מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> הכרעת דין בתיק ת"פ 14127-09-10 - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

הכרעת דין בתיק ת"פ 14127-09-10

תאריך פרסום : 26/09/2011 | גרסת הדפסה
ת"פ
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
14127-09-10
05/07/2011
בפני השופט:
ד "ר עודד מודריק סגן נשיא

- נגד -
התובע:
מדינת ישראל
עו"ד גדה
הנתבע:
1. יוסף יחזקאל
2. יצחק אלמליח

עו"ד גסר
עו"ד מנדלמן
הכרעת דין

כתב האישום מייחס לנאשמים עבירת שוד בנסיבות מחמירות לפי סעיף 402(ב) לחוק העונשין. הנאשמים מודים באחריות לעבירה של תקיפה לשם גניבה לפי סעיף 381 לחוק העונשין. הודאת הנאשמים נובעת מהודאתם בעובדות כתב האישום המתוקן, תיקון שנעשה במסגרת הסדר טיעון.

זו אם כן מערכת העובדות שאינה שנויה במחלוקת. ביום 7.9.10 סמוך לשעה 23.00 עשתה גב' ל.ס., אשה כבת 50 (להלן: " המתלוננת"), את דרכה לעבר מכוניתה שחנתה ברחוב אחימאיר בתל אביב לאחר שסיימה קניות בחנות סמוכה. היא הגיעה אל הרכב, הניחה את שקיות הקנייה בו והתיישבה במושב הנהג.

קודם לכן, קשרו שני הנאשמים קשר לגנוב את תיקה של המתלוננת ולהימלט באמצעות רכב מסוים שהיה בחזקתם (להלן: " רכב המילוט").

הנאשם יצחק אלמליח (להלן: " אלמליח") ניגש אל רכב המתלוננת פתח את הדלת שליד הנהג, נטל את תיקה של המתלוננת וגנבו ממנה. אותה עת המתין הנאשם יוסף יחזקאל (להלן: " יחזקאל") ברכב המילוט כשהמנוע פועל. אלמליח רץ לעבר רכב המילוט. המתלוננת רצה בעקבותיו כדי להחזיר לעצמה את התיק שנגנב. בהגיעה אל קרבת מכונית המילוט ומששלחה את ידה אל תיקה טרק אלמליח את דלת מכונית המילוט כדי למנוע מן המתלוננת לקחת את התיק ובכך גרם לנפילתה אל הכביש. למתלוננת נגרמו חבלות (שריטות ביד שמאל, כאב בברך ימין ורגישות בצלעות צד שמאל).

הנאשמים נמלטו ברכב המילוט מן המקום כשעימם תיק המתלוננת. לאחר מכן נעצרו בידי שוטרים שנעו בסביבה בניידת משטרתית.

התביעה טוענת שהתנהגות הנאשמים עלתה כדי שוד בנסיבות מחמירות וטענתה מבוססת על כך שהתנהגות הנאשמים מגבשת את כל יסודות העבירה.

זה לשון הדין המגדיר את עבירת השוד:

הגונב דבר ובשעת מעשה או בתכוף לפניו או לאחריו מבצע או מאיים לבצע מעשה אלימות באדם... כדי להשיג את הדבר הנגנב או לעכבו אצלו או כדי למנוע התנגדות לגנבת הדבר... הרי זה שוד [סעיף 402(א) לחוק העונשין].

לית מאן דפליג שעבירת שוד כוללת 4 יסודות אלה: (1) גניבה; (2) אלימות; (3) סמיכות זמן בין האלימות לגניבה; (4) האלימות נועדה לתכלית הגניבה.

הנאשמים אינם מכחישים שגנבו את תיקה של המתלוננת; שתוך כך ננקטה אלימות שביטויה היה בטריקת דלת מכונית המילוט שגרמה לנפילת המתלוננת וגרימת החבלה בה; שהאלימות ננקטה סמוך לאחר הגניבה (אפילו תוך כדי ביצוע הגניבה) ושהאלימות נועדה למנוע התנגדות לגניבה.

אמרתי "הנאשמים אינם מכחישים" היינו לשון רבים. תאור הנסיבות שלמעלה מראה כי יחזקאל לא ביצע בפועל פעולה אלימה. בכל זאת יש לראותו כשותף מבצע מלא לאלמליח. זה מפני שיחזקאל הודה באחריות לעבירה של "תקיפה לשם גניבה" והרי התקיפה בוצעה בידי אלמליח. שמע מינה שיחזקאל מכיר באחריותו כמבצע על פי הוראת סעיף 34א לחוק העונשין שעניינה באחריות של מבצעים בצוותא לעבירה שביצע אחד המבצעים שהיא בנסיבות העניין עבירה ש" אדם מן הישוב יכול היה להיות מודע לאפשרות עשייתה".

הנה כי כן הנאשמים, הלכה למעשה, הודו בהתנהגות שמגבשת את כל מרכיבי עבירת השוד. לא זו בלבד אלא שהתנהגותם מגבשת גם את העבירה של שוד בנסיבות מחמירות נוכח זה שהשוד בוצע "בחבורה".

אף על פי כן, הנאשמים טוענים רק לאחריות לעבירה של תקיפה לשם גניבה שזה לשון החוק המגדיר אותה.

העושה אחת מאלה דינו מאסר 3 שנים:

(1)          תוקף חברו  כדי לבצע פשע.

(2)          תוקף חברו  כדי לגנוב דבר.

(3)          תוקף חברו  כדי להתנגד למעצר... [סעיף 381(א) לחוק העונשין (ההדגשה לא במקור)].

לכאורה גם עבירה זו (החלופה של תקיפה לשם גניבה) מושתתת על ארבעת יסודות עבירת השוד:   (1) אלימות; (2) לשם גניבה; (3) קשר סיבתי בין האלימות לגניבה; (4) סמיכות זמן שאינה נזכרת בהוראת החוק במפורש אך היא מובלעת בה.

כיוון שכך וכיוון שיש הבדל רב בעונש המקסימאלי שהחוק נוקב בו לצד עבירת התקיפה לשם גניבה (3 שנות מאסר) לבין העונש המקסימאלי שהחוק נוקב בו בעבירת השוד (14 שנים בשוד "רגיל", ו-20 שנה בשוד בנסיבות מחמירות), מסתמא ההבחנה בין העבירה הראשונה לשנייה נעוצה בעוצמת האלימות. כאשר מדובר באלימות מועטה נוהגת המדינה להאשים בעבירה של תקיפה לשם גניבה ואילו באלימות ממשית וחזקה נוהגת המדינה להאשים בעבירת שוד. אין הבחנה ברורה כזאת בפסיקה אך אפשר להצביע על פסקי דין ברמות שונות שככל הנראה התבססו על ההבחנה האמורה. כך למשל נאמר בפסק דין של בית המשפט העליון:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ