ת"א, בש"א
בית המשפט המחוזי בתל אביב
|
002365-04,23030-04
16/01/2005
|
בפני השופט:
יהודית שיצר
|
- נגד - |
התובע:
ישראילוב דניאל (קטין) עו"ד ד"ר זלצר
|
הנתבע:
1. חן רינה 2. אבנר איגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ
עו"ד עבדי
|
החלטה |
1. זוהי בקשה לתשלום תכוף.
עסקינן בעניינו של קטין יליד 30.04.99, שנפגע בתאונת דרכים בתאריך 12.10.01.
כתוצאה מהתאונה הקטין נותר משותק בארבע גפיו,מונשם ומחובר למכונת הנשמה.
תקופה מסוימת היה מאושפז בבית חולים של אלי"ן. לאחר מכן, ההורים בחרו להחזירו הביתה, ולשם כך הוסיפו תוספת בניה הכוללת חדר ושירותים מתאימים לצרכיו.
בעניינו של הקטין כבר שולמו תשלומים תכופים קודמים . התשלום התכוף ששולם לו ב-26.04.04 היה בסך 345,630 ש"ח, והוא נועד לכיסוי צרכיו לתקופה עד 24.10.04. מכאן שיש לפסוק את התשלום התכוף החל ממועד זה.
בתיק דנן עיקר המחלוקת בין הצדדים מתמקדת בשני נושאים מרכזיים ולצידם סכומים נלווים נוספים, שנמצאים בשולי המחלוקת.
2. המחלוקת המרכזית מתייחסת לסכומים המגיעים לקטין בגין עלויות הטיפול הצמוד.
על פי חוות דעת רפואית, הקטין זקוק להשגחה רצופה. הדרישה בפריט זה בלבד היא ל-35,000 ש"ח לחודש.
יצוין שהקטין נמצא מהשעה 07:00 עד שעה 15:00 בגן טיפולי של אלי"ן (העלויות מכוסות על ידי המשיבות). משמע, הוא זקוק לטיפול רק בזמן שמעבר לשעות אלה, זאת בניגוד לדרישה לטיפול עבור 24 שעות ביממה.
ב"כ המבקש סבור כי מן הראוי לחשב את עלות הסיעוד לפי עלויות של אחיות מוסמכות ישראליות, שכן על פי המלצות הרופאים, יש צורך באחיות מוסמכות, בהיות הקטין סובל מקושי נשימתי, אשר מצריך מיומנות בטיפול בדרכי אוויר (כאמור הקטין מחובר למכונת הנשמה).
ב"כ המבקש טוען כי יש צורך בשתי מטפלות שהן אחיות למשמרות של 12 שעות כל אחת. אם בוחרים בחלופה של העסקת עובדת זרה, יש להוסיף גיבוי של אחות ישראלית למשך מספר שעות ביום, וכן בסוף השבוע כאשר העובדת הזרה יוצאת לחופשה.
ב"כ המשיב חולק על הצורך באחיות ישראליות דווקא, וסבור שניתן להסתפק במטפלת זרה, שתקבל הכשרה בהפעלת הציוד באלי"ן, כשם שהוריו של הקטין עברו הכשרה כזו.
3. אינני מקבלת במלואן את עמדות שני הצדדים. אני סבורה כי במצבו של הקטין אכן יש מקום למטפלת בעלת הכשרה של אחות מקצועית.
עם זאת, חובת הקטנת הנזק מביאה למסקנה שיש ללכת לאלטרנטיבה של העסקת אחות זרה, אשר קשורה למשפחה במשך כל היממה, וכך גם עולה מהפסיקה (ראה: ע"א 3375/99
אריה אקסלרוד נ' צור שמיר, חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נד (5), 456).
הצדדים הביאו בפניי הצעות לעלויות של אחות זרה. לפי האישורים שהציג ב"כ המבקש מחברת "גל", עלות העסקת עובד זר בעל השכלה והכשרה מקצועית היא כ-5000 ש"ח ובצירוף הוצאות נלוות 5730 ש"ח.
ב"כ המשיב הציג חוות דעת מחברת "יד ולב", לפיה עלות העסקת עובדת זרה שהיא אחות מקצועית מגיע ל-3400 ש"ח לחודש (כולל הוצאות נלוות). הוא מסביר את ההפרשים בכך, שעל פי אישור שהגיש ב"כ המבקש מדובר בהעסקת עובדים מהפיליפינים בלבד, בעוד שחברת "יד ולב" מציעה גם עובדים זרים מארצות אחרות (אוקראינה, מולדובה, רומניה, בולגריה והודו). הוא אף מוסיף כי יתכן שעובדת ממזרח אירופה תתאים יותר להוריו של הקטין.
מאחר ובשלב זה של תשלום תכוף אין מקום להכנס לבירורים ראייתיים מדויקים באשר לפערים בין הצדדים (ראה: ע"א 6431/96
אן בר זאב נ' ג'ומעה מוחמד, פ"ד נב (3) 564), אני סבורה כי ניתן לאמוד את עלויות העובדת הזרה בסכום שמאזן בין שתי ההצעות, דהיינו בסך 4500 ש"ח לחודש.
לפי החישובים של ב"כ המבקש גיבוי העובד הזר באחות ישראלית, שתעבוד כ-4 שעות ביממה, וכן בסופי שבוע, כשהקטין אינו בגן וכן ביום החופש של העובד הזר, מגיע לעלות של כ-7257 ש"ח (כולל ביטוח לאומי). על כן, נראה לי שעל פניו, העסקת שני עובדים זרים תהיה גם יעילה יותר וגם זולה יותר. היא תאפשר להורים מרחב תמרון וטיפול עדיף לקטין, זאת בהתחשב בעובדה שיש גם חופשות מגן הילדים וחגי ישראל, בהם הילד אינו נמצא בגן, ואשר בהם הוא זקוק לטיפול מלא.
לפיכך, אני פוסקת בגין העסקת שני עובדים זרים סך 9,000 ש"ח לחודש.