ו"ע
בית משפט השלום תל אביב - יפו
|
10983-04-10
22/08/2011
|
בפני השופט:
רחל גרינברג
|
- נגד - |
התובע:
הנרי חג'ג
|
הנתבע:
משרד האוצר/הלשכה לשיקום נכים
|
פסק-דין |
פסק דין
העורר, מר חג'ג' הנרי, נולד בשנת 1930 בעיר טוניס בתוניסיה (ברישום מרשם האוכלוסין בישראל מסר כי מקום הולדתו הוא אריאנה) ושהה בה בתקופת המלחמה. ב- 1949 עלה ארצה. העורר הגיש תביעה לפי חוק נכי רדיפות הנאצים תשי"ז- 1957 (להלן חוק הרדיפות) ונדחה מן הטעם כי בהיותו אזרח צרפתי לא חל עליו סעיף 160 לחוק הפיצויים הגרמני, משמע לא היה זכאי לקבלת פיצוי מגרמניה אלמלא הסכם השילומים ולכן לא מתקיים בו תנאי הסף לקבלת תגמולים לפי חוק הרדיפות – סעיף 1 לחוק הרדיפות.
עמדת המשיבה נסמכת על האמור בטופס התביעה שם ציין העורר בהצהרתו כי עלה ארצה בהיותו נתין צרפתי (סעיף 1 להצהרה) וכן הצהיר כי נקרא לשירות צבאי בצרפת אך לא התגייס (סעיף 5 להצהרה).
לאחר שהודע לעורר כי המשיבה עומדת לדחות תביעתו, הוא הבהיר באמצעות עורך דינו כי לא שירת בצבא צרפת, עלה ארצה בגיל 19 וגויס לצה"ל. כמו כן טען כי אינו בעל אזרחות צרפתית ולא ביקר בצרפת או בתוניסיה לאחר עלייתו ארצה.
בדבריו בפני הוועדה חזר על הגרסה הנ"ל ולא נחקר עליה בחקירה נגדית. הוא התבקש להמציא מסמך המעיד שלא היה בעל אזרחות צרפתית והמציא שני מסמכים מהקונסוליה הצרפתית בת-א. במסמך השני החתום ע"י סגן הקונסול נכתב: "אינו מופיע במרשם התושבים הצרפתים אשר נולדו והתגוררו מחוץ לתחומי צרפת".
דיון
א. המשיבה טוענת כי לעורר היתה אזרחות צרפתית כדבריו בהצהרה ולאור החיזוק לכך בעובדה שנקרא לשרת בצבא צרפת. המשיבה עותרת שלא לקבל גרסתו המאוחרת.
ב. כידוע תוניסיה היתה פרוטקטורט צרפתי עד לקבלת עצמאותה ב- 1956 ובתקופה זו שלטו בה שתי מערכות: משטר החסות הצרפתי ושלטון הביי התוניסאי. ידוע כי יהודי תוניסיה לא קיבלו נתינות צרפתית בדרך שיגרה – ראה ע"א 1854/04 (ת-א) כליפה רועה ואח' נ' הרשות המוסמכת.
נכון שהעורר הצהיר תחילה כי היה נתין צרפתי אולם חזר בו והכחשתו נתמכת במסמך שקיבל מהקונסוליה הצרפתית. המשיבה לא התייחסה למסמך זה ואף לא חקרה את העורר בשאלת הנתינות על מנת לברר איזו נתינות היתה לו לפני עלייתו ארצה, כיצד נרכשה ומדוע קיבל צו גיוס לצבא הצרפתי. המשיבה שמה יהבה על הצהרת העורר בלבד אשר כאמור בשאלת הנתינות נסתרה ע"י המסמך מהקונסוליה.
ג. המסקנה מן האמור לעיל היא כי המשיבה לא סתרה את גרסת העורר ועל כן דין הערר להתקבל.
מזכירות הוועדה תשלח עותק פסק הדין לצדדים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין.
ניתן היום, כ"ב אב תשע"א, 22 אוגוסט 2011, בהעדר הצדדים.
______________ _______________
ד"ר נעמי אפטר עו"ד אראלה עפרון