ס"ע
בית דין אזורי לעבודה ירושלים
|
23384-05-10
15/05/2010
|
בפני השופט:
דניאל גולדברג
|
- נגד - |
התובע:
אבירם זולטי
|
הנתבע:
1. יו"ר ועדת הביק ורת הארצית של הסתדרות 2. ועדת הביקורת הארצית ב הסתדרות 3. יו"ר ההסתדרות המח"ר 4. המפקח על הבחירו ת מטעם ההסתדרות 5. יו"ר ההסתדרות החדשה
|
|
החלטה
עניינה של בקשה זו הוא בבקשת המבקש, מר אבירם ז'ולטי, לסעד זמני שיאסור על המשיבים לקיים בחירות לועד העובדים של עובדי דירוג מח"ר במשרד התמ"ת, הקבועות ליום 16.5.10 (להלן: "הבחירות"), עד להכרעה בהליך העיקרי שהמבקש הודיע כי יגיש בתוך מספר ימים. הבקשה הוגשה לבית הדין ביום 13.5.10.
המבקש הינו עובד משרד התמ"ת המועסק בחוזה אישי להעסקת עובד בכיר. חוזה העבודה של המבקש הוא "חוזה 14" לכלכלנים נבחרים, הידוע גם כ"חוזה שכר כולל". הוא איננו חבר הסתדרות ואיננו משלם דמי חבר להסתדרות, אך משכרו מופרשים מסי ועד לועד האקדמאים במשרד תמ"ת.
המשיבים 1-4 הם מוסדות שונים של הסתדרות המח"ר. המשיב 5 הינו יו"ר ההסתדרות החדשה. בהסכמת הצדדים נמחק המשיב 5 מהבקשה.
ביום 28.4.10 פורסמה מטעם הסתדרות המח"ר רשימת הזכאים לבחור ולהיבחר בבחירות לועד העובדים האקדמאים (להלן: "הרשימה"). שמו של המבקש לא נכלל ברשימה.
הבחירות מתקיימות על פי "תקנון ועדי העובדים האקדמאיים במח"ר" (להלן: "תקנון ועדי העובדים במח"ר". על פי סעיף 2 למבוא לתקנון ועדי העובדים במח"ר:
"בכל עניין שלא הוסדר בתקנון זה יפעלו בהתאם לקבוע בתקנון ועדי עובדים כפי שיהיה מעת לעת, בשינויים המחוייבים, אלא אם כן ההסדר נוגד במפורש או במשתמע את הוראות הסכמי ו/או הסדרי האוטונימיה. לגבי כל גוף שנקבע בתקנון ועדי עובדים יפעל גוף מקביל שנקבע בתקנון זה, ובהעדר קביעה כאמור תבוא במקומו מזכירות הסתדרות המח"ר".
אי הכללת שמו של המבקש ברשימה נעשתה בהתאם לסעיפים 1-3 לפרק 2 לתקנון ועדי עובדים במח"ר, שזו לשונו:
1. הזכות לבחור היא לכל עובד המועסק בשליש מישרה לפחות ואשר השלים שלושה חודשים של עבודה עד למועד הקובע, וזאת למעט עובד בחוזה אישי אלא אם כן נקבע במפורש אחרת לגבי עובדים בחוזים אישיים. הזכות לבחור כאמור כפופה לסייגים המפורטים בתקנון ועדי העובדים.
2.הזכות להיבחר היא לעובד המועסק בהיקף של חצי מישרה לפחות ואשר במועד הקובע הוא במעמד של עובד קבוע. עובד שאינו קבוע במקום העבודה בו קיים מעמד של קביעות וחל עליו ההסכם הקיבוצי ואינו בעל חוזה אישי, תעמוד התקופה אשר לאחריה תינתן לעובד זכות להיבחר על חמש שנות עבודה במועד הקובע. בהיעדר מעמד קביעות, הזכות להיבחר תהייה לעובד שהשלים שתי שנות עבודה עד למועד הקובע.
3. עובד בחוזה אישי, יהיה זכאי לבחור ולהיבחר ובלבד שתתקיים אחד מהתנאים הבאים: במקום העבודה בו נערכות הבחירות לראשונה או אם ניתן לכך אישור המזכירות הארצית של הסתדרות האקדמאים במח"ר".
ביום 3.5.10 פנה המבקש במזכר דוא"ל לגורמים שונים בו הודיע על רצונו לערער בפני ועדת הבחירות על אי הכללתי ברשימה. במקביל, הגיש המבקש טופס מועמדות להיבחר כחבר בועד העובדים וצירף לבקשתו חתימותיהם של ארבעה עובדים.
ביום 5.5.10 נשלחה רשימת המועמדים להיבחר בבחירות לעובדים שהופיעו ברשימה. המבקש לא נכלל ברשימה.
ביום 6.5.10 פנה המבקש ליו"ר ועדת הביקורת הארצית של הסתדרות המח"ר, מר רון פרלמן, במכתב "ערעור על החלטת ועדת הבחירות במשרד התמ"ת בנושא שלילת הזכות לבחור ולהיבחר". במכתב זה השיג המבקש על אי הכללתם של של עובדים בחוזים אישיים ברשימה.
ביום 12.5.10, בשעה 16:02, כתב מר פרלמן למבקש מזכר דוא"ל שזו לשונו:
שלום רב מר אבירם ז'ולטי
מיד עם פניתך אלי ב-6.5, כפי שגם אמרתי לך בשיחתנו הטלפונית באותו יום, התחלתי בבירור העניין. אני מקווה, שברור לך שבירור כזה דורש זמן, ולא ניתן לקבל החלטה בוועדת הביקורת ללא שיוצג בפני הוועדה מידע מלא ונכון.
בירורי העלה את הנקודות הבאות:
אם עובד מועסק בהסכם עבודה אישי דירוג-דרגה הוא זכאי להופיע בספר הבוחרים, לבחור ולהיבחר. אם אתה עובד כזה, ושמך אינו נכלל ברשימות הנ"ל, הרי שאתה יכול לערער לועדת הבחירות המקומית (עם העתק להסתדרות המח"ר), והערעור שלך יתקבל. הסתדרות המח"ר ראשית לנקוט בפעולות על-מנת שאותו עובד ייכלל בבחירות.
אם העובד מועסק בהסכם שכר כולל חוזה אישי – הרי שאינו זכאי לבחור ולהיבחר, ולפיכך גם זכות לערער על כך אינה רלוונטית.