תיק צבאי
בית המשפט המחוזי ז"י
|
40-13
11/02/2013
|
בפני השופט:
סא"ל מאיה גולדשמידט
|
- נגד - |
התובע:
התובע הצבאי עו"ד סרן אנדווק נאוה בידגלי
|
הנתבע:
רב"ט מ.ל עו"ד סרן רגינה רודלסון
|
הכרעת דין וגזר דין |
על פי הודאתו באשמה, מורשע הנאשם בעבירה של העדר מן השירות שלא ברשות, לפי סעיף 94 לחש"ץ, תשט"ו - 1955, על כך שנעדר ללא רשות מיחידתו, ז"י xx רמתג סדיר, מיום 15/01/2012 ועד יום 19/01/2013, שהם 371 ימים.
ניתנה והודעה היום, א' אדר תשע"ג, 11/02/2013, בפומבי ובמעמד הצדדים.
_____( - )_____
שופטת
גזר דין
הנאשם, רב"ט מ.ל , נותן את הדין בגין עבירה של העדר מן השירות לתקופה בת 371 ימים שבסופה התייצב.
נסיבותיו של הנאשם אינן שכיחות. הנאשם התגייס לצה"ל לפני קרוב לשנתיים והחל בהכשרה בתפקיד לחימה. עקב קשיים רפואיים נפלט ממסלול זה ושירת כנהג בט"ש. מתדפיסו האישי עולה כי ככלל שירת באופן תקין ללא היעדרויות קודמות או בעיות משמעתיות, עד להיעדרותו הממושכת הנוכחית. הרקע להיעדרות נעוץ, לטענת הנאשם, אשר נתמכה במידה מסוימת גם בחוות דעת ברה"ן, ס/1 וס/2, באירוע קשה שעבר הנאשם כאשר נותק הקשר מחברתו אשר הייתה בהריון. לדבריו, הוריו של חברתו אשר התנגדו לקשר הרחיקו אותה ממנו והוא אינו יודע אף אם היא ילדה לבסוף את ילדם המשותף. על רקע זה ביצע הנאשם בתקופה שקדמה להיעדרותו ניסיון אובדני עם נשקו. לטענתו הוצע לו בשלב זה, על ידי גורמי ברה"ן אותם פגש, לקבל פטור מטעמים נפשיים אולם הוא סירב להצעה זו והפרופיל הנפשי שלו הורד ל-64. לטענת הנאשם סבר כי יוכל להשלים את השירות ולא היה מעוניין בפטור, אך בפועל לא הצליח לעשות זאת ולכן החל בהיעדרותו הנוכחית. במהלך ההיעדרות, התקשה לתפקד ובזמן האחרון עת חל שיפור מסוים במצבו, השתכנע לבקשת הוריו להסגיר עצמו בסיום ההיעדרות. הנאשם מסר כי הוא חש שהכליאה מחמירה את מצבו והוא מתקשה מאוד לשהות בה. לדבריו, גם במהלך הכליאה עד כה ביצע ניסיונות אובדניים. מחוות דעת הברה"ן עולה כי הנאשם שהה בתחילה באגף הבודדים עקב חשש לפגיעה עצמית, אולם לבסוף הועבר משם לאחר סיוע ממשפחתו. התרשמות גורמי הברה"ן היא כי הנאשם סובל מהפרעת אישיות המקשה על תפקודו, ולפיכך הומלץ על פרופיל 21 נפשי. ההמלצה אושרה על ידי וועדה רפואית ביום 05/02/2013.
התביעה ביקשה להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל ממשי, בשים לב למשך היעדרותו ולכך שלא ניסה לפתור את קשיו בתוך המסגרת הצבאית במהלך ההיעדרות. מנגד, ביקשה ההגנה להתחשב בכך שהנאשם שירת תקופה ממושכת והרקע להיעדרות נעוץ כאמור באירועים קשים שעבר אשר השפיעו על מצבו הנפשי ואף הובילו את גורמי הברה"ן לסבור כי הוא אינו מתאים עוד לשירות. על כן, נטען כי יש בהמשך הכליאה כדי להחמיר את מצבו.
כפי שפורט לעיל, מדובר בעניין חריג למדי. ככלל, יש טעם בטיעון התביעה לפיו אין בקביעת פרופיל נפשי כדי להוות עילה מידית לפטור מעונש. עם זאת, בעניינו של הנאשם, מדובר כאמור, במי ששירת באופן תקין במשך תקופה ממושכת ללא בעיות משמעת או היעדרויות קודמות, ונראה כי הרקע להיעדרות אכן נעוץ במצבו הנפשי אליו נקלע, אשר אף הוביל לפיטוריו משירות בפרופיל 21. בנסיבות אלה, סברתי כי ניתן לחרוג מרמת הענישה המקובלת ולהטיל על הנאשם עונש קצר במשכו, תוך שיובהר כי אין בכך משום תקדים. על הנאשם יושתו אפוא העונשים הבאים:
- עשרים ושמונה (28) ימי מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו.
- שלושים (30) ימי מאסר מותנים למשך שנה (1) לבל יעבור עבירה לפי סעיפים 92, 94 או 121 לחש"ץ.
- הורדה לדרגת טוראי.
זכות ערעור כחוק.
ניתן והודע היום, א' אדר תשע"ג, 11/02/2013, בפומבי ובמעמד הצדדים.
_____( - )_____
שופטת
העתק נכון מן המקור
עו"ד מיטל פרי, סרן
ע. משפטית לנשיא ביה"ד