השאלות העומדות לדיון
1. לקוח מתקשר עם ספק לקבלת שירות במסגרתו של חוזה אחיד, ומבקש לבטל התקשרות זו, עוד בטרם הגיעה לסיומה תקופת ההתקשרות שנקבעה מראש. במקרה כזה, על-פי תנאי החוזה האחיד, על הלקוח לשלם לספק את ההפרש בין סך התשלומים הכולל שנקבע עבור קבלת השירות משך מלוא התקופה שנקבעה מראש, ובין התשלומים אותם שילם בפועל בגין קבלת השירות טרם ביטול ההתקשרות. לאור זאת, תקופת ההתקשרות שנקבעה מראש הנה למעשה תקופה מינימאלית, שכן על-פי החוזה על הלקוח לשלם, בכל מקרה, את סך התשלומים בגין קבלת השירות בתקופה זו, אף אם החליט לבטל את ההתקשרות עם הספק קודם לכן.
שתיים הן השאלות אשר עומדות לדיון במסגרתה של החלטה זו. האחת, האם המבחן הראוי לעניין ההתערבות בתוקפה של תנייה המגדירה תקופת התקשרות מינימאלית מכוח חוק החוזים האחידים, התשמ"ג - 1982 (להלן - חוק החוזים האחידים) זהה למבחן שהציב המחוקק לעניין ההתערבות בתוקפה של תניית "פיצויים מוסכמים" מכוח סעיף 15 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א - 1970 (להלן - חוק התרופות). השנייה, על מי הנטל להראות במסגרת הדיון בבקשה לביטול תנאי מקפח בחוזה אחיד, כי תקופת ההתקשרות המינימאלית שנקבעה באותו חוזה היא תקופה סבירה או בלתי סבירה.
רקע הדברים
2. ההחלטה דנן ניתנת במסגרת דיון בשתי בקשות, אשר הגיש היועץ המשפטי לממשלה (להלן - היועמ"ש), לביטולם של תנאים מקפחים בחוזים אחידים בהם המשיבה, שח"ל טלרפואה בע"מ (להלן - שח"ל), עושה שימוש בהתקשרויותיה עם לקוחותיה.
החוזה האחד מסדיר את מתן שירות "רזים לחיים", במסגרתו מתאימה שח"ל ללקוח תוכנית תזונה אישית וניטור משקל, לרבות באמצעות תמיכה טלפונית של מוקד המאויש על-ידי דיאטניות מוסמכות (חא 9005/03). החוזים הנוספים מסדירים את מתן שרותי הרפואה הדחופה שמציעה שח"ל (חא 9006/03). במסגרת שירותים אלו מעניקה שח"ל ללקוח תמיכה רפואית במקרה חירום של אירוע לב, או חשד לאירוע לב, באמצעות מוקד טלפוני. כחלק ממתן שירותים אלו מתקינה שח"ל בביתו של הלקוח מערכת בשם "מוקדנית", וכן מכשיר בשם קרדיוביפר (CardioBeeper), או מכשיר דומה. בעת מצוקה הלקוח יוצר קשר עם המוקד הטלפוני באמצעות מכשיר ה"מוקדנית", וזה בודק את מצבו הרפואי על-סמך הנתונים שבידיו ועל-סמך תרשים הא.ק.ג שמפיק מכשיר הקרדיוביפר. על הלקוח לרכוש מכשירים אלו לשם קבלת השירות. יצוין, כי בפני הלקוח עומדת אפשרות לרכוש מכשירים נוספים, למשל מכשיר בשם "טלמרקר", זאת לשם שיפור איכות הליך הבדיקה והאבחון. לאחר אבחון ראשוני של מצבו הקליני של הלקוח, המוקד הרפואי נותן ללקוח הוראות והנחיות לטיפול, ובמקרה הצורך מזעיק ניידת טיפול נמרץ (נט"ן) של שח"ל, אם הלקוח מנוי על שירות זה, או נט"ן של מד"א.
3. הדיון בשתי הבקשות מטעם היועמ"ש אוחד (ראו החלטה מיום 27.6.05). המועצה הישראלית לצרכנות (להלן - המועצה לצרכנות), הנה משיבה לשתי בקשות אלו. ביום 21.9.05, הגישו הצדדים לבית-הדין הודעה בדבר פלוגתאות ומוסכמות, לה צירפו את טפסי ההתקשרות במסגרתם מתקשרת שח"ל עם לקוחותיה במתן שירותי הרפואה הדחופה וברכישת המוצרים באמצעותם ניתן השירות. בין הפלוגתאות עליהן הצביעו הצדדים, מופיעה פלוגתא הנוגעת ל"אורכה של תקופת ההתקשרות המינימאלית. (סעיפים 6ה' ו-6ו' להסכם)" (סעיף 5 להודעה). לשם הנוחות והבהירות נציג את הסעיפים הרלוונטיים להחלטה זו, בלשונו של טופס ההתקשרות (נספח א' להודעת הצדדים, להלן - הסכם ההתקשרות):
5.
תקופת ההסכם
התקופה הנקובה בחשבון העסקה, אשר תתחדש מאליה לתקופה נוספת בלתי מוגבלת בזמן (התקופה הנוספת להלן - "
תקופת ההארכה") אלא אם הודיע הלקוח לחברה בכתב 60 יום לפני תום התקופה הנקובה בחשבון העסקה על אי רצונו בהארכת תקופת ההסכם. כל צד יהיה רשאי לסיים את ההסכם במהלך תקופת ההארכה במתן הודעה בכתב בת 60 יום.
6.
ביטול ההסכם
...
ג. מבלי לגרוע מסעיף ד' לפרק זה להלן, המנוי רשאי לבטל כתב זה, במתן הודעה בכתב, תוך 14 יום מיום החתימה על כתב זה ויזוכה בהחזר מלא של כספו (ללא תשלום דמי התקנה), אלא אם סופק הקרדיוביפר לרשותו בתוך 14 הימים האמורים, שאז יזוכה בהחזר מלא של כספו, למעט דמי התקנה בסך של 650 ש"ח.
ד. מבלי לגרוע מסעיף ג' לפרק זה לעיל, המנוי רשאי לבטל כתב זה, במתן הודעה בכתב, תוך 14 ימים מיום שקיבל את הקרדיוביפר לרשותו ויזוכה בהחזר מלא של כספו, למעט דמי התקנה בסך של 650 ש"ח.
ה. המנוי רשאי לבטל הסכם זה לפני חלוף 24 החודשים הראשונים של תקופת ההסכם, ובמקרה זה ישלם לחברה סכום השווה לדמי מנוי בגין 24 החודשים הראשונים של תקופת ההסכם, וזאת על פי התעריף החודשי לדמי מנוי לתקופת הסכם של 24 חודשים, כמופיע בטופס חשבון עסקה, כשהוא צמוד לעליית המדד.
ו. כאשר התקופה הנקובה בחשבון העסקה ארוכה מ-24 חודשים (היינו, בת 36 חודשים או 48 חודשים) המנוי רשאי לבטל הסכם זה לאחר חלוף 24 חודשים מתחילת תקופת ההסכם, ובמקרה זה ישלם לחברה דמי מנוי בגין כל חודש בו היה מנוי בפועל על פי כתב זה, וזאת על פי תעריף חודשי לדמי מנוי כדלקמן: (1) אם ביטל את המנוי לפני חלוף 36 החודשים הראשונים של תקופת ההסכם ישלם המנוי על פי התעריף החודשי לדמי מנוי לתקופת הסכם בת 24 חודשים, כמופיע בטופס חשבון עסקה, כשהוא צמוד לעליית המדד, או (2) אם ביטל המנוי לאחר חלוף 36 חודשים אך לפני חלוף 48 החודשים הראשונים של תקופת ההסכם ישלם המנוי על פי התעריף החודשי לדמי מנוי לתקופת הסכם בת 36 חודשים, כמופיע בטופס חשבון עסקה, כשהוא צמוד לעליית המדד.
דוגמא: אם התקופה הנקובה בחשבון העסקה היא 36 חודשים והמנוי ביטל את ההסכם בתום 30 חודשים מתחילת תקופת ההסכם ... ישלם המנוי בעת הביטול סכום השווה להפרש שבין תעריף של 24 חודש לבין תעריף של 36 חודש כפול 30.
האמור בסעיף זה לעיל אינו גורע מאפשרות סיום ההסכם במהלך תקופת ההארכה כאמור בפרק 5 לעיל.
בטופס חשבון העסקה (נספח ד' להודעת הצדדים), תחת הכותרת "תעריפי דמי מנוי לתקופות הסכם שונות נכון למועד העסקה", מצוין התעריף החודשי של דמי מנוי לתקופה של 24 חודשים, וכן שיעור ההנחה שניתנת באם הלקוח בוחר להתקשר לתקופה של 36 חודשים או 48 חודשים. כמו-כן, ישנו מקום לציון המחיר הכולל לשירות עבור התקופה שנבחרה בעת ההתקשרות.
4. מתנאים אלו עולה, כי לקוח אשר בחר להתקשר עם שח"ל לתקופה של 24 חודשים, היא התקופה הקצרה ביותר בה ניתן לבחור, יחויב בכל מקרה לשלם את מלוא דמי המנוי בגין תקופה זו, גם אם בחר לבטל את ההתקשרות עוד לפני סיומה. הסכום שעל הלקוח לשלם בעת ביטול ההתקשרות נגזר ממועד הביטול, שכן במועד זה עליו לשלם את ההפרש בין סך התשלומים בגין דמי מנוי עבור תקופה של 24 חודשים ובין סך התשלומים ששילם בפועל לשח"ל בגין קבלת השירות. למעשה הלקוח נדרש לשלם דמי מנוי גם עבור תקופה בה הוא אינו מקבל את השירות. כך למשל, אם לקוח בחר לסיים את ההתקשרות לאחר שנה, הוא יחויב לשלם דמי מנוי בגין שנה נוספת, אף שהוא אינו מקבל את השירות במהלך שנה זו.
במקרה של לקוח אשר בחר להתקשר עם שח"ל לתקופה ארוכה מ-24 חודשים - אם אותו לקוח מבקש לבטל את ההתקשרות לפני חלוף 24 חודשים, עליו לשלם דמי ביטול כאמור לעיל, ואם מבקש הוא לבטל את ההתקשרות לאחר חלוף 24 חודשים, עליו להשיב לשח"ל את שיעור ההנחה לה זכה, בהתאם למועד הביטול.