קבלת תשלום מאת הנתבע, אף עוד קודם להכרעה בתביעה הרכושית או הכספית שהגיש. סעדים מעין אלו ניתנים בתחומי משפט שונים, ואין הם מוגבלים דווקא להליכי מזונות. ראו לדוגמא: ת.א. (מחוזי י-ם) 3256/01 בש"א 8305/01 דורון נ' מבשרת ציון (2003); עב' (עבודה ת"א) 7054/01 בש"א 6686/02 לוי נ' התעשיה האוירית (2003); סעיף 5 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה – 1975.

 

  1. יחד עם זאת ראוי להבהיר, כי מתן סעד זמני בצורת צו עשה זמני לתשלום כספי אין משמעה הכרעה בזכויות הצדדים, במסגרת ההליך הזמני. שהרי בהחלט ייתכן שבאם בסופו של יום יקבע שהתובע לא זכאי היה לקבל את אותם סכומי כסף שנפסקו לו במסגרת ההליך הזמני, או שקיבל תשלום כלשהו ביתר, יהיה עליו להשיב את הסכום אותו קיבל ביתר מכח הסעד הזמני. במקרה דנן דומה שלא יהיה קושי רב להשיב למבקש סכומים אותם ישלם ביתר, מחלקה של המשיבה בביתם המשותף של הצדדים.

 

  1. מחד, נוכח חלוף הזמן הרב מאז פרידת הצדדים, אכן השתנתה נקודת האיזון באופן המקים ספק ממשי בזכות המשיבה בעת הזו לקבל את מזונותיה. ראו לעניין זה את הפסיקה הענפה שהובאה בבקשת המבקש דנן. מאידך, קיים קושי להותיר את המשיבה ללא מקור הכנסה. מקום בו הדעת נותנת כי תהא זכאית לקבל סכום כסף כלשהו בעת איזון המשאבים ופירוק השיתוף בנכסים המשותפים, למצער מתוך חלקה בבית המשותף (הנני ער לטענה, כי מי שמעכב את פירוק השיתוף בבית היא המשיבה דווקא).

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ