ת"א
בית המשפט המחוזי מרכז
|
27752-01-10
12/06/2012
|
בפני השופט:
אהרון מקובר
|
- נגד - |
התובע:
1. וואן סטופ שירותי מידע בע"מ ע"י ב"כ עו"ד יואב נרי 2. עו"ד מירב משען
|
הנתבע:
1. חברת דואר ישראל בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אייל בליזובסקי 2. עו"ד אביאל פלינט 3. עו"ד אור מרינגר
|
פסק-דין |
פסק דין
מבוא
זוהי תובענה שהגישה התובעת – וואן סטופ שירותי מידע בע"מ (להלן: "התובעת") נגד הנתבעת – חברת דואר ישראל בע"מ (להלן: "הנתבעת") למתן צו הצהרתי שיצהיר כי בין הצדדים נכרת הסכם מחייב שעניינו שיתוף פעולה למתן שירות בתשלום לציבור הצרכנים המבקשים לעדכן מוסדות וחברות בשינוי כתובת מגוריהם, ולהורות על אכיפתו. לטענת התובעת, גזלה הנתבעת את הרעיון שהציגה בפניה בעניין השירות האמור והשתמשה בו בעצמה.
התובעת מבקשת ליתן נגד הנתבעת צו למתן חשבונות לגבי הכנסות ורווחים שנבעו משירות "עוברים דירה" אותו הפעילה הנתבעת ושלטענת התובעת נשען על הרעיון שלה, כשהתובעת העריכה את תביעתה בסכום של 3,000,000 ₪. התובעת מבקשת לפסוק לה סכום של 2,775,000 ₪, שהוא, לטענתה, תשלום חלקה בגין אבדן שווי המיזם המשותף. לחילופין, מבקשת התובעת לפסוק לטובתה סכום של לפחות 3,000,000 ₪ בגין סיכול אפשרות קידום המיזם והשירות ואבדן הכנסות, רווחים, הזדמנויות, נזקים והפסדים שנגרמו לה בעקבות המצגים שהוצגו על ידי הנתבעת כי בכוונתה לחתום על הסכם עמה והסתמכות התובעת על מצגים אלה. לחילופי חילופין, לפסוק לטובתה סכום של לפחות 1,500,000 ₪ עבור אלפי שעות עבודה והוצאות גבוהות שנגרמו לתובעת בגין המשך הפעלת השירות על ידה ובמשא ומתן בין הצדדים.
בסיכומיה הודיעה התובעת כי היא מקבלת הצעת בית המשפט ומוותרת על בקשתה לאכיפת ההסכם.
עיקר העובדות הצריכות לעניין
הנתבעת הינה חברה ממשלתית אשר הוקמה ופועלת מכוחו של חוק הדואר, התשמ"ו - 1986. כחלק מהשירותים שמספקת הנתבעת, היא מפעילה מזה שנים רבות שירות הנקרא "דואר עוקב". שירות זה מיועד לצרכנים המשנים מקום מגורים ומבקשים שדברי הדואר הנשלחים לכתובתם הישנה יגיעו לכתובת המגורים החדשה (נ/13, ס' 3) (להלן: "שירות דואר עוקב").
בשנת 2000 פיתחה הנתבעת שירות נוסף לצרכנים - עדכון מאגרי מידע של מוסדות וחברות בשינוי כתובת המגורים של לקוחותיהן (להלן: "שירות עדכון מוסדות"). הנתבעת, בסיועה של חברת המחשוב מלם – תים, פיתחה לצורך שירות זה טופס ייחודי (נספח ב בתצהיר נ/6).
במהלך שנת 2005 חברו מר אבירם גנות (להלן: "מר גנות") ומר גיל זיכלינסקי (להלן: "מר זיכלינסקי"), לעתיד מנהלי ובעלי התובעת, לקדם רעיון שהגה מר גנות; שירות טכנולוגי מקוון שבאמצעותו יוכל צרכן המשנה את מקום מגוריו, לעדכן בו זמנית את קובץ הנתונים האישיים המצוי במאגרי המידע של חברות גדולות כמו חברות ביטוח, חברות טלפון סלולארי ועוד (להלן: "המיזם").
בחודש מאי 2005 נפגשו מר גנות ומר זיכלינסקי עם הגב' ליאת בר-אבן (להלן: הגב' בר-אבן), שהייתה באותם הזמנים מנהלת תחום שיווק לעסקים אצל הנתבעת. במהלך הפגישה הציגו השניים את המיזם. התובעת לא גילתה בו התעניינות ממשית ועד קיץ שנת 2007 לא התקיימו בין הצדדים פגישות נוספות (ת/2, סע' 9; נ/6, סע' 7- 8).
מר יוסי שלי (להלן: "מר שלי") כיהן בתפקיד מנכ"ל הנתבעת בין חודש אפריל 2002 עד חודש יולי 2005. לאחר שסיים את תפקידו בנתבעת הציעו לו מר גנות ומר זיכלינסקי לחבור אליהם ולהשתלב במיזם. ביום 4.1.06 הקימו השלושה את החברה התובעת.
לאחר הקמת החברה התובעת, היא חתמה עם מספר חברות על הסכמים לשיתוף פעולה (נספח 3 בתצהיר ת/2), במסגרתם התחייבה התובעת לאפשר ללקוחות החברות לעדכן את כתובת מגוריהם החדשה באופן מרוכז במאגר הנתונים של גופים ו/או ארגונים שונים. לשירותים שסיפקה התובעת ניתן השם "מעבר דירה בקליק" (להלן: "שירות מעבר דירה בקליק").
החל מחודש יולי 2007 חודש הקשר בין הצדדים, ביוזמת התובעת. נערכו מספר פגישות בין נציגי התובעת לנציגי הנתבעת על מנת לבחון אפשרות לשיתוף פעולה במסגרתו ישולב 'שירות דואר עוקב' של הנתבעת ב'שירות מעבר דירה בקליק' של התובעת. מצד הנתבעת נערכו בדיקות לבחינת היתכנות וכדאיות. בין הצדדים הוחלפו טויטות הסכם, אחרונה ביום 18.3.08 (ת/2 סע' 40, נספח 17 בתצהיר ת/2).
ביום 6.10.08 החליט "צוות מעקב יעדים" בנתבעת כי היא תפעיל באופן עצמאי שירות לצרכנים המשנים כתובת מגורים ומבקשים לעדכן חברות ומוסדות אודות אותו השינוי (נ/10, סע' 15), המגעים בין הצדדים הופסקו.
בחודש מרץ 2009 נערכו לבקשת הנתבעת שתי פגישות בין נציגי הצדדים. הנתבעת ביקשה לבחון אפשרות לרכישת התוכנה שפיתחה התובעת לצרכי המיזם (להלן: "התוכנה") על מנת לראות אם ניתן לשלבו ב'שירות דואר עוקב' שלה (נ/13, סע' 16). בסיכומן של הפגישות המליצו נציגי הנתבעת לנתבעת לא לרכוש את התוכנה שהוצגה על ידי נציגי התובעת ולפתח תוכנה באופן עצמאי (נ/13, סע' 19).
בחודש יוני 2009 הושק על ידי הנתבעת "שירות עוברים דירה" שבמסגרתו הרחיבה התובעת את סל "שירות דואר עוקב" (עמ' 2 בנספח ב בתצהיר נ/10) (להלן: "שירות עוברים דירה").
תמצית טענות הצדדים
טענות התובעת
מר גנות ומר זיכלינסקי הם שהגו בשנת 2005 את הרעיון של שירות טכנולוגי מקוון, שיסייע לצרכנים בהליך של העברת דירה, שירות שלא היה קיים באותה העת. במהלך חודש מאי 2005 התקיימה פגישה בין הגב' בר-אבן מטעם הנתבעת למר גנות מטעם התובעת. בהמשך לאותה הפגישה נשלחה לגב' בר-אבן מצגת המתארת את פעילות המיזם.
התובעת פיתחה את התוכנה, הקימה אתר אינטרנט אינטראקטיבי והחלה בפעולות שיווק ופרסום של שירותי מעבר דירה בקליק.