ע"ב
בית דין אזורי לעבודה חיפה
|
3327-01
18/09/2006
|
בפני השופט:
אביטל רימון-קפלן
|
- נגד - |
התובע:
יעקב רוט עו"ד רפי הולין ואח'
|
הנתבע:
רם מבנים בע"מ עו"ד הילה פורת
|
פסק-דין |
זוהי תביעתו של מר יעקב רוט (להלן - התובע), כנגד רם מבנים בע"מ (להלן - הנתבעת), לתשלום הפרשי שכר מינימום, זכויות נלוות לשכר, פיצויי פיטורים ועוד, בגין תקופה של עשר שנים, בהן לטענתו עבד אצל הנתבעת, ובגין סיומה.
מנגד בפנינו הודעת צד ג' ששלחה הנתבעת לצדדי ג': הקרן למפעלי שיקום למוגבלים, ומדינת ישראל (להלן ביחד - צדדי ג'), לפיצוי או לשיפוי ו/או לתשלום מלוא הסכומים הנתבעים על ידי התובע, במידה ויזכה בתביעתו.
המחלוקת בתיק זה נסובה על השאלה העקרונית האם התקיימו יחסי עובד ומעביד בין הנתבעת לבין התובע, אדם עם מוגבלות שכלית ונפשית, אשר הושם במפעלה של הנתבעת על ידי הקרן.
כפעל יוצא ממחלוקת זו, ובכפוף להכרעה בה, חלוקים הצדדים ביניהם בשאלת זכאותו של התובע ומידת זכאותו של התובע לזכויות כנתבע על ידו בתביעה זו.
העובדות
אלה העובדות שביסוד המחלוקת נשוא תיק זה:
1. התובע, יליד שנת 1971.
אין חולק בין הצדדים כי התובע מוגבל בשכלו (כפוף למחלוקת ביניהם באשר למידת הפיגור של התובע), וסובל מבעיות נפשיות.
2. הנתבעת הינה חברה שעיקר עיסוקה בתכנון ייצור והקמה של מבנים ניידים וקבועים, במסגרת המפעל שבבעלותה.
3. הקרן למפעלי שיקום למוגבלים - צד ג' מס' 1 (להלן - הקרן), הינה הקדש ציבורי שהוקם בשנת 1964 ביוזמה ובתמיכה של משרד העבודה והרווחה, על מנת לסייע, בין היתר, לאנשים בעלי מוגבלות או נכות להשתלב בשוק העבודה ולמצוא תעסוקה ההולמת את המשתקם.
הקרן פועלת ללא כוונת רווח ופעולותיה ממומנות במלואן מכספי ציבור ו/או מתרומות.
4. במסגרת פעילותה מפעילה הקרן את מרכז אבחון הכשרה ושיקום מקצועי בחדרה (להלן - מרכז השיקום).
בפעולת השיקום מעורבים עובד השיקום מטעם הקרן, שהוא עובד סוציאלי מומחה בתחום השיקום, המדריך של המשתקם בסדנא מטעם הקרן, רכז הסדנאות של הקרן, עובד ההשמה של הקרן, וכמו כן עובד השיקום של המשתקם בקהילה - במקרה זה עובד מטעם המוסד לביטוח לאומי.
כעקרון, פועלת הקרן במסגרת מרכז השיקום, לטיפול במשתקמים והכשרתם לעבודה בסיסית בתחומי עיסוק שונים.
המדובר ברצף שיקומי, שראשיתו בטיפול ושיקום המשתקם בתוך המרכז לתקופה של עד 12 חודשים. בהמשך, פועלת הקרן לשילובו של המשתקם במפעל מוגן, או במפעל בשוק החופשי, תוך ליווי מצד עובד ההשמה של הקרן, למשך תקופה של עד חצי שנה.
במהלך תקופה זו המשוקם מקבל "מדמה שכר" בגין פעולותיו המותאמות ליכולתו, ובמקביל מקבל את קצבת הנכות מאת המוסד לביטוח לאומי.
לטענת הקרן, בסופו של יום, השילוב של המשוקם בעבודה מפרנסת בצירוף קצבתו מהמוסד לביטוח לאומי, הינם המטרה הסופית של ה"שיקום התעסוקתי" עליו מופקדת הקרן.
לדבריה, אין הכרח שמשוקם ישתלב ב"עבודה" כהגדרתה על פי דין, במפעל שבו הושם, ואף לא לאחר תקופה ממושכת.
לטענת הקרן, מעורבות הקרן מוגבלת לתקופה של עד חצי שנה מהשמת העובד במפעל, ולדבריה בתום תקופה זו מסתיים טיפולה של הקרן במשתקם, ללא קשר למידת שיקומו.